Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEĐUNARODNI DAN

Zeleni na Trgu prosvjedovali protiv nuklearki

slike s prosvjeda (1)
Foto: Marko Fančović/VLM
1/7
10.06.2011.
u 14:55

Povodom međunarodnog dana akcije protiv nuklearne energije 11. lipnja, tri mjeseca nakon havarije nuklearke u japanskoj Fukushimi, aktivisti Zelene akcije održali su prosvjed na glavnom zagrebačkom trgu

Na prosvjedu u petak u 13 sati djeca su se igrala praveći papirnate origami-ždralove, dok je blizu njih kuckao Geigerov brojač i povremeno se oglašavala sirena za slučaj opasnosti. Taj kontrast bio je uprizoren da bi se skrenulo pozornost na opasnost od nuklearne energije, i kao prosvjed protiv činjenice da je japanska vlada mjesec dana nakon katastrofe nuklearke u Fukushimi, koju je izazvao jaki potres, za 20 puta povećala dozu radijacije koju djeca smiju primiti, da bi imala zakonsko opravdanje za ponovno otvaranje škola u pogođenoj oblasti.

Kako je istaknuo Toni Vidan iz Zelene akcije, spomenute činjenice dovoljno govore o tome koliko je nuklearna energija opasna – čak i iznimno organizirana i tehnološki razvijena zemlja kao što je Japan teško se nosi s posljedicama havarije. Od Vlade i Sabora Zelena akcija zahtijeva obnavljanje moratorija na pripremu i gradnju nuklearnih elektrana u Hrvatskoj, obustavu hrvatskog energetskog nuklearnog programa, aktivno zalaganje Vlade protiv gradnje novih nuklearki u susjedstvu (još jedan reaktor u NE Krško), odustajanje od najavljenog produljenja vijeka NE Krško sa 40 na 60 godina i njezinu deaktivaciju po planu 2031. te temeljito preispitivanje sigurnosti rada NE Krško i uspostavi trajnih mehanizama nadzora.

Vidan je napomenuo da je naša energetska politika u katastrofalnom stanju, da od četiri prijedloga energetskih postrojenja koji bi bili financirani novcem EU vjerojatno nijedan neće biti prihvaćen jer ne udovoljava europskim kriterijima, a dodao je da se boji da, čak i kad bi se išlo u eksploataciju izvora obnovljive energije (sunce, vjetar) kojima Hrvatska u izobilju raspolaže, to ne bi bilo rađeno hrvatskim resursima, i da će hrvatsko sunce hvatati njemačka postrojenja, umjesto da se u hrvatskim tvornicama izrađuju solarni kolektori i vjetrenjače. Na naše pitanje je li u bilo kojoj od hrvatskih parlamentarnih stranaka uočio bilo koga tko bi mogao izraditi i provesti suvislu energetsku politiku, Vidan je samo žalosno odmahnuo glavom.

Prosvjed, koji je izazvao dosta interesa prolaznika, završio je nakon pola sata.

Komentara 3

Avatar pauk
pauk
19:39 10.06.2011.

kaj se hr vlada ne zainteresira za solar i vetrenjace nek se ugleda u njemacku i pocne ulagat u taj projekt

Avatar Tomcek 88
Tomcek 88
13:23 11.06.2011.

Zbiljam jadno i smijesno koliko se malo ljudi okupiralo zbog tog problema. Treba hitno rijesenje zbog nuklearke! Hrvatska je turisticka zemlja i samo taj razlog je prosperitet za odustatka od te prijetnje !

Avatar Kairosa
Kairosa
18:47 11.06.2011.

J**** se ljudima za nuklearku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije