Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt 'Readymade'

Želimo u Ilicu vratiti živost kakvu je imala kada je bila centar života u gradu

Marko Lukunic/PIXSELL
10.05.2017.
u 09:39

Nastojimo proširiti centar grada i pokazati da dobar sadržaj može opstati i u zapadnom dijelu Ilice, tvrde pokretači ovog projekta

Jedna od najstarijih, jedna od najdužih, glavna zagrebačka ulica, svima omiljena lokacija, kultna, nezamjenjiva... Riječ je, naravno, o Ilici koja unatoč svojoj slavnoj prošlosti nije otporna na zub vremena. Stoga se, nažalost, ne može zažmiriti na činjenicu da je, osim svih nabrojenih epiteta, opisuju i karakteristike poput – napuštena, zapuštena, oronula, razbijenih izloga, išarana...

Fasade nisu dovoljne

To je prepoznala i skupina entuzijasta okupljenih u projekt “Readymade“ čiji je cilj regeneracija i revitalizacija Ilice.

– Želimo vratiti život ovamo jer je sada situacija jako loša. Ima sve više napuštenih prostora koji propadaju, a ovo bi trebao biti centar života u gradu – rekli su Ivana Nikolić Popović i Aleksandar Battista Ilić, idejni začetnici projekta koji je počeo prošlog tjedna, a trebao bi trajati čak pet godina kroz više faza. Prvi ciklus traje do petka, a riječ je zapravo o kulturno-umjetničkom projektu koji uključuje izložbe, radionice, predavanja... Većina se organizira u zapuštenim prostorima u Ilici za koje su dobili dozvolu od Grada da ih koriste za potrebe projekta. Tako se do kraja tjedna u inače trulim zgradama na brojevima 69, 87 i 124 može sudjelovati na nizu događanja poput okruglih stolova, prezentacija, projekcija filmova... Također, festivalu su se pridružili i već otvorene galerije, ustanove i ugostiteljski objekti iz Ilice, poput Akademije likovnih umjetnosti pa se i tamo održavaju događanja.

– Mi ne želimo ovim projektom napraviti od Ilice primarno umjetničku ulicu, ali umjetnost je oduvijek pokretala promjene, pa se i sada nadamo da ćemo izložbama, predavanjima i umjetničkim radionicama potaknuti ljude da se trgnu te da će se pokrenuti i buđenje trgovine, obrtnika, turizma te života u Ilici općenito – objasnila je umjetnica koja je i sama više od 20 godina živjela u Ilici kod Britanca, a voljela bi se jednog dana i vratiti. Međutim, smatra da ta ulica sada nije nimalo privlačna. Stoga bi je, napominje, trebalo i urbanistički te arhitektonski urediti.

– Pritom ne mislimo samo na uređenja fasada o kojima se u zadnje vrijeme priča. To je poželjno, ali nije dovoljno samo urediti pročelja, a da u prostorima nema ničega, dok dvorišta trunu – kazala je Nikolić Popović te dodala kako je ključno, osim vizualnog uređenja, vratiti dobar sadržaj u Ilicu koji će je učiniti zanimljivom.

Treba proširiti centar

– Sada je ljudima interesantno samo prvih nekoliko stotina metara Ilice, a centar grada čini mali prostor od jednog kilometra kvadratnog oko Trga, do Frankopanske i Zrinjevca. Mi želimo proširiti centar grada i pokazati da dobar sadržaj može opstati i u zapadnom dijelu Ilice – istaknuo je pak Aleksandar Battista Ilić, inače dekan Akademije likovnih umjetnosti. On je napravio i film o propasti Ilice, a kako bi podigao svijest o tom problemu kreirao je velike šarene skulpture koje su postavljene duž Ilice. Njihovo šarenilo, kaže, u kontrastu je s gradskim sivilom, a cilj je da potaknu na razmišljanje. Stanarima iz Ilice su podijeljene i razglednice u sandučiće kojima ih se poziva da se uključe u projekt, a prve su reakcije za sada odlične.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije