Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga Zelene i plave Sesvete

Zašto su protiv GUP-a Sesveta? Nećemo kozmetičke promjene, izgradite centar i sredite promet

Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/5
19.02.2021.
u 11:21

A znaju o čemu govore, dodaju u udruzi Zelene i plave Sesvete, jer već niz godina s Gradom usko surađuju zato da najnapučenija zagrebačka četvrt postane novi, urbani istočni centar metropole.

Dobar pokušaj, ali ne bu išlo. Probajte ponovno – tako bi, u najkraćim crtama, udruga Zelene i plave Sesvete opisala prijedlog izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana (GUP) tog naselja koji se trebao naći na nedavnoj sjednici Gradske skupštine, no u zadnji je trenutak povučen. I to manje od 24 sata nakon što ih je posjetio gradonačelnik Milan Bandić i s njima se “konzultirao” upravo o dokumentu koji “propisuje” kako će se razvijati četvrt. Odvojen je od zagrebačkog GUP-a jer Sesvete kao bivša samostalna općina imaju svoje posebnosti, a današnja verzija iz 2003. naslijeđena je iz originala donesenog 1986. i korigirana nekoliko puta. Posljednje izmjene objavljene su 2015., a stanovnicima naselja očito nije bilo po volji ono što im se sada u planu nudi. I to zato što je, objašnjavaju predstavnici udruge, riječ uglavnom o kozmetičkim izmjenama.

U vrlo grubim crtama, u njima se spominje usmjerenje razvoja prema “zelenom” načinu života, nadogradnja planova uređenja samog središta četvrti, osiguranje preduvjeta za nove javne sadržaje, uređenje prostora tvornica Badel i Sljeme upotrebom “eko-friendly” rješenja... A to, smatraju u udruzi, ne zaslužuje ni mršavu “dvojku”.

Preseliti gospodarsku zonu

– Jer osim što je riječ o načelnim promjenama, njima se i ograničava razvoj četvrti, posebice gospodarski. Bili smo vrlo razočarani nacrtom – kaže predsjednik Anto Damjanović, zadovoljan što je prijedlog povučen.

A znaju o čemu govore, dodaju u udruzi, jer već niz godina s Gradom usko surađuju zato da najnapučenija zagrebačka četvrt postane novi, urbani istočni centar metropole. Pa podsjećaju i na popis dugogodišnjih zahtjeva čijim bi se ispunjenjem taj cilj i ostvario. Za početak, cijelu gospodarsku zonu, koja se nalazi južno od pruge, valjalo bi premjestiti iz centra četvrti i preseliti na krajnji istok, kod Sesvetskog Kraljevca. Na njezinu mjestu sagradilo bi se urbano gradsko središte, za što je Arhitektonski fakultet izradio i studiju.

– Riječ je o gradskom projektu prema kojem bi se preobrazilo područje mesne industrije i ondje smjestile glazbena škola, sud, policija, dom zdravlja... Sve ono što je stanovnicima Sesveta potrebno – kaže Radoslav Dumančić, a Damjanović dodaje kako je to prijeko potrebno jer je četvrt od posljednjih izmjena nabujala do 90 tisuća stanovnika.

– A javne su institucije iste kao i kad je ljudi bilo 30 tisuća – napominje Dumančić.

Uz “hub” za poduzetnike

Za lakšu realizaciju projekta pak potrebno je “odraditi” prvu veću korekciju GUP-a, prenamjenu prostora iz gospodarske u mješovitu namjenu. Tada bi se mogao ostvariti i još jedan veliki plan, pretvaranje dijela kompleksa Sljeme u visokotehnološki “hub” za poduzetnike i inovatore. Ondje bi se izgradili uredi, radionice, prostorije za sastanke, laboratoriji....

– Pokušavamo dovesti Sesvete u poziciju da idu u korak s vremenom. A sad ti projekti “sjede” u nekom podrumu – oštar je Damjanović.

Žele usto da se GUP-om na istome mjestu stvori zeleni koridor koji bi bio i spojnica između četvrti i njezina najnovijeg dijela, Novog Jelkovca, s kojim je trenutačna povezanost vrlo slaba. A preko pruge bi, da se povežu sjever i jug, sagradili dva podvožnjaka ili nadvožnjaka. Sve u svemu, zaključuju, sesvetski GUP je neadekvatan i ne odgovara na probleme četvrti pa su predstavnicima Grada predložili da se ide u izradu novog uz istovremene izmjene postojećeg.

A što bi voljeli vidjeti u svome naselju, pitali smo, dakako, i druge stanovnike Sesveta, koji mahom govore da je prioritet prometna infrastruktura. Žele, točnije, bolju povezanost između naselja i rado bi se riješili kilometarske kolone na ulazu u četvrt. Treba proširiti i zgrade suda, policije i doma zdravlja, navode također, a dobro bi im došlo i više parkirališnih mjesta. Oni u Novome Jelkovcu, pak, imaju cijeli set želja.

– Jer nemamo osnovno, poput bankomata, a ni plac – kaže Draženka Mekovec.

Komentara 2

GE
geler203
13:55 19.02.2021.

Na asfaltu u Popovečkoj, velikim slovima je napisano, ovo je Hercegovina. Neka se žale u Mostar.

SH
shutter
18:42 19.02.2021.

Zeleni koridor iz centra Sesveta do Jelkovca i "micanje gospodarske zone iz Sesveta" ?? Ovo mi zvuči kao konačna odluka-direktiva iz Sjeverne Koreje - dečki odlučili bez da pitaju poduzetnike vlasnike pogona, zgrada i livada da li oni pristaju dada se "miču ili možda ne pristaju - i šta ako ne pristaju - budući da nema više one "u ime naroda oduzima se......." :) :) :) A ovaj zamišljeni "zeleni koridor" također je planiran ta tuđem privatnom zemljištu - vlasnici tih zemljišta sigurno će biti oduševljeni kada im netko priopći genijalnu vijest da im se građevinske parcele pretvaraju u zelenu zonu :P Najprije ih 20 ili 30 godina molili i prizivali da dođu nešto izgraditi i ljude zaposliti, zada kad su to napravili i nakrcali se kredita, sada kažu - ajmo šetnja :) :) :) nemreš bolivit.... Only in Croatia. Dajte se dečki držite onoga kaj je vaše, odnosno gradsko, a to su Silosi i to uredite, a za oduzimanje tuše imovine ste porgiješili stoljeće...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije