Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Zbog ovih pet zanimljivosti poželjet ćete se odmah uputiti na EU Advent

Advent
Foto: Promo
1/15
02.12.2019.
u 14:55

Prepoznatljiv po kvalitetnom i urbanom programu, EU Advent i ove će godine svakodnevno do 8. siječnja osvježavati adventsku ponudu u Zagrebu drugačijim gastronomskim, kulturnim i zabavnim sadržajem

U subotu je u super atmosferi, koncertom elektro-akustičnog pop sastava Detour, službeno započeo popularni Advent na Europskom trgu. Prepoznatljiv po kvalitetnom i urbanom programu, EU Advent i ove će godine svakodnevno do 8. siječnja osvježavati adventsku ponudu u Zagrebu drugačijim gastronomskim, kulturnim i zabavnim sadržajem. Izdvajamo pet zanimljivosti zbog kojih nikako ne smijete propustiti posjetiti EU Advent:

1. Sjajno uređenje – dekoracije s potpisom domaćih umjetnika i kreativaca
Uređenje i ove godine prati već utvrđen imidž EU Adventa kao suvremenog i urbanog događanja, posvećenog kvalitetnom društveno-kulturnom programu s pomakom koje okuplja razne kreativce i umjetnike. Osam velikih skulptura Orašara koje krase Europski trg tako je za ovu priliku izradio akademski kipar Ivo Gašparić, inače scenograf u Hrvatskom narodnom kazalištu. Upravo on i supotpisuje scenska skulpturalna djela za HNK-ovu hit-predstavu Orašar. Bačve pretvorene u stolove oslikao je Marko Dajak, mladi umjetnik i student Likovne akademije, aktivno uključen u domaću street art scenu. Prepoznatljivih tisuću srca koje vise iznad Europskog trga osmislio je i ilustrirao Marko Matošić, manager K3P koji potpisuje brojne scenografije.

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

2. Novi stari okusi – Turopoljska zlevanka, Kardinalski štrukli i Jabuke u šlafroku, uz vruće koktele i punčeve
Ukoliko ste ljubitelj dobre hrane nikako ne biste smjeli zaobići bogatu gastro-ponudu na Europskom trgu jer možda se u baš jednoj od tamošnjih kućica krije najslasniji zalogaj ovogodišnjeg Adventa. Poklonike starinskih receptura i tradicionalnih poslastica oduševit će ponuda Malog mlina, koji uz raznovrsne slane plate nudi i Turopoljsku zlevanku u slatkoj i slanoj varijanti te medenjake. Let it Be osvojit će vas najimpresivnijom adventskom ponudom štrukli: uz niz zanimljivih slatkih varijanti tog popularnog jela (s orasima i medom od mente, brusnicama i borovnicama), ne propustite kušati Kardinalske štrukle s vrganjima, lisičkama, bukovačama i sirom zapečenim u kiselom vrhnju. Opojni mirisi cimeta i ruma odvest će vas sve do Čarobnog kutka čiju bogatu ponudu slatkih i slanih zalogaja okrunjuju Jabuke u šlafroku u umaku od vanilije i čokolade. Od slastica svakako isprobajte i tartove Ivane Čuljak obogaćene začinima Botanica s lješnjakom i jabukom, čokoladom i narančom te kardamomom, i to u toplo hladnoj varijanti sa sladoledom.

Uz tradicionalno bogatu ponudu kuhanih crnih i bijelih vina, atmosferu najtoplijeg Adventa u Zagrebu dodatno će zagrijati topli punčevi Most unusual bazzar by Botanica kojima su baza gin Hendricks, Hendrick`s Orbium, Flower Power te rakije i rum. Tu je i Viška priča, koja uz prepoznatljive viške delcije nudi 14 vrsta ekskluzivnih viških rakija i vina.

3. Social Grilling s Rujanom Jeger – o književnosti, glazbi i psima
Početkom svakoga tjedna na EU adventu urednica, autorica, novinarka i arheologinja Rujana Jeger u popodnevnim i večernjim satima ugostit će domaće književnice i književnike s kojima dijeli strast prema glazbi. Koncept neformalnog druženja tzv. Social Grilling dat će okvir za opušteni razgovor, glazbenu slušaonicu te čitanje poezije i proze, a gosti – Edo, Ljiljana i Sven Popović, Predrag Ličina, Krešimir Pintarić, Ivica Prtenjača, Zrinka Pavlić i Ivana Bodrožić okupljenima će otškrinuti vrata svojih glazbenih riznica. U utorak, 3. prosinca od 17 sati na prvom ovogodišnjem izdanju Social Grillinga Rujana Jeger razgovara s književnikom, urednikom i izdavačem Borisom Popovićem (Vuizam: arhitektura od krvi i mesa, Sva predivna, beskonačna i konačno mrtva) uz kratko predstavljanje njegovog novog romana, a od 19 sati slijedi promocija časopisa o psima Njuškica. Uz dijeljenje besplatnog broja i poklona te razgovora o strahu životinja od petardi, puštat će se glazba koju vole psi. Uz Rujanu Jeger, Europski trg svaki dan od 17 sati bit će okupan dobrim vibracijama i drugih gradskih faca iz kulturnog i zabavnog života, kao što su Nik Oroši, Davor Frajman, Marin Stiv Viduka, Alen Kosanović, Marijan Felver i njihovi gosti. 

Foto: Arena Hospitality Group

Također, u sklopu novog koncepta glazbenog druženja Social Grilling petkom od 23 sata ne propustite Silent Disco, a nedjeljom od 17 sati Kontrapunkt & Imogen u sklopu kojeg se za DJ pultom izmijenjuju DusIlija RudmanEddy RamichAlen SAntonio Zuza i Zak. Ako pak volite zanimljiva pitanja i dobre nagrade, srijedom od 19 sati možete uključiti moždane vijuge u adventskom Kviznom režimu pod palicom Silvija Pleštine i njegove desne ruke, DJ-a i glazbenog urednika Davora Frajmana. Također, Yammat FM svoj adventski studio ima upravo na Europskom trgu od kuda ujedno i emitira program u udarnim dnevnim terminima. Tu je i već tradicionalni doček Božića i Nove godine uz elektroničke glazbene poslastice.

4. Neki drugačiji koncerti – Crazy P i Ilija Ludvig
Nakon 30 miljuna streamova albuma, rasprodanih koncerata u Manchesteru i Londonu, nastupa na festivalima Bluedot, Festival number 6, Love International i u Boiler Roomu na Baliju, britanski sastav Crazy P svojim elektroničkim i melodičnim ritmovima ispunit će 7. prosinca zagrebački Europski trg. Na EU Advent dolaze s novim albumom Age of Ego, koji će privući pažnju fanova Fleetwood Maca, Petera Gabriela, Grace Jones, Arthura Russela i Princea te istovremeno pružiti moderan zvuk i slojevito aranžirane klupske ritmove s pečatom kvalitete. Crazy P osnovan je prije 20 godina u Nottinghamu, a ističu se svojim glazbenim umijećem, selekcijom i kvalitetnom produkcijom, no ono što ih ponajviše izdvaja je njihov jedinstven glazbeni potpis i nevjerojatni nastupi uživo puni energije, humora i interakcije s publikom. 

Foto: Arena Hospitality Group

Beogradski pjesnik, glazbenik i zabavljač Ilija Ludvig, osebujni je kantautor i predstavnik beogradske underground scene, poznat po atmosferičnim koncertima koji uvijek pričaju (najmanje jednu) priču. U subotu, 21. prosinca uživajte u njegovom zanimljivom glazbenom svijetu s primjesama bluesa i  countryja.

Uz Detour koji je službeno otvorio ovogodišnji EU Advent, Crazy P i Iliju Ludviga, na Europskom trgu nastupit će i Luce koja će 14. prosinca izvesti hommage soul divama pod nazivom Drugo lice Luce te dvojac poznat po dojmljivoj i stilski prepoznatljivoj glazbi – Meritas, čiji koncert ne propustite 28. prosinca.

5. Vrijeme za dobra djela – burza igračaka
U organizaciji Festivala igračaka iz Ivanić-Grada na EU Adventu imate prilike sudjelovati u jednoj neuobičajenoj burzi. Riječ je o burzi igračaka u sklopu koje možete donijeti i razmijeniti igračke koje vam više nisu potrebne ili pak donirati igračke i uljepšati Božić nekome kome je to najpotrebnije. Ovaj projekt s humanitarnim karakterom osmišljen je i s ciljem podizanja javne svijesti, posebno kod onih najmlađih, o važnosti ponovne uporabe starih predmeta te zaštite okoliša.

Detaljan program EU Adventa možete pronaći na FB stranici.

Advent na Europskom trgu podržava Turistička zajednica grada Zagreba.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije