Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Zbog manjka kupaca četrdeset obrtnika stavilo ključ u bravu

knin
Hrvoje Jelavić
08.03.2010.
u 08:45

U gradu Kninu i pet susjednih općina aktivno je 325 obrta, što je za oko stotinjak manje nego prije deset godina.

Zbog nedostatka kupaca i posla sve više obrta u Kninu stavlja ključ u bravu. Samo posljednju godinu propalo je više od 40 obrtnika, a od početka ove godine gotovo svakog tjedna nestane jedna trgovina. Najčešće se zatvaraju mali proizvodni i građevinski obrti te trgovine. Bez posla je ostalo osamdeset osoba i taj broj svakodnevno raste.

- Zvonimirov grad nikada nije imao manji broj obrta. Na području grada i pet susjednih općina trenutačno je aktivno 325 obrta koji zapošljavaju 700 radnika, a prije deset godina bilo ih je više od 400 aktivnih - priopćili su iz kninskog Udruženja obrtnika.

Kako bi što blaže premostili krizu, obrtnici su predložili gradonačelnici Josipi Rimac cijeli niz antirecesijskih mjera. Zatražili su smanjenje poreza na tvrtku, potrošnju, spomeničku rentu, zahtijevaju smanjenje najamnina, komunalnih usluga i pomoć u rješavanju nelojalne konkurencije na tržištu.

- Cilj nam je samo zadržati postojeća radna mjesta, jer svako zatvaranje obrta ostavlja jednu obitelj bez prihoda - poručuju iz kninskog Udruženja obrtnika.

Podsjetimo, u Hrvatskoj je lani bilo registrirano više od 101 tisuće obrta s oko 232 tisuće zaposlenih. Danas ih je sedam tisuća manje, a 14.000 osoba ostalo je bez posla.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije