Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dani zagrebačke arhitekture

Zavirite u stan koji se 'sam' usisava i prošetajte se po krovu s trim-stazom

Bužanova
Foto: Jure Živković
1/5
29.05.2019.
u 08:34

Tema Dana zagrebačke arhitekture je stambena arhitektura kao najzastupljeniji oblik arhitektonske prakse, a Blok Bužanova jedna je od devet stanica koje će se proći na turi uz vodstvo autora objekata

Kao “space shuttle”. Takav dojam Zagrepčaninu koji živi u prosječnom stanu ili kući ostavlja novi stambeni blok koji je lani niknuo na uglu Bužanove i Štrigine. Prostrani stanovi ne samo da su luksuzni već imaju cijeli niz dodatnih sadržaja. Poput onog da se svaki stan “sam” usisava uz pomoć posebnog sustava, a grijanjem i ostalim funkcijama u njemu može se upravljati i kad ste od doma kilometrima daleko. Postoji i sustav prikupljanja kišnice sa svih terasa i otvorenih površina, koja se čuva u posebnom spremniku i koristi za navodnjavanje okoliša, a stanovi imaju i rekuperatore zraka s filtrima protiv alergija. Svaki ulaz usto ima zajednički lobi oslikan muralima mladih umjetnika, u kojem se stanari mogu družiti.

Traži se više kvadrata

Kvalitetniji standard željeli su svojim stanarima pružiti investitori, VMD model, a u tome im je pomogao arhitektonski studio 3LHD, koji je osmislio Blok Bužanovu. Stanovi su, kaže jedan od članova projektnog tima Saša Begović, prodani čim je dobivena građevinska dozvola, a kako je živjeti u toj zgradi vidjet će svi koji u subotu odluče poći u obilazak recentnih arhitektonskih realizacija. Organizira ga Društvo arhitekata Zagreba (DAZ) u sklopu Dana zagrebačke arhitekture koji su počeli raznim radionicama i predavanjima. Tema je ovogodišnje manifestacije stambena arhitektura kao najzastupljeniji oblik arhitektonske prakse, a Blok Bužanova jedna je od devet stanica koje će se proći na turi uz vodstvo autora objekata.

– Tu smo temu obrađivali i na Danima arhitekture 2011., a otada se nisu toliko promijenile tehnike gradnje koliko potrebe građana pa se, primjerice, traže veći stanovi. Razvija se i tržište drugačijih stanova koje projektanti prilagođavaju potrebama pojedinca – kaže Tihomil Matković, predsjednik DAZ-a. Povećala se i minimalna kvadratura stana, dodaje Begović, pa se garsonijere od 40 četvornih metara gotovo i ne grade. Danas je, ističe, većinom 60 kvadrata minimum koji se traži pri gradnji stambene zgrade.

Gradi se po željama

U turi se, uz Blok Bužanova, obilazi i Vitićev neboder kao primjer uspješnog konzervatorsko-restauratorskog projekta, ali i novogradnja, odnosno POS Zapruđe, projekt Meandar i zgrada Nikice Ličine u Središću, ona u Ulici Tina Ujevića na Knežiji, naselje u Podbrežju, neboder u Vrbanima III i objekt u Veslačkoj. U neboder na Vrbanima arhitekta Igora Franića tek se treba useliti, a prvo je to tako visoko stambeno zdanje u Zagrebu nakon dugog niza godina.

Ima 17 katova, a za razliku od stanova u starijim neboderima, koji su mali, ovdje su svi trosobni i četverosobni. Više od 70 posto je prodano – kaže Franić.

Specifičnost je zgrade u Veslačkoj, autora Luke Korlaeta i Svebora Andrijevića, pak, zajednička krovna terasa s trim-stazom, spravama za vježbanje, klupama i žardinijerama, a nijedan stan u njoj nije isti.

– Većina je izmijenjena tijekom gradnje prema zahtjevima stanara, a podatni su i za naknadne preinake. Izgrađeni su lani i svi su prodani – ističe Korlaet

Komentara 3

DU
Deleted user
09:24 29.05.2019.

Ovome arhitekti Igoru Franiću treba zabraniti projektirati. Projektirao je najružnije objekte u Zagrebu zadnjih 20 godina. Krenimo redom: stambeno poslovna zgrada u Zagrebačkoj aveniji (crvena limenka gdje je sada Konzum, a nekada Mercator), Muzej suvremene umjetnosti (sam beton - zgradaa izgleda kao da nije dovršena), zgrada SEECEL na Kajzerici koja još nije dovršena (limenka bliješti - vidi se iz svemira). Sve u svemu - katastrofa. Zagreb nema građevinu novijeg datuma kojoj će se turisti diviti.

Avatar maxist
maxist
17:02 29.05.2019.

Zagreb i okolica nemaju zone stambenih obiteljskih kuća današnjih naprednih tehnologija (dizalica topline.kolektora, samoodrživih itd)., nema jednolitarskih objekata ....ukratko bijedno a i država nema ništa od poticajnih mjera koje su u Sloveniji ili Austriji postojale i prije 30 god.......Recimo oglednodno naselje Murgle u Ljubljani sagrađeno 80-tih.....Kuće kojima se "diče" tzv arhitekti su za gledanje a ne ugodno,komforno i jeftino stanovanje.........Uostalom svaka je takva kuća u startu skuplja 40% jer država gazi umjesto da pomaže,stimulira i strateški se postavi prema tome.......beton,željezo, oniks i krom ko na groblju......

Avatar Niškorist
Niškorist
17:46 30.05.2019.

Ima li Bandić stan u toj zgradi ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije