Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOG KORONA MJERA

Zavod 'Andrija Štampar': Bilježimo značajno smanjenje zagađenja zraka zadnjih mjesec dana

Jarun
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/3
17.04.2020.
u 15:16

U prvih tjedan dana, naime, od početka mjera izolacije izazvanih koronavirusom, razina dušikova dioksida pala je za čak 70%, a mjesec dana nakon uvođenja mjera je na oko 50% u odnosu na uobičajene koncentracije u gradu.

Ne pamtimo kad je zrak bio ovako čisti, a voda u Jarunu i Bundeku ovako bistra i plava. Zadivljeni su Zagrepčani ovih dana kakvoćom zraka i vode, a razlog povećanja njihove kvalitete pretpostavljaju da leži u "koronakriznom" stanju metropole. Drugim riječima, smatraju da se iz socijalne izolacije i distance rodila i jedna pozitivna stvar, a to je, potvrdili su nam to i stručnjaci u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", značajno smanjenje zagađenja.

U prvih tjedan dana, naime, od početka mjera izolacije izazvanih koronavirusom, razina dušikova dioksida pala je za čak 70%, a mjesec dana nakon uvođenja mjera je na oko 50% u odnosu na uobičajene koncentracije u gradu.

- Zagreb, isto kao i ostali gradovi u Europi, bilježi značajno smanjenje zagađenja zraka tijekom posljednjih mjesec dana. Ovaj pozitivan utjecaj na kvalitetu zraka posljedica je pridržavanja protuepidemijskih mjera na razini Zagreba i Republike Hrvatske -  rekli su nam stručnjaci iz Službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju zavoda „Dr. Andrija Štampar“.

Što se Jaruna i Bundeka tiče, kupališna sezona službeno počinje 1. lipnja te se prema propisima desetak dana prije početka sezone uzima prvi uzorak vode za kupanje, što znači da ove godine još nisu uzimali uzorke s popularnih zagrebačkih okupljališta.

- Kroz mjesec dana imat ćemo i prve rezultate kakvoće vode - istaknuli su iz nastavnog zavoda.

 

Ključne riječi

Komentara 2

DJ
DjD
15:33 17.04.2020.

Što se manje zagađuje, to manje zagađenje. Gle čuda.

Avatar Ćičruk Okrim Ami NImda
Ćičruk Okrim Ami NImda
15:29 17.04.2020.

Ja sam se ove godine već kupao u Jarunu i dobio sam klamidiju. Toliko o čistom Jarunu. Manipulatori. U Švedskoj toga nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije