Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sa zastupnikom u kvartu

Zaljubio sam se u naselje dok sam odsjedao u hotelu poslom

Ante Dodig
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
01.03.2016.
u 08:49

U Zagrebu se Ante Dodig trajno smjestio 2000. postavši pomoćnik ministra prometa. Šetnje savskim nasipom i jutarnja kava sa suprugom kvartovski su mu rituali kroz koje upoznaje probleme naselja i susjeda

Rođeni Imoćanin Ante Dodig ljubavno sa Zagrebom koketira od 1977. godine, no na Trnju se skućio tek prije 16 godina. Tada se zaposlio kao pomoćnik ministra za telekomunikacije te se preselio sa suprugom Javorkom i trojicom sinova.

Komunalije su ga uvele

– Supruga je studirala medicinu u Zagrebu, a ja elektrotehniku u Splitu i često sam dolazio. Kasnije, iako smo živjeli u Dalmaciji, radio sam i u Zagrebu. Za Univerzijade 1987. bio sam šef gradilišta na bazenima na Mladosti – sjeća se Dodig koji je kao nezavisni na Listi Milana Bandića prvi put postao zastupnik u Gradskoj skupštini 2013. Svoje političko djelovanje počeo je kao HSLS-ovac u Kaštelima, no s tom se strankom oprostio kada je na njezino čelo došao Darinko Kosor, danas šef Gradske skupštine. Bandić ga je pozvao na svoju listu sjećajući se njihove suradnje kao gradonačelnika i pomoćnika ministra. Zanimljivo je da je njegov kolega s Liste Ratko Maričić i susjed mu u zgradi.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

– Znali smo se samo kao susjedi iako smo obojica sudjelovali u radu Račanove Vlade. No, on je otišao u diplomaciju. Ja sam se u politiku uključio zbog komunalnih problema. Bilo je mnogo prometnih nesreća u Kaštelima, a djeca su mi krenula u školu. Kao vijećnik uspio sam da se postave ležeći policajci i zebre pokraj škola i da se osvjetli cesta –kaže Dodig.

Trnje je odabrao za život jer je poslovno često odsjedao u hotelu International, upoznao je kvart i zaljubio se u njega. Uredan je u kvartovskim ritualima. Redovito je svako jutro u 7.15 sati na kavi sa suprugom u kafiću u prizemlju zgrade, a navečer u toplijim mjesecima u šetnji od Mosta mladosti do Jadranskog mosta. Zimi umjesto po nasipu svaku večer “napravi đir” do Trga bana Jelačića. Žulja ga što šetalište uz nasip nije dobro osvjetljeno te je uspio izlobirati da se o Mosta mladosti do Mosta slobode ove godine postavi rasvjeta, a oči mu bodu i zapušteni dijelovi ispod mostova.

Posadio i voćke iza zgrade

–Moji kvartovski susjedi najčešće mi se žale na nerješenu kanalizaciju u starom dijelu Trnja pa nastojim i tu lobirati – kaže zastupnik Dodig koji svaka dva tjedna odlazi ili u Imotski gdje je nasljedio vinograd ili na supruginu rodnu Šoltu gdje obrađuju maslenik koji je ona naslijedila.

Na Šolti imaju kuću koju su sami sagradili. Ponosan je Dodig jer godišnje proizvedu 40 do 80 litara ulja i oko tisuću litara vina. Malo je poljoprivrede unio i na Trnje, zasadivši iza zgrade trešnju, višnju i marelicu za djecu koja se igraju u obližnjem parku.•

Komentara 2

Avatar ankabutorac
ankabutorac
09:33 01.03.2016.

Bil bi mi simpa da nije na Bandicevoj listi....

ZA
zambezi
11:32 01.03.2016.

Očito je da ne samo Zagrebom ne znaju upravljati zagrepcani,nego i kvartovima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije