Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kustošija

Zatvaranje čitaonice u kojoj se i čagalo golem je gubitak za kvart

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/9
22.01.2021.
u 12:22

S prvim danom Nove godine prestala je s radom

Ondje se “čagalo”, išlo na spoj, educiralo đake, ali i učitelje, čitalo novine, stripove i knjige. Održavale su se radionice, književne večeri, izložbe, predstave, predavanja, plesao folklor, išlo glasati za izbore… Nema što se sve nije zbilo u tih stotinjak kvadrata čitaonice na Trgu Hrvatskih obrambenih snaga 6 koja je Kustošijancima bila okosnica kulture. A s prvim danom Nove godine zatvorena je nakon više od četiri desetljeća postojanja i tako otišla u zaborav.

Raskinut je ugovor

– Čitaonica je prestala s radom zbog sporazumnog raskida ugovora o zakupu prostora između Knjižnica Grada Zagreba i Streljačkog kluba “Kustošija”. Zbog oštećenja prostora i problema s grijanjem, naime, on više nije bio prikladan za knjižničnu djelatnost i potrebe čitaonice te njezinih korisnika – objasnili su iz gradske uprave. Pa dodali kako sve dosadašnje usluge čitaonice Kustošija korisnici sada mogu ostvarivati u tamošnjoj knjižnici te na adresi Ilica 312 i u čitaonici, odnosno galeriji Vladimira Nazora u istoj ulici na broju 163.

– Knjižnica Kustošija u Ilici djeluje od 1948. godine te će svoje aktivnosti prilagoditi novoj situaciji kako bi nastavila stanovnicima tog naselja nuditi niz kulturnih i obrazovnih aktivnosti – ističu.

Foto: Osnovna škola Kustošija

Neki stanovnici za deložaciju čitaonice krive Grad, drugi tvrde da je problem u streljačkom klubu, no svi su složni u tome da su tužni jer je taj prostor bio posljednje mjesto u kvartu gdje se zajednica mogla okupiti.

– Mi stariji nekoć smo onamo išli i na čagu. Svirao je kustošijanski bend Talasi. Izlazak je tada završavao već u pola 11 i odlazili smo doma, a danas se u to vrijeme tek ide van – prisjeća se Krunoslav Milas. Dodaje kako je nekoć znalo doći i do “šore”, no svega se danas sjećaju sa smijehom. Zorica Škudar pak objašnjava kako su “kustošijanski dečki pazili na svoje cure Kustošijanke”.

– U knjižnicu sam učlanjena još od 1970., a bila su to divna vremena – govori. Vladimir Kajba, koji je ondje također proveo dio svojeg djetinjstva, ističe kako gotovo svakoga u kvartu uz čitaonicu vežu neke uspomene.

– Nisam, priznajem, posljednjih godina često svraćao, ali kao klinci, posebice u sklopu nastave, jako smo često ondje provodili vrijeme – kaže Kajba.

14.01.2021., Zagreb - Kustosija. Citaonica Vladimir Nazor. Nakon vise od cetiri desetljeca zatvorila se omiljena citaonica Gradske knjiznice. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Što da sad nudimo djeci?

Gordana Kajić, ravnateljica Osnovne škole Kustošija, ističe kako je ljutita jer je zatvaranjem tog prostora “umro” posljednji ogranak kulture u naselju. Na stotine se ljudi znalo okupiti u čitaonici, a za jedne književne večeri, prisjeća se, posjetio ih je i slavni pjesnik Dragutin Tadijanović, baš pred svoj stoti rođendan, pa rekao da bi se rado k njima vratio.

– Čitav sam život na Kustošiji. I otkako znam za sebe, škola i knjižnica blisko surađuju. Ne samo mi, već i društvo Kustošijanaca, folkloraši, sportaši, obrtnici, ekološke udruge… Svi smo izgubili važan prostor – govori ravnateljica Kajić. Prevelik je to, upozorava, udarac za kvart.

– Prije desetak godina srušena nam je kinodvorana. Više nemamo što ponuditi djeci – zaključuje. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije