Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prihvaćen Urbanistički plan Gračani-Dolje

Žičari zeleno svjetlo - radovi nagodinu

gradska...zgb...26.07.2003. sljeme-zicara snimio:boris scitar
Boris Ščitar
23.07.2015.
u 12:00

Obnovit će se okretište, graditi podzemna garaža i pješački most, ali i urediti okoliš

Između osam i deset putnika vozit će se u svakoj kabini nove sljemenske žičare, a do vrha Medvednice Zagrepčanima će u kabinama biti dozvoljen i prijevoz bicikala. Zona nove donje stanice, smještena u području Gračani-Dolje trebala bi postati "novo gradsko čvorište sjevernog dijela grada", s obnovljenim okretištem tramvaja, autobusnim terminalom, podzemnom garažom, infopunktovima, pješačkim most iznad Gračanske ceste, koji bi spajao stanicu žičare s javnim prijevozom, ali i s voćnjacima i zelenim površinama.

Sadit će i trešnje

Projekt je to kojeg Zagrepčani očekuju već godinama, a iako on u gradskim ladicama spremno čeka, u realizaciju moći će se krenuti tek sad, budući da su zastupnici na sjednici Skupštine prihvatili Urbanistički plan uređenja Gračana-Dolje. Upravo tim Urbanističkim planom određena je gradnja donje, odnosno početne stanice žičare, ispod koje bi se trebala smjestiti podzemna garaža na dvije ili tri etaže, s po 150 parkirnih mjesta na svakoj.

Na ozelenjenom krovu garaže, osim stanice žičare, planira se gradnja manjih paviljona, za potrebe informacijskih punktova, prodaje karata ili manjih trgovina, a na tom istom će se krovu smjestiti i dječja i sportska igrališta. Mislilo se i na krajobrazno rješenje, pa se, tako, točno zna da će se, primjerice, zapadno, uz tramvajsko okretište, posaditi trešnje. Sami tramvaji trebali bi se izmjestiti prema istoku te biti uz Gračansku cestu, dok će se autobusni terminal nalaziti zapadnije, te nije predviđeno zadržavanje autobusa, već će oni na terminal dolaziti isključivo kako bi ukrcavali i iskrcavali putnike.

Može i biciklima

Pristup donjoj stanici žičare, osim tramvajem i autobusom te automobilom, koji će se parkirati u podzemnoj garaži, bit će omogućen i biciklima te će se za njih, također, osigurati spremište.

– Trenutno radimo na rješavanju prometne infrastrukture, ali kad se konačno sad krene s ovim projektom, koji je napravljen već odavno, riješit ćemo sve probleme Gračana-Dolje, ali i svih Zagrepčana, budući da svi čekaju žičaru – objasnio je predsjednik Gradske četvrti Podsljeme Krešimir Kompesak te dodao kako, prihvaćanjem Urbanističkog plana, više ništa ne stoji na putu da izgradnja žičare ne počne sljedeće, a najkasnije 2017. godine.

Komentara 19

DD
ddragutin
12:14 23.07.2015.

Koji je to več put da se obečaje gradnja žičare

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
12:18 23.07.2015.

Nebrojeni put ;)

ZA
zambezi
12:40 23.07.2015.

Zvuči kao bajka. Nestvarno dobro. Daj Bože da pocne i 2017-!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije