Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prozivka

"Zgrada starog muzeja u Vlaškoj čuva se za “novog“ Horvatinčića"

vojni muzej
Pixsell
01.11.2011.
u 08:27

Zaprimili smo brojne pritužbe kako se prostor napuštenog Vojnog muzeja koristi za okupljanje beskućnika i narkomana, koji prave nered, ostavljaju smeće i fekalije, oslikava predsjednica Zelene liste današnje stanje na atraktivnoj lokaciji.

Na području Zagreba u protekla nepuna dva desetljeća Ministarstvo obrane predalo je na uporabu lokalnoj samoupravi, državnoj upravi  i civilnim institucijama preko 20 različitih neperspektivnih vojnih nekretnina. Prije četiri godine vojska se za petnaest dana iselila i iz objekta Vojnog muzeja u Vlaškoj ulici i to prema riječima Gorana Grošinića, glasnogovornika MORH-a, jednako ga žurno -  predala na upravljanje Gradu Zagrebu.
No, za razliku od brze MORH-ove selidbe iz Vlaške, civilna prenamijena bivšeg muzeja nad kojom ingerenciju imaju čak tri gradska ureda  - traje već godinama.

Strušiti do temelja i graditi iznova
- Na toj su lokaciji započete nakon preuzimanja objekta, aktivnosti na preseljenju četiri zagrebačke srednje škole, pojasnio je Davor Jelavić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje. Otkrio je kako je izgrađena i studija o mogućnostima smještaja potrebnih školskih kapaciteta u prostor bivšeg vojnog objekta, provjerena konstruktivna  stabilnosti, nakon čega je utvrđeno da objekt ne zadovoljava gradskim planovima o smještaju učenika.

Iz Grada su odlučili cijelo zdanje  – ukloniti, osim uličnog dijela. Na tom mjestu planira se izgradili potpuno novi objekt za potrebne škola, iznio je Jelavić. No do danas tamo ništa nije napravljeno, a bivši Vojni muzej i dalje sablasno zjapi prazan.

Sada štakornjaci – sutra trgovački centri
Lokacija bivšeg vojnog muzeja u Vlaškoj čuva se za nekog novog ili možda i starog Horvatinčića koji će porušiti sve "štakornjake" te izgraditi stambeno-poslovni kompleks. To bi bilo najgore od svega, smatra Vlasta Toth, predsjednica Zelene liste, koja je u vijeću gradske četvrtii Gornji grad-Medvesčak gdje spada  sporni nekadašnji vojni objekt. Ističe da dobro zna što napuštena vojna lokacija te vrste u srcu grada znači, posebice dođe li u ruke nekom građevinskom investitoru.

- Zaprimili smo brojne pritužbe građana iz okolnih kuća kako se prostor napuštenog Vojnog muzeja koristi za okupljanje beskućnika i narkomana, koji prave nered, ostavljaju smeće i fekalije, oslikava predsjednica Zelene liste današnje stanje na atraktivnoj lokaciji u Vlaškoj dok Grad još razmatra što točno tamo napraviti.

Ništa boljeg mišljenja o ovoj bivšoj vojnoj adresi nije ni zagrebački HDZ. 
- Vlaška je posebice aktraktivna zbog svoje lokacije, a HDZ smatra da bi se ti vojni objekti trebali dovesti u stanje iskorištenosti, komercijaliziranjem. To dobra prilika za zapošljvanje i razvoj gospodarstva, vrlo je općenito ocijenila Margareta Mađerić, zastupnica HDZ-a u gradskoj Skupštini bez konkretnog prijedloga što bi njezina stranka napravila da upravlja napuštenim vojnim objektima u gradu.

Sve što je trebalo – MORH je iselio i predao
Na području Zagreba više nema neperspektivnih vojnih nekretnina, koje nisu predane civilnom sektoru, pojašnjavaju iz MORH-a.
Prostor vojarne "Prečko"  iskorišten je za poticanu stanogradnju no za razliku od te lokacije, bivša vojna skladišta "Duboki Jarak" i "Markovo Polje", predani Hrvatskom fondu za privatizaciju, vojarne "Kralj Tomislav" , predana Zagrebačkoj nadbiskupiji  i vojarna "Barun Filipović" - Prilaz Baruna Filipovića, predana Ministarstvu pravosuđa tek čekaju bolje dane.

Sveučilišni kampus koji se “ugnijezdio” na prostoru bivše vojarne Borongaj još nije u cijelosti iskoristio bivšu vojnu bazu, a slično je s vojarnom "Vukovarski branitelji" u Ilici koja je pripala Ministarstvu pravosuđa.
Najjednostavniji odgovor za ovakvu neiskorištenog slobodnog prostora – nedostatak je novaca, ali i nepoznanica novih vlasnika napuštenih vojnih kompeksa – što kvalitetno učiniti s navedenim prostorima.
Nevladine udruge i oporbene stranke se nadaju kako kvalitetni projekti neće biti novo urbanističko narušavanje Zagreba i pogodovanje krupnom građevinskoj kapitalu na uštrb interesa građana.

 

Komentara 9

DO
doktorica
09:07 01.11.2011.

tako Grad\" čuva\" ono što smo nasljedili od svojih predaka.....

Avatar Kairosa
Kairosa
10:23 01.11.2011.

@tvrtko3 previše ih je,a bome i najružniji od svih u kojima sam dosada bila.Moglo bi se od toga napraviti nešto korisnije

TV
tvrtko3
08:42 01.11.2011.

Čuj Sanela, a što nedostaje projektu na Cvjetnom trgu da bi nas ti i slični kvazi novinari plašili njime?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije