Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glodavci u akciji

Zbog gradskog nemara najezda štakora u Zagrebu, ljudi u panici!

\'24.02.2010.,Rijeka - Ozljedeni stakor u Kruzoj ulici ispred ulaza u klub Palach. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL\'
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/3
30.06.2011.
u 10:27

Novac u proračunu je osiguran, ali gradonačelnik još ni s kim nije sklopio posao.

Štakori su zavladali gradskim četvrtima Zagreba, a uplašeni stanari stalno zovu na telefone Hrvatske udruge za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju. Najezda štakora dogodila se jer nisu obavljene dvije obvezne sustavne deratizacije, koje su se trebale obaviti u jesen i na proljeće.

I ženski posao

Iako je iz proračuna određeno da će se za ovogodišnje uništavanje insekata i glodavaca potrošiti čak 18 milijuna i 500 tisuća kuna, do sada nije poznat pobjednik javnog natječaja koji bi trebao spriječiti širenje glodavaca, zbog kojih bi šteta, ako ih se na vrijeme ne istrijebi, mogla biti i veća od te svote.

Naime, gradonačelnik Milan Bandić, koji bi trebao sklopiti ugovor o obavljanju deratizacije, očito to nije napravio na vrijeme, a iz gradskog Ureda za zdravstvo i socijalnu skrb poručuju da žalbeni rok na rezultate natječaja završava danas, nakon čega bi trebala početi deratizacija i dezinsekcija.

Ovo se u stogodišnjoj "deratizacijskoj" povijesti Zagreba dogodilo samo jedanput, kada je 1961. godine postupak prekinut zbog nedostatka novca, a čiji je izostanak prouzročio velike štete. Sada je najezda štakora Zagreb pogodila drugi put.

– Gradonačelnik nije donio odluku i on je o tome trebao povesti brigu još na jesen. Sada je već preskočena i druga obvezna deratizacija. Štete ima, a građani koji panično zovu su dokaz da su se glodavci rasprostrli po gradu – kazali su iz Udruge.

S druge strane dvije žene, Snježana Štruklec i Petra Klause, koje se ne boje tih životinja, uspješno vode posao deratizacije.

– Na razini grada nisu obavljene posljednje dvije deratizacije pa je nastao malo veći problem s glodavcima zbog čega svakodnevno dobivamo pozive – kazala je Snježana Štruklec.

Sam posao, tvrdi, nije previše fizički zahtjevan, ali treba snalažljivosti i spretnosti.

Bitno je i iskustvo jer se nikada ne ponove dvije iste situacije "hvatanja" štakora, a i nadmudrivanje s tim snalažljivim životinjama nije nimalo lako.

Nema straha

– U početku nije lako, ali kad se primite posla, nelagoda nestaje. Neki klijenti radije traže ženske osobe jer kažu da smo pedantnije – dodala je Snježana.

U ovom poslu, navodi, ima dosta žena premda se to ne očekuje, a njihovi profili zanimanja su različiti. No, straha nema.

– Strah, ne bih rekla. Nelagoda u početku, no kasnije to prođe.

Nakon nekoliko godina počnete se zabavljati i rado prepričavate minule događaje. Mislim da se muškarci više boje ovoga posla – kazala je Snježana Štruklec.

Komentara 91

OB
-obrisani-
12:43 30.06.2011.

heheehehehehe seljoki nemaju racunicu delati zemlju, pak stakori nemaju vec kaj jesti-ve su se i oni preseljili v grod heheheheheehehe

OB
-obrisani-
12:44 30.06.2011.

svak svoje pozna-tak i stakori-idu tam de su njivi heheheheheheehe

DU
Deleted user
12:12 30.06.2011.

Štakor pride. Njima ne trebaju specijalci da ih čuvaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije