Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kaos u Zagrebu!

Urušio se zid Paromlina, izlio se potok!

naslovnprva
Foto: Pixsell, VL
1/95
11.11.2013.
u 20:15

Nešto napravi zub vremena, nešto dragi Bog, a nešto ćemo i mi, kazao je gradonačelnik Bandić napominjući kako je glavno da se nikome ništa nije dogodilo osim što je "palo par cigli..."

Žestoki udari vjetra jačine i do 60 kilometara na sat u Zagrebu su noćas trgali stabla, raznosili kante za smeće i inventar kafića te stvarali poteškoće u prometu, a zvuk vatrogasnih vozila čuo se cijelim gradskim područjem.

Jak vjetar srušio je i dio glavne zgrade industrijskog spomenika Paromlina. Kako smo doznali na mjestu događaja, urušio se sjeverni dio zida i dio zapadnog, a na mjesto događaja odmah su stigli djelatnici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, policija i Zagrebparking.

'Palo nekoliko cigli'

Vozila koja su bila parkirana odmah uz staru zgradu "pauci" su premjestili dalje na parkiralište, a iz Kalinićeva su ureda pozvali građane da dođu po svoja vozila što prije.

Situaciju je komentirao i gradonačelnik Milan Bandić koji je u šali kazao:

– Da sam se ja prije rodio, napravio bih projekt obnove Paromlina na vrijeme pa do ovoga ne bi došlo. No, i ovo je povod da se na projektu obnove počne raditi.

– Nešto napravi zub vremena, nešto dragi Bog, a nešto ćemo i mi – kazao je gradonačelnik napominjući da je glavno da se nikome ništa nije dogodilo osim što je "palo par cigli..."
Kazao je i da je on uvijek dežurni krivac pa tako i sada, kad drveće pada po cijelom gradu, jednako kao što je odgovoran i kada crkne miš na Trgu bana Jelačića ili kad se mačka popne negdje na drvo.

– Noćas nisam oka sklopio. Sve je letjelo po balkonu i tri puta sam se dizao kako bih skupljao stvari u kut. Požalio sam što sam kupio penthouse, tu puno jače puše nego na donjim katovima – požalio se gradonačelnik.

Za svako drvo koje se slomilo posadit će tri nova. Glavno je da se nikome nije ništa dogodilo, ponovio je uz nadu da će tako ostati do kraja dana.

Stabla na sve strane

Večeras se iza stambenih zgrada u Ulici Stjepana Ljubića kod kućnih brojeva 2-12 izlio potok. Dežurni službenici ureda kao i sve dežurne službe su na terenu, izvijestili su iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama. Poplavljeno je desetak garaža. DVD Prečko uz pomoć Javne vatrogasne postrojbe i Vodoprivrede ispumpava vodu. Radi se na rasterećivanju potoka Vrapčak i Črnomerec čiji su tokovi zaustavljeni zbog obilnih oborina i lišća koje je začepilo kanalizacijske šahtove. Policijska postaja Trešnjevka osigurava područja. Zbog sigurnosti je isključena rasvjeta za manji dio Ljubićeve ulice. Vodoprivreda postavlja zečje nasipe kod naselja Gredice kako voda ne bi prodrla do obližnje trafostanice.

Oko 17 sati srušilo se drvo kod Klinike za traumatologiju u Draškovićevoj.

Na Bukovačkoj cesti oko broja 100 olujno je nevrijeme srušilo stablo koje se prepriječilo na cesti i zaustavilo promet. Promet je otežan i Čulinečkom ulicom u kojoj je na prometnicu palo stablo kestena koje je vjetar iščupao iz zemlje.

Zagrebački su vatrogasci jutros zapeli na Sljemenskoj cesti kamo su krenuli na intervenciju. Oko njih su pala četiri stabla pa nisu mogli nikamo. Oko 11 sati pješice su stigli do Kraljičina zdenca, a na terenu su ih zamijenili kolege koji čuvaju vozilo dok se ne uklone stabla i očisti cesta.

Prometni kaos je i na križanju Vukovarske i Držićeve, gdje se pokvario semafor.

Zbog jakog vjetra odletio je dio limenog krova sa zgrade u kojoj se nalaze OŠ Ivana Gorana Kovačića i 18. gimnazija. Za učenike koji se nalaze u objektu nema opasnosti. Pozvana je policija da ogradi vanjski prostor, a na terenu su i službenici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

U Resniku su poplavljena neka dvorišta, na Gornjem gradu urušio se zid u dvorište dječjeg vrtića. Vrtić u Resniku stradao je kad je na njega palo stablo...

U Sesvetama na adresi Brune Bjelinskog kb. 7, 9, 11 i 13, vjetar je iščupao krovove sa zgrada. Na terenu su djelatnici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, policija i vatrogasci. Policija je ogradila područje zbog sigurnosti. Zbog kiše i snažnog vjetra trenutačno sanaciju nije moguće obaviti.

Čitatelj nam javlja da je vjetar srušio golemi bakreni krov na samostanu sestara franjevki na Pantovčaku. Promet Pantovčakom obustavljen je te ne voze autobusne linije 101 i 138. Policija osigurava mjesto, a došle su i interventne ekipe.

Svi na nogama

Zbog olujnog nevremena koje je noćas zahvatilo Zagreb sve su dežurne ekipe na terenu. Javna vatrogasna postaja grada Zagreba tijekom noći i jutra odradila je oko 50 intervencija, a više od 40 intervencija još traje. Zrinjevac pregledava i čisti javne zelene površine, a Ured za upravljanje u hitnim situacijama angažirao je ekipe Šumarije da počiste Sljemensku cestu. Angažirane su i ekipe dobrovoljnih vatrogasnih društava.

– Sve su hitne službe na terenu, građane molimo za oprez i strpljenje, a sve dojave molimo da upute na broj 112 – kazali su iz Kalinićeva ureda.

Prometni kolaps

Od 15.35 sati preusmjeravaju se tramvajske linije koje voze Draškovićevom i to zbog uklanjanja stabla kod Klinike za traumatologiju. Tramvajska linija 4 prometuje Branimirovom na Krešimirov trg, Šubićevom na svoju trasu.Tramvajska linija 8 iz smjera Zapruđa prometuje na Kvaternikov trg, dok iz smjera Mihaljevca prometuje na Zapadni kolodvor. Tramvajska linija 9 prometuje preko Trga bana Jelačića, Jurišićevom na svoju trasu. Tramvajska linija 13 prometuje Branimirovom na Krešimirov trg, potom Šubićevom na svoju trasu.

Tramvaj linije 14 od 10.45 sati vozio je skraćeno do Savskog mosta. Razlog je tome prometna nesreća na Aveniji Dubrovnik pokraj Utrine u smjeru Zapruđa. Linije 6 i 7 vozile su do Zapruđa. Promet je normaliziran u 11.12 sati.

Tramvaji linija 2, 6 i 11 vozili su do 9.30 sati preusmjereno do Zapadnog kolodvora jer je na električni vod palo zaštitno platno stambenog objekta u izgradnji. Odlomljena grana koja je pala na žice gornjega voda na Maksimirskoj cesti bila je skratila tramvajske linije 4, 7, 11 i 12 do zaokretnice Maksimir, odakle su putnike do Dubrave prevozili autobusi. U Ilici je opet došlo do poremećaja prometa oko 11 sati kad je na električni vod palo stablo...

Obustavljena je do daljnjega tramvajska linija 15 zbog stabla koje se prepriječilo na tramvajskoj pruzi.

Autobusna linija 103 (Britanski trg – Kraljevec) bila je obustavljena zbog stabla koje se prepriječilo preko prometnice, no sada prometuje redovito cijelom dužinom trase.

Iz istoga je razloga linija 129 (Vrhovec – Mandaličina) skraćena do starog okretišta na Vrhovcu, a linija 227 (Svetice – Gornji Bukovec – Jazbina – Bliznec) preusmjerena je preko Čreta, a 105 (Britanski trg – Kaptol) do Ilirskog trga.

Autobusna linija 203 (Svetice – Vinec – Krematorij) obustavljena je do daljnjega, kao i izvanredna linija 140 (Mihaljevac – Sljeme) i 226 (Kaptol – Remete – Svetice), izvijestili su iz ZET-a.

Zbog nevremena je od 5.30 sati u oba smjera zatvorena i Sljemenska cesta, a padala su stabla i između Ivanić Grada i Dubrave te između Jastrebarskog i Svete Jane.

Svoje fotografije nevremena i štete koju je prouzročio jak vjetar možete nam poslati na javi@vecernji.net

Ključne riječi

Komentara 53

DU
Deleted user
10:27 11.11.2013.

Paromin - nije spomenik industrijeske kulture već spomenik zagrebačke sramote, nemara i neučinkovite birokracije.

LP
luna_park
12:11 11.11.2013.

Da se radi o Austriji ili Njemačkoj na primjer, Paromlin bi već odavno bio restauriran i preuređen u moderan poslovni prostor. Z obzirom da se to ovdje izgleda nikad neće dogoditi, možda i bolje da se do kraja sruši da ne stoji više tamo kao ruglo i pruža "krasan" prizor turistima pristiglima na Glavni kolodvor.

CV
cvor276
10:20 11.11.2013.

Zagrebački paromlin proglašen spomenikom industrijske kulture jednoga dana sam će se srušiti. I sve dok se ne desi tragedija i netko pogine pod trulim zidinama paromlina neće biti skinuta oznaka spomenika. Od devedesetih se bore HDZ-jci sa SDP.jcima tko ćee uhvatiti dobru lokaciju i dobro se obogatiti na prodaji iste. Osobni interesi politike i raznih danguba sprečile su razvoj tog dijela grada od katastrofalnog požara 1988 pa sve do danas. Danas je to spomenik nesposobnosti vladajućih struktura i lokalnih moćnika, posebno "dragog" nam gradonačelnika Bandića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije