Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grafiteri

Zatvorenike u Remetincu na ulazu čeka mural o slobodi

Zagreb: Predstavljanje umjetničkih intervencija poznatih grafitera u zatvoru u Remetincu
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/5
24.03.2019.
u 13:51

Grafiteri osvježili sive zidove zatvora, a u istraživanju su se pratile reakcije pritvorenika

Pejzaž u blagim pastelnim bojama pod imenom “Refleksija slobode”, djelo grafitera Gorana Rakića, od sada dočekuje nove stanovnike remetinečkog zatvora. Taj grafit dio je projekta “Revitalizacija zatvorskog prostora umjetnošću” u kojem su četiri poznata ilustratora i grafitera, Ivan Oštarčević Zgubljen, Dominik Vuković, Goran Rakić i Slaven Kosanović Lunar, “osvježila” sive zidove zatvora u Zagrebu.

Začetnica projekta je Melita Šefčić iz HDLU-a iz kojeg su se obratili Ministarstvu pravosuđa u kojem je ideja dočekana s oduševljenjem te su predložili da projekt bude realiziran u nizu različitih kaznionica diljem Hrvatske. Pod imenom “Uzorna kaznionica” tako je već oslikan ženski zatvor u Požegi, na što su njegove stanovnice vrlo dobro reagirale.

Pet dana za slike žirafa

Osim umjetničke, projekt ima i važnu istraživačku ulogu tako da su grafitere svakodnevno pratila dva istraživačka tima koja su bilježila sve o izvođenju i tijeku radova. Zapisivali su i reakcije zatvorenika te napravili niz intervjua kako sa zaposlenicima tako i s osuđenicima. Rezultate će predstaviti u svibnju. Upravitelj zatvora Damir Čumbek kaže da se prijelomni trenutak oslikavanja Remetinca dogodio kad je otvorio e-mail te vidio skice umjetnika i pročitao da je Lunaru inspiracija bila pjesma Stranglersa “Heroes”.

– Skice su nas oborile s nogu i od tada smo punim plućima u tom projektu. Nadam se da će to biti dugotrajna suradnja – kaže upravitelj.

Grafiteri su se morali prilagoditi na određen način rada na ovom izazovnom projektu, pravilnicima koje ovakav tip ustanove zahtjeva.

Ivan Oštarčević Zgubljen kaže da se želio baviti animalnim motivima te je odabrao one miroljubive, dugovrate biljojede iz prapovijesti te žirafe iz današnjeg doba. Slikao je pet dana, a zatvorenici, koje je sretao u prolazu, znatiželjno su ga pitali što pokušava naslikati, koliko se time bavi.

Ilustrator Dominik Vuković dobio je zadatak da oslika prostoriju za rehabilitaciju zatvorenika, društvene prostorije gdje razgovaraju kako namjeravaju poboljšati svoj život kad se napokon nađu izvan zidina.

Pogled u bolje sutra

– Ime rada je “Pogled u bolje sutra”, a prevladavaju motivi slobode i djetinjstva koji nas mogu inspirirati da sa smislom nastavimo živjeti s pogledom u budućnost. U početku imaš osjećaj da si u zatvoru, ali kad počneš raditi, sasvim na to zaboraviš, vjerujem da je i mojim kolegama tako bilo. Zatvorenici su me kroz prozor najčešće pitali koliko je sati – kaže o ovom jedinstvenom iskustvu Dominik.

Lunar, grafiter poznat i u svijetu, kaže da, kad je doznao da će raditi u zatvoru, nije želio napraviti nešto previše veselo pa je svoj uobičajeni bogati kolorit sveo na ljubičastu i plavu iz kojih izviruje pomalo apatično Sunce.

– Zgrade koje plešu pokazuju grad kojem nedostaje heroja. Svi koji su prolazili pokraj mene dok sam crtao pitali su što slika predstavlja, plaća li me netko, koliko će mi kantica boje biti potrebno – kaže Lunar.

Boja je oplemenila prostor i udahnula novu dimenziju u svakodnevni život osoba koje se ovdje nalaze, od zatvorenika do službenika Remetinca, slažu se i u zatvoru i u Ministarstvu pravosuđa.

>>Zagreb: Predstavljanje umjetničkih intervencija poznatih grafitera u zatvoru u Remetincu

 

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
01:06 25.03.2019.

" o divna, o lijepa, o slatka slobodo"...samo se nemrem sjetiti jel to napisao Gundulić ili Bandić.. 😁

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije