Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reptilomanija+

Želite bradatu agamu, žohara, pitona... za kućnog ljubimca?

Reptilomanija+
Foto: Davor Puklavec/pixsell
1/18
24.05.2018.
u 08:32

Izložba na Veterinarskom fakultetu do nedjelje predstavlja egzotične životinje.

Egzote svih veličina – od divovskog afričkog puža i madagaskarskih žohara od šest centimetara pa sve do najmanjeg predstavnika krokodilske porodice te tropskih ribica mogu se obići do 27. svibnja na Veterinarskom fakultetu u Heinzelovoj 55. Već šestu godinu, naime, ondje se organizira izložba “Reptilomanija+”, koja educira o držanju egzotičnih životinja kao kućnih ljubimaca, ali i pruža mogućnost da se vide i dotaknu neke od njih, kojih prirodno nema na našem području.

Domaće otrovnice

Ove je godine nekoliko novih i zanimljivih vrsta iz četiri skupine reptila, zmija, guštera, krokodila i kornjača, a u sekciji + predstavljeni su vodozemci, ribe i pauci. Pozornost u njoj privlači akvarij s japanskim šaranima koi koji služe kao ukras za ribnjake, a također su prvi put na izložbi. Susjed im je mali kajman, najveća atrakcija šeste “Reptilomanije+” jer je riječ o mladunčetu iz porodice krokodila dugom samo 20 centimetara. U blizini su i pauk ptičar, kornjače čančare, ali i insekti poput paličnjaka i zrikavaca. Prvi su put izloženi i račići te dvije vrste žaba, a guštera je i ove godine veoma puno pa je vrlo zanimljivo uspoređivati njihove šare. Među njima je i blavor, zaštićeni zmijoliki gušter bez nogu.

Cijeli je prostor pretvoren u džunglu, s “tepihom” od raznog lišća i granja dok su po zidovima posteri na kojima se, primjerice, može naći popis svih zmija otrovnica u Hrvatskoj te poneke zanimljivosti o gmazovima i njihovim “prijateljima”. Neki od reptila standardna su postava i traženi kućni ljubimci, poput kraljevskog pitona, mliječne zmije ili bradate agame.

Reptilomanija+
1/18

– Izložba se temelji na edukaciji pa posjetitelji mogu razgovarati s uzgajivačima predstavljenih egzotičnih životinja te doznati informacije o tome kako ih držati kao kućne ljubimce. Od veličine terarija i vlage do rasvjete i hranjenja, sve je to vrlo važno znati – kazala je Lucija Nemanić, predsjednica Udruge studenata veterinarske medicine EQUUS, koja je organizirala “Reptilomaniju+”.

Pripremili su, dodala je, i posebna polusatna predavanja za najavljene skupine djece i mladih koja su nešto kompleksnija od onoga što se uči u osnovnoj ili srednjoj školi, a bit će i radionica, poput bodypaintinga.

Lani 12.500 posjetitelja

– Počeli smo kao mali projekt, prve godine došlo je samo 500 ljudi. Danas smo puno razvijeniji, izložbu je lani obišlo 12.500 posjetitelja, a ove godine očekujemo i više – kazao je Zlatko Bježančević, idejni začetnik “Reptilomanije+”. On je, naime, kao student prije šest godina uvidio da su egzotične životinje sve češći kućni ljubimci, a kako ni sam o njima nije puno znao, odlučio je pokrenuti edukativnu izložbu. Uz pomoć ostalih studenata i profesora Veterinarskog fakulteta te uzgajivača egzota planira i proširenje postava na druge dijelove zgrade u Heinzelovoj. 

Komentara 1

VE
verica2
11:01 24.05.2018.

Zbilja krasan prijedlog: "Želite li..............pitona?" Još nam samo treba da se, svaki put odlazeći na zahod, pitamo hoće li iz školjke ispuhati zmija. Stvarno niste normalni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije