Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi brend

ZG sirek nabavite na placevima Utrine, Špansko, Jarun i Dubrava

svježi sir Utrina
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/2
21.02.2014.
u 17:00

Komad od 60 dekagrama ima oznaku izvornog zagrebačkog i zaštićena je robna marka, a prvih šest kumica-proizvođačica dobilo je certifikat i žig

Ružica Malkoč sretna je jer je među prvih šest. Ponosna je na svoj domaći svježi kravlji sir koji proizvodi više od trideset godina, a koji je jučer službeno dobio zaštićeno ime “ZG sirek” i jamstveni figurativni žig za porijeklo i kvalitetu proizvoda čiji je vlasnik Udruga malih sirara Grada Zagreba.

Očuvanje autentičnosti

Riječ je, naime, o projektu “Očuvanje proizvodnje zagrebačkog svježeg kravljeg sira i vrhnja iz vlastite proizvodnje sa zaštitom robne marke” koji je pokrenut prije dvije godine, a nedavno je potpisano prvih šest ugovora s proizvođačicama kako bi se točno znalo što je izvorno zagrebačko. Kumice su brend gradskih tržnica, a njihov je svježi sir ovim projektom očuvao svoju autentičnost.

Foto: Žarko Bašić/Pixsell

– Imamo više od 30 krava o kojima se brine cijela obitelj. Suprugu i meni u proizvodnji sira pomažu i dvije kćeri. No težak je ovo posao koji traje od zore do večernjih sati – kazala je 53-godišnja kumica Ružica i dodala da je, unatoč svemu, pogled zadovoljnih kupaca koji prepoznaju domaću kvalitetu – neprocjenjiv.

Komad je 15 kuna

U promociju ove robne marke uključili su se Grad Zagreb i Zagrebačka županija. Svježi ZG sirek jučer su na tržnici Utrina kušali, kako ističu, ne prvi put, pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu Emil Tuk i gradonačelnik Milan Bandić.

– Prva faza projekta bila je škola o proizvodnji sira koju su dosad završile 23 polaznice. Uložili smo lani 280 tisuća kuna u obnovu četiri objekta u Kupinečkom Kraljevcu i nabavu opreme za proizvodnju. Projekt traje do 2015. pa pozivamo sve proizvođače koji nisu uključeni da nam se jave – poručio je pročelnik Tuk.

ZG sirek prodaje se u komadu od 60 dekagrama za 15 kuna, a bit će dostupan na tržnicama Utrina, Špansko, Dubrava i Jarun.
– Ovo mi mnogo znači jer će kupci biti sigurni u podrijetlo i kvalitetu sira – istaknula je kumica Branka Penezić.

Komentara 4

CP
Cviet Prigorja
13:23 22.02.2014.

Meni je najbolji z male vrhnja. bielim i črvenim lukem, dodati male mljevene paprike. Ajnc A President Wellnes Spa De Lux Celebrity.... Sirek. sirek, sirek

ME
merdevina
14:23 22.02.2014.

O? Jenom običnom siru od prljavih seljačkih kravetina smo poleki tepati? :) Još malo pa ćemo čitati i o špekecu, vrhnjeku, jajčekima i svenu onome što nije "proizvedeno pod kontrolom" i kao takvo odbačeno kao nepotrebno i primitivno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije