Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROCK'N'ROLL

Želimo Zagrebu vratiti čage i lijepo ponašanje, fajrunt je u 22.15

'velika1_nnn_gra_030211'
Foto: ''
1/3
05.02.2011.
u 09:00

- Mladi to danas nazivaju retro glazbom. Nemam ništa protiv, tako dugo dok ne smatraju da je to retardirana glazba, kaže zagrebački glazbenik Walter Neno Neugebauer.

Suprotno dobro znanoj paroli "seks, droga i rock'n'roll", zagrebački glazbenik Walter Neno Neugebauer s grupom je istomišljenika obnovio negdašnju kultnu čagu na Ribnjaku, pod motom - "rock'n'rollom do zdravlja".

Edukativni rock vremeplov

– Zagreb je nekad bio mali Liverpool i imao je oko 40 plesnjaka, Od utorka do nedjelje mogli ste birati i zapravo juriti s jedne čage na drugu. Fajrunt je bio najkasnije u 22.30, da bi se stiglo na zadnji tramvaj, da bi cure na vrijeme došle doma i da bi ih dečki još mogli otpratiti – prisjeća se Neugebauer, koji uz čage svome gradu, kako ističe, želi vratiti i lijepo ponašanje.

Nedjeljne čage na Ribnjaku održavaju se na 1. katu, tamo gdje su i nekad bile.

– To je dvorana s pozornicom, a unutra nema pušenja ni cuganja. Šank s gemištom i pivicom je u prizemlju. Okupljanje počinje u 18.30 sati, a u 18.45 kreće "rock vremeplov". Ove će nedjelje, 6. veljače Cobra Balić pričati o grupi Bijele strijele. Dolazi nam sve više čagera, pa se tako zadnji put okupilo čak 350 ljudi! A fajrunt je u 22.15 sati – otkriva Neugebauer. Njegov bend Cadillac, kao i legendarni 'koralj' Boris Barba Babarović koncertni su domaćini večeri, dok svaki put nastupaju i gosti. Na plesnom podiju, kaže, nisu samo 'penzići'.

U ritmu dobrog starog rock'n'rolla šezdesetih pleše i srednja generacija, a ima i 30-godišnjaka.

- Mladi to danas nazivaju retro glazbom. Nemam ništa protiv, tako dugo dok ne smatraju da je to retardirana glazba - našalio se Walter, koji je svojedobno bio i član grupe "Mladi". Kad su 1965. nastupali po Njemačkoj, morali su, kaže, izmisliti neko englesko ime. Tako su nastali "The Mladis".

– Mnogi su tražili značenje te riječi čak i u nekim keltskim rječnicima. Iako to nije niš značilo, dobro je zvučalo – kaže rocker Neno, koji će nagodinu proslaviti impresivan jubilej – punih 50 godina glazbene karijere.

Korisno za duh i tijelo

Pitamo ga kakva je to veza između rock'n'rolla i zdravlja...

– Jedna moja poznanica, liječnica, oduševila se doznavši za naše plesnjake. Kaže, kad ljudi plešu, zapravo uopće ne kuže koliko je to dobro za tijelo. Ima i onih koji su teško pokretni, kao i pretili, ali, ona opet kaže - neka plešu koliko mogu, jer to gibanje dobro je i za duh i za tijelo. Uostalom, tko je došao na Ribnjak jednom, taj će se uvijek vraćati – poručuje Walter.

U Udruzi zagrebačkih rockera nadaju se kako čitava priča neće ostati samo na Ribnjaku i da će plesnjaci osvanuti i na nekim drugim mjestima u gradu.

Također, ne gase se njihove nade da će jednoga dana dobiti svoje prostorije, na koje čekaju već deset godina. Željeli bi, kažu, mladima prenijeti svoja iskustva, educirati ih, a namjeravaju napraviti i mali tonski studio kako bi zabilježili sva ta događanja.

- Samo kad bi Gradski ured za kulturu prepoznao to što mi radimo i kad bi nas podržao.Žalosno je da nemaju sluha za priču koja je urbana i koja je početkom 60-ih i krenula upravo iz našeg Zagreba – zaključuje Walter Neno Neugebauer.

Komentara 13

DU
Deleted user
10:53 05.02.2011.

Koja debilana.

HO
hotfishlake
11:09 05.02.2011.

fenomenalno! svaki uspjeh zelim! prosiriti i na druge gradove lijepe nase....

ME
meduza191
12:29 05.02.2011.

ma,bravo!!! izvrsna ideja!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije