Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi članovi

Želite u civilnu zaštitu? Primaju sve koji se jave

Vježba postrojbi civilne zaštite Grada Zagreba „Sava 2019“
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
14.04.2021.
u 11:54

Treba biti stariji od 18 i imati prebivalište u Zagrebu, a naknada u mobilizaciji je 150 kuna

Na terenu ih posljednjih godinu dana, što zbog pandemije što zbog potresa, vidimo više no ikada, a neki ih nazivaju i zagrebačkim herojima. Riječ je o članovima postrojbe civilne zaštite koja trenutačno traži nove članove, zbog čega su i domovima slali letke s kontaktom na koji se zainteresirani mogu javiti. Poziva ih i šef Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić jer, kao što smo svjedočili u proteklih godinu dana, članova civilne zaštite nikad nema previše.

– Mogu se prijaviti stariji od 18 godina s prebivalištem na području grada. A primamo koliko god ih se javi i roka nema – kaže Kalinić.

Kako točno funkcionira civilna zaštita? Sve koji se prijave, piše u letku, poziva se na intervju i informira o obvezama koje imaju. Zatim ih se raspoređuje u postrojbe te izradi raspored obveza i evidencijski karton. Kao što smo vidjeli u slučaju potresa, njihov posao obuhvaća pružanje pomoći, ograđivanje rizičnih područja i opasnih objekata, asistiranje u brzom pregledu statike zgrada te izvještavanje hitnih službi o situaciji na terenu. Sudjelovali su usto u podjeli doniranoga građevnog materijala za Zagrepčane koji su bili pogođeni potresom. Kad je riječ o pandemiji, angažirani su drukčije. Formirani su u timove koji obilaze javne parkove, igrališta, otvorene trgovine i tržnice na kojima se provode protuepidemijske mjere.

– Osim toga, Grad svim pripadnicima osigurava osobnu zaštitnu opremu te ih upućuje na osposobljavanje za rad u postrojbi – poručuju iz mjerodavnog ureda.

Imaju, dakako i svoja prava. Za vrijeme provedeno u mobilizaciji, koja traje između 12 i 24 sata, dobiju naknadu od 150 kuna. Ako traje između osam i 12 sati, imaju pravo na polovicu iznosa. Oni koji su zaposleni dobit će punu plaću od svojeg poslodavca koji ima rok od 30 dana nakon završetka mobilizacije da podnese svu dokumentaciju kako bi mu novac bio refundiran. Mogu zatražiti i naknadu za troškove prijevoza, a osigurani su im smještaj i hrana. Zainteresirani se mogu javiti na mail civilna.zastita@zagreb.hr.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije