Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žrtve rebalansa proračuna

Zbog dvorane ćemo i na ulicu

OŠ Granešina
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/6
29.10.2017.
u 12:01

Umjesto predviđenih 29 milijuna kuna, u gradskoj blagajni ostavljena su samo tri. A bageri su u naselje trebali stići još u lipnju

Kada uđete u predvorje Osnovne škole Granešina u Gornjoj Dubravi, imate što vidjeti – dok jedni đaci trče ukrug, drugi vježbaju gimnastiku, a treći nasred predvorja igraju stolni tenis. Na prvu biste mogli pomisliti da ste zalutali, ali ubrzo će vam objasniti da ste zapravo “upali” na sat tjelesnog odgoja. Odrađuju ga u predvorju jer dvorane ni igrališta nemaju.

Više od 800 đaka

U lipnju ove godine, istina, napokon je trebala početi gradnja sportske dvorane preko puta škole, ali roditelje i učenike iz Granešine prije tjedan dana dočekao je hladan tuš. Rebalansom gradskog proračuna za njihov su projekt umjesto predviđenih 29 ostavljena tek tri milijuna kuna.

– Dva dana prije izbora gradonačelnik je otvarao radove na prilaznoj cesti uz koju treba biti dvorana, ali potom se sve vratilo na staro, samo slušamo obećanja, a od radova ništa – žali se Goran Pršlja, jedan od roditelja.

U Gradu su se dosad pravdali da nisu riješeni imovinskopravni odnosi, ali ravnatelj škole Marijan Vulić odmahuje rukom i kaže da su građevinsku dozvolu dobili još u veljači.

– U Gradskom uredu za prostorno uređenje i izgradnju rekli su nam da je natječaj za izvođača radova prošao, ali da je do 3. studenog rok za žalbu. Nama je najvažnije da se počne kopati tunel koji će voditi do dvorane i sportskih terena, budući da bi se oni trebali nalaziti preko puta škole – objašnjava ravnatelj Vulić i dodaje da ih čeka bitka za dobivanje novca iz proračuna za 2018.

Dvoranu za školu staru 157 godina, koju pohađa više od 800 učenika, Grad obećava već 30 godina.

– Ja sam ovdje došla u drugom polugodištu petog razreda, 1987., moje je dvoje djece završilo ovu školu i još je dvoje trenutačno pohađa, a dvoranu nismo dočekali. Vjerujem da i nećemo, možda je dočekaju moji unuci – ogorčena je majka Vladenka Kopjar.

Da bi se bavila sportom, i ona i većina drugih roditelja djecu vode u obližnje centre, što skupo plaćaju.

– Kćer koja je u šestom razredu prije mjesec i pol upisala sam na triatlon i već je osvojila zlato. I na razini škole djeca su prije pet godina dobila zlatnu medalju u nogometu. Sport je naš najbolji promotor, ali je tužno što djeca imaju i volje i talenta, a nemaju gdje vježbati i razvijati se – kaže Lidija Barišić, majka triju učenica OŠ Granešina.

Roditelji su ogorčeni i jer se dvorane u susjednim kvartovima renoviraju, a oni svoju ne mogu ni dobiti. Zbog nužnog proširenja škole prije deset godina ostali su i bez igrališta.

Dozlogrdila im obećanja

– Ne znam koja je još škola u Zagrebu ove godine upisala 125 prvašića, a da radi u ovakvim uvjetima – ističe ravnatelj Vulić te s dozom sarkazma dodaje da im zbog tjelesnog u predvorju barem svi đaci nakon završene škole znaju plesati. Budući da profesori tjelesnog nastoje taj prostor iskoristiti najbolje što mogu, zimi ih uglavnom podučavaju plesu. No, zbog skučenog i neadekvatnog prostora za vježbanje, djeca su se, nažalost, na uganute zglobove već navikla jer ozljede nisu rijetke. Zbog svega toga roditelji više ne pristaju na obećanja i kompromise. Ako se uskoro na svoje oči ne uvjere da počinje gradnja velike dvorane u kojoj će istodobno moći vježbati tri razreda, izići će na ulicu.

– Strpljenja nam ponestaje. Ako do 20. studenog ne počnu radovi, blokirat ćemo obližnji kružni tok. Ne mogu nam više govoriti da novca nema jer, ako imaju za Park zastava, bome imaju i za dvoranu za našu djecu – odlučni su roditelji. Unatoč svemu, ne prestaju se nadati da će školarci iduće godine napokon dobiti veliku dvoranu, a uz nju terene za košarku, nogomet i rukomet, atletsku stazu, vježbalište sa spravama...     

Komentara 4

ST
stefj
12:45 29.10.2017.

Aha, znači tu će uzeti da bi imali za platiti 26 milijuna uvođenje WiFi-a u ZET. Nešto što se može dobiti besplatno ili maksimalno za desetinu cijene...

DO
dopizdilomi
09:45 30.10.2017.

Jedna fontanica na ulaz pa bi mogli imati sate plivanja.

DU
Deleted user
08:32 30.10.2017.

Pa ljudi moji dajte više progledajte,taj obećanović laže čim zine!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije