Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
18.01.2018. u 10:54

Studenti PBF-a puni su dobrih ideja – keks od ostataka koji se bacaju osmislile su tri djevojke

Točno 66 dana. Toliko je potrebno da se stekne nova navika. Malo je neobično, stoga, što djeca u gradskim vrtićima, nakon što ih posljednjih godinu dana u tim ustanovama uče o zdravoj prehrani, a i pripremaju im jela na takvoj bazi, još nisu usvojila naviku jedenja brokule.

A ni špinata ili blitve. Neće ih jesti pa neće. No očito bez problema “smažu” pizzu ili hamburger, s obzirom na to da su im to najčešći zahtjevi za zamjenu zelenja koje se nađe pred njima. Jasno je da najmlađi ne žele jesti njima bljutavo povrće, već će radije posegnuti za čokoladom, Kiki bombonom ili keksima. Ali barem se s posljednjom poslasticom može poigrati – uvijek se može napraviti keks od zobenih pahuljica s medom, orasima, grožđicama ili nekim drugim sušenim voćem. Da se pojedina hrana mora zakamuflirati, shvatili su u nekim vrtićima i odlučili omražene namirnice malo drukčije prezentirati. Ako buču ne vole u štrudli, od nje će napraviti juhu ili popečke.

Na široj razini taj su proces pokrenuli i u Gradskom uredu za obrazovanje, pa su jelovnike u vrtićima poslali na reviziju kod stručnjaka i profesora na Prehrambeno-biotehnološki fakultet (PBF). Još uvijek stignu priupitati i njihove studente, koji su puni dobrih ideja. Tri su djevojke, primjerice, osmislile keksić Crustuli, koji su izradile od ostataka hrane koji se bacaju. Glavni su im sastojci ljuska od jajeta, puna kalcija, koju su samljele do teksture brašna te trop aronije, suha tvar koja ostaje nakon prešanja. U smjesu su još umiješale pšenične klice, melasu, limun, med, zobene pahuljice, suhe smokve, rogač, kakaov prah... Malo kreative uvijek se može potražiti kod takvih mladih ljudi, koji će možda spriječiti sve češću pojavu preuhranjenosti i pretilosti djece, s čime se također susreću tete u vrtiću.

No one ne bi trebale biti glavne u odgajanju djece, već njihovi roditelji. Jer prve se navike stječu u obiteljskom domu. A ako se tamo jedu pizze, nije ni čudno da će ih djeca tražiti u vrtiću. 

Pogledajte i hranu koju nikad ne biste trebali jesti:

1/11

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije