Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odgojni zavod

Život mladih prijestupnika: Pohađaju radionice, zarađuju za džeparac, ali i bježe

Odgojni zavod Turopolje
Foto: Kronike VG
1/4
17.06.2014.
u 19:08

Iako ih 24 sata nadzire pravosudna policija, bjegovi su česti. Znatno češći nego u zatvorima i kaznionicama...

U Odgojnom zavodu Turopolje smješteno je 70 mladih od 14 do 21 godine života. Ovdje su zbog različitih kaznenih djela, uglavnom zbog krađe. Mnogi psiholozi, pedagozi i ostali stručnjaci nastoje ih usmjeriti na pravi put, poput socijalne radnice i dramske pedagoginje Marijane Ivanešić, pišu Kronike Velike Gorice.

– Oduvijek mislim da svatko ima nešto, samo to nešto treba pronaći i probuditi, onda ih u tom smjeru potaknuti i podržati. Svatko ima neki talent, ali oni vrlo često nisu ni svjesni svog potencijala. Vješto prepoznaju kakvi smo prema njima pa u odnosu na to i reagiraju. U životu uvijek agresija rađa agresiju, ako ti njima pristupaš grubo, onda će i njima proraditi obrambeni mehanizam grubosti. Ali ako pristupiš ljudski, normalno, kao što i mi sada razgovaramo, onda oni to prepoznaju – ispričala nam je pedagoginja koja će uskoro voditi Artikuliranje, jednu od četiri radionica financiranih novcem humanitarne utakmice Humanih zvijezda Hrvatske, u kojoj je za Odgojni zavod u travnju prikupljeno 15 tisuća kuna. Donacijom će poboljšati i rad likovne radionice, omiljene među mladim prijestupnicima.

Svojim velikim trudom i upornošću ostvarimo prodajnu izložbu i taj novac obično stavljamo njima na polog da nešto i zarade kako bi imali poticaj u radu. Oni dosta napreduju, ovisno o tome koliko dugo mogu provesti vremena u ovom prostoru jer se bave i ostalim aktivnostima koje ih također zanimaju. Pohađaju informatičku radionicu i bave se sportom – kaže voditeljica likovne radionice Nataša Ač. Ističe kako mladi slikajući i crtajući često izražavaju nezadovoljstvo i frustracije, što im je ispušni ventil i terapija.

– Ovdje je njima dopušteno da sve svoje frustracije izraze na papiru. Naravno da ih se potiče na pozitivno mišljenje, da radovi budu pozitivniji, ali njima je dopušteno i da iskažu ono što je njihov problem u životu. To se može iščitati između redova kroz radove. Riječ je o terapeutskom pristupu radu, da se isprazne i izventiliraju sve ono što im je bilo loše u životu. To su djeca koja su ili bila izložena nasilju, drogi, alkoholu, pomaže im da kažu što su proživjeli – napominje voditeljica Ač.

Osim boravka u radionicama, prijestupnici koje zbog zaštite identiteta nismo smjeli snimati, imaju obavezu sat rada na dan. Ako će raditi više od tog vremena, za to će biti plaćeni. Čisteći Zavod, koseći travu ili uzgajajući povrće, mjesečno mogu zaraditi i do 500 kuna. Novac uglavnom troše u kantini kupujući poslastice.

Iako ih 24 sata nadzire pravosudna policija, bjegovi su česti. Znatno češći nego u zatvorima i kaznionicama, što nam je potvrdio Branko Svržnjak, načelnik Odjela osiguranja u Odgojnom zavodu Turopolje.

Foto: Kronike VG

– Nažalost, kod maloljetnika koji kao osobe još nisu u potpunosti izgrađene, želja za bijegom je puno veća i ona često nije uvjetovana nekim objektivnim razlozima. Znači, kad to postane trend, oni bježe. S obzirom da je Odgojni zavod Turopolje poluotvorena ustanova, oni se u grupi slobodno kreću prostorom i bijeg je učestaliji nego u drugim ustanovama. U zadnje vrijeme statistički bilježimo smanjenje bjegova, na što smo ponosni i što je rezultat rada i drugih odjela i službi – kaže Svržnjak.

Pomoćnica upraviteljice Erna Planinić Dropulić napominje kako je cilj odgojne mjere razvijanje ličnosti i osobne odgovornosti među maloljetnim prijestupnicima.

Foto: Kronike VG

– Tako da se mogu suzdržati i ubuduće ne činiti kaznena djela, da se nakon izdržavanja kazne reintegriraju u zajednicu i uključe u normalan život. Ali da bi se to i realiziralo, nije dostatno samo dobro izvršavati odgojnu mjeru. Potrebna je podrška i pomoć Centra za socijalnu skrb, dok je vrlo važna i podrška obitelji, ali i kompletne zajednice – ističe Planinić Dropulić.

Nakon odsluživanja odgojne mjere, dio mladih odlazi u udomiteljske obitelji. Problem je, međutim, što se tamo ne zadržavaju dugo.

– Moram reći da se vrlo često događaju situacije da udomiteljske obitelji izgube interes pa obitelj ne prihvati to dijete i priča se opet vraća na Centar koji uvijek pokušava naći rješenje. Djeca, naime, ne odlaze na ulicu, već se zbrinjavaju u drugim obiteljima ili u krajnjem slučaju u prihvatilištima – dodala je.

Odgojni zavod Turopolje podstanar je Kaznionice Turopolje otkad se za vrijeme Domovinskog rata preselio iz Gline. U planu im je sredstvima IPA Europske unije obnoviti postojeće objekte koji su u derutnom stanju te izgraditi novu zgradu Odgojnog zavoda u kojoj će biti smješteni i maloljetni prijestupnici iz Siska.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije