Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ritam grada

Zašto Grad daruje 40 tisuća kuna starog željeza?

rasvjeta stupovi
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
27.05.2016.
u 17:00

Na divovskim će rasvjetnim stupovima s petlje zaraditi oni koji će ih dobiti s reflektorima

Pravi spektakl Zagrepčani mogu očekivati ovog ljeta kada će brojne dizalice i druga mašinerija biti angažirani na uklanjanju devet divovskih reflektora na prometnoj petlji Držićeve i Slavonske avenije, koji su postavljeni 70-ih godina prošlog stoljeća.

Podsjetimo, reflektori su ugašeni u listopadu prošle godine nakon što je petlja osvijetljena ekološki prihvatljivijom niskom javnom rasvjetom na običnim stupovima uz kolnik, što je koštalo 3,5 milijuna kuna. Uklanjanje reflektora prema procjeni koštat će oko 750 tisuća kuna, a tvrtka koja dobije posao moći će si zadržati i same reflektore i stupove koje će morati zbrinuti.

No, s obzirom na to da su stupovi teški između 15 i 18 tona, njihovom prodajom u staro željezo moći će si zaraditi još oko 40 tisuća kuna, koje se u troškovniku ne spominju. Naime, za kilogram starog željeza u otkupnim stanicama može se dobiti oko 0,27 kuna pa je vrijednost svakog stupa u komadima oko četiri tisuće kuna. Uz željezo, u svakom stupu nalazi se i oko 50 kilograma bakrenih dijelova, za što se na tržištu sekundarnih sirovina ukupno može dobiti 2800 kuna, s obzirom na to da je cijena kilograma 6,30 kuna.

Budući da je i tržište sekundarnih sirovina regulirano, da trgovci posluju s računom i da su na njemu brojni podigli svoje zlatno carstvo, ostaje nejasno zašto Grad nije vrijednost željeza uzeo u obzir te smanjio ukupnu cijenu barem za jednu dvadesetinu.

Da slikovito predočimo vrijednost divovskih reflektora, zamislimo samo koliko se stupića ili klamerica moglo napraviti od devet stupova od kojih su dva visine 36 metara, četiri 35 metara te dva od 32 metra. 
S obzirom na to da stupovi kao i šahtovi i prometni znakovi svakodnevno nestaju s gradskih ulica i završavaju na crnom tržištu te da se iz gradskog proračuna plaćaju zamjenski, ovakvo rasipanje u najmanju je ruku nesmotreno.

Uz to, nameće nam i pitanje gdje završe aluminijski stupovi koji se također mijenjaju duž gradskih ulica, a koji se također mogu unovčiti po cijeni od 1,70 kuna po kilogramu.

Komentara 8

OB
ObrenM
17:53 27.05.2016.

Tu su najkompetentniji cigani.Bez skupe mehanizacije oni ce to rijesiti za 15 dana.

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
23:19 27.05.2016.

Pripuz će to riješiti

TH
than
23:58 27.05.2016.

Bandic je sve dogovorio sa rodbinom, tako da nema problema....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije