Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nisu ga se odrekle

Žene s liste M. Bandića: Uz njega su ostale sve osim zamjenice Švaljek

Milan Bandić
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
16.03.2015.
u 07:15

Sve zastupnice politički aktivne 
u Skupštini brane njegovu politiku

O "Bandićevim ženama", stručnjakinjama s bogatim karijerama koje je okupio na svojoj nezavisnoj listi na lokalnim izborima prije dvije godine i osigurao si polugu za lansiranje u još jednu političku pobjedu, već smo "prigodno" pisali dva puta. I zanimljivo je pratiti njihov status na početku njihove političke priče, po dobivanju izbora, i nakon uhićenja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, kada su mogle osjetiti samostalnost te sada, kada Bandić ima moć, ali ga fizički nema. Sve zastupnice politički su aktivne u Skupštini, trenutačno stoje uz Bandića i brane njegovu politiku. Bandić je na svojoj listi na čak 26 od 51 mjesta postavio žene. Za svoje zamjenice izabrao je Sandru Švaljek i Vesnu Kusin. Stručne i ugledne žene najavljene su kao veliko pojačanje.

Švaljek se brzo snašla

No na samom početku priče igrale su epizodne uloge skrivajući se od javnosti u Bandićevoj sjeni. Sandra Švaljek pri ulasku na političku scenu ambiciozno je najavila da će prvo napraviti "dobar uvid u stanje u Zagrebačkom holdingu" te kako će potom "okupiti dobar tim" i "sustavno rješavati situaciju". I iako je uz gradonačelnika Bandića sudjelovala u Skupštini tog trgovačkog društva, pitanje je koliko je u stvarnosti igrala bitnu ulogu jer, čim je dobila moć preuzevši ovlasti gradonačelnika, prvi potez bio joj je biranje "svoje" uprave Holdinga.

Švaljek se, nakon što su Bandiću oduzete ovlasti, brzo snašla i počela voditi grad – samozatajno i školski. Bandiću se njezina samostalnost nije svidjela, a ona se, poštujući formu, opet povukla čim su mu ovlasti vraćene. S kolegicom Kusin, koja je ostala bliska Bandiću i kojoj će, bude li morao, Bandić sada dati punomoć, zahladila je odnose. V. Kusin držala se svog društvenog sektora, nije se nametala, a javno je češće počela istupati kada je S. Švaljek tek preuzela gradonačelnički stolac. Njih su dvije na početku zajedničkim snagama nastojale ostaviti dojam da je sve pod kontrolom. Svjetski priznata liječnica za melanom Mirna Šitum preuzela je Ured za zdravstvo i nije dozvolila biti u sjeni – trudila se svoj stav nametnuti Bandiću.

Šitum pobijedila Ljubičića

Uspjela je spriječiti prodaju Gradskih ljekarni. Bandić je odbio ideju o prodaji svog bliskog suradnika Slobodana Ljubičića i stao na stranu M. Šitum. Ona bitnu ulogu cijelo vrijeme igra i kao šefica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga, a bez obzira na sve probleme u kojima je Bandić, politički je stala uz njega. Nazoči svakom okupljanju njegovih zastupnika i članova udruge pri davanju podrške Bandiću.

Gotovo dva desetljeća uz Bandića, ali samozatajno, Jelena Pavičić Vukičević stekla je bogato političko iskustvo, iz sjene izađe i čvrsto drži političke uzde kad god je nevolja. Nakon Bandićeva uhićenja, kada njegovi ljudi nisu bili organizirani, iz pozadine je držala kontrolu da se Bandićeva baza ne raspadne, a sada u olakšanim okolnostima radi isto. Na čelu je udruge Klub Milana Bandića i javno se izlaže uime svih njegovih pristaša. Jedna je od rijetkih u koje Bandić ima povjerenja.

>>Dok Bandić ne odluči drukčije, Švaljek obnaša dužnost gradonačelnika

>>Na upit je li se "otela kontroli", odgovorila: Vidite kako se nekontrolirano ponašam

Komentara 35

AM
ameris
07:26 16.03.2015.

Nisu uz njega što ga poštuju već iz interesa i straha.Preporučujem njima da peku kolače i gledaju na karti put za Lepoglavu.

Avatar links
links
07:39 16.03.2015.

uistinu uljevaju povjerenje:), uvijek je znao izabrati miševe koji će mu biti lojalni, smijati se na retard dosjetke i diviti mu se!!!! populista jeftini

RE
realisticki
09:29 16.03.2015.

Žene s liste M. Bandića: Uz njega su ostale sve osim zamjenice Švaljek. Ne znam dali je ovaj natpis konstruiran sa nekom namjerom, koja se može tumači na više načina . Najbliži način toga tumačenja je, da je Sandra Švaljekk izdala i napustila svoga prijašnjega šefa Milana Bandića, dok su mu ostale suradnice ostale vjerne. Sve ovo vrijeme dobro se sjećamo Sandrinih izjava i nastupa u javnosti, koje su bile nepristrane i profesionalne, u odnosu na ulogu koju je preuzela. Nije se čulo niti nekih prigovora na njezin rad i ulogu zamjenice gradonačelnika grada Zagreba. Zadnjih dana naše nezrelo sudstvo je zakompliciralo stanje u Skupštini grada Zagreba, pa time položaj i radnu situaciju Sandre Šveljak. Evo par riječi i o "vjernom" dijelu Bandićevi sradnica. Malo je sramotno javno istupat i podržavat svog privedenog šefa Milana Bandića. Osim toga stvarati udruge i klubove u njegovo ime. U cijelom zapadnom svijetu bi takvi postupci bili upitni. Na zapadu postoje i teorije o radnoj disciplini i vjernosti prema nadređenima. Ovakav tip vjernosti nadređenom, naziva se "cinična vjernost", i vrlo je uobičajena, a u pozadi se zasniva na strahu ili nekom obliku zahvalnosti. Na žalost u ovakvim situacijama, kod ženske populacije često do izražaja dolazi zavidnost. Zato Sandri Šveljak želim da u svom radu i dalje bude ustrajna, nepristrana, i profesionalna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije