Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povuci-potegni

Zašto je sustav prisilio roditelje da nakon posla postaju pedagozi?

15.11.2020.
u 15:19

Nagrađeni dokumentarni film «Povuci – potegni», koji je zagrebačku premijeru imao početkom mjeseca, ponovo možete pogledati u Kinu Kinoteci, u ponedjeljak 16.11. u 19 sati.

Tko je tu lud? Školarci nezainteresirani za bilo što osim digitalnih sadržaja, roditelji koji im pomažu savladati preopširno i njihovom uzrastu neprilagođeno gradivo ili obrazovni sustav koji pred jedne i druge postavlja gotovo nemoguć zadatak te umjesto stjecanja znanja forsira suludu utrku za ocjenama?

Pitanja su to na koja jednostavnog odgovora nema, no u duhovitom dokumentarcu 'Povuci-potegni' pokušao ih je dati redatelj Neven Hitrec. U filmu koji je zagrebačku premijeru imao na festivalu Zagreb Dox, a od početka mjeseca se može pogledati u kinima, Hitrec je na primjeru jedne zagrebačke obitelji napravio case study funkcioniranja školstva u dnevnim boravcima i dječjim sobama svih onih koji imaju potomke osnovnoškolskog uzrasta. 

Film ne nosi uzalud naslov 'Povuci-potegni' jer se svakodnevna obrazovna praksa u većini hrvatskih obitelji svodi baš na to - moljenje, kumljenje, podmićivanje, raznorazna ostvariva i neostvariva obećanja... U drugom pak činu, kada sluđeni roditelj uvidi da ništa od toga nije urodilo plodom, slijede ucjene, prijetnje i pathos u maniri kakve loše postavljene šekspirijanske drame. Potom, srećom, školska godina završava, a najesen čitav pakao počinje ispočetka. 

Nagrađeni dokumentarni film «Povuci – potegni», ponovo možete pogledati u Kinu Kinoteci, u ponedjeljak 16.11. u 19 sati. Nakon projekcije slijedi razgovor s redateljem Nevenom Hitrecom i Borisom Jokićem, poznatim pedagogom i sociologom s Instituta za društvena istraživanja. Hitrec i Jokić uvest će nas u svijet obrazovanja s obje strane – one formalne i strukturne te osobne i obiteljske.

-Zanimalo me kako loš hrvatski obrazovni sustav utječe na obitelj, kada se umorni roditelji nakon svog radnog vremena moraju suočiti s novim radnim vremenom, onim pedagoga i nastavnika svojoj djeci. Uvjet je bio i naći inteligentno i svojeglavo dijete koje pruža stalan otpor tim naporima svladavanja gomile, ponekad vrlo apsurdnog gradiva. Tražio se pravi predstavnik svoje generacije, kome su tablet i mobitel važniji od svega -kazao je redatelj filma Neven Hitrec.

Ulaznice za projekciju filma "Povuci-potegni" i filmski razgovor mogu se nabaviti online ili na blagajni Kinoteke.

Komentara 2

LI
liliZG
12:19 19.11.2020.

škola sve više prestaje biti odgojno -obrazovna ustanova a sve više postaje, objekt za čuvanje djece,.... to je prava bit cijelog tog novog modernog skolstva... sjećam se kada su moji klinci krenuli po tom novo hnosu ili kako se zvao, i mala je nakon cijelog dana u dnevnom boravku došla doma i rekla da mora pisati zadaću, a što si radila na tom dnevnom boravku da mi je bilo znati , ako sada još mora doma pisati zadaću... u doba juge, oni koji su bili u dnevnom boravku (ne i ja , ali neke moje susjede)dolazile su doma sa zadačom, ja sam svoju morala sama napisati i nisam umrla, roditelji mi nisu pomagali, bilo je tu od jedan do pet ocjena, i naravno da bi dobila batina za sve niže od tri al nitko padao u nesvijest nije ako je to bilo i tri -četiri a ne samo pet,.. kriteriji za pet su bili puno stroži.. samo SVE točno je bilo pet, jedna greška je bila četiri, tako da su ocjene bile puno realnije nego danas, i ja sa sigurnošću mogu reći da sam naučila i znala više nego današnja djeca...

VH
večernji_hadezejove_novine_
12:09 18.11.2020.

Pa da se ljude iscrpljuje koliko je god moguće. No to nam govori i da škola u stvari nije potrebna, nisu potrebni profesori niti znanje. Trebaju nam ovce koje će samo blejati i ići na klanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije