Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kroz prosinac

Zaklada Ana Rukavina: Počinje akcija 'Želim život', dosad spašeno 145 života

Započela humanitarna akcija Zaklade Ana Rukavina
01.12.2021.
u 17:03

U Hrvatski registar upisano je više od 61.500 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a dosad je organizirano više od 440 akcija upisa održanih u 150 gradova

Zaklada Ana Rukavina i ovog prosinca organizira akciju "Želim život“ čiji je cilj prikupljanje novca za daljnje širenje Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, zahvaljujući kojemu je dosad nadu za spas života dobilo 145 osoba. Iz Zaklade su danas priopćili kako će građani pozivom na broj 060 9000 tijekom cijelog prosinca moći donirati pet kuna (plus PDV) kako bi podržali tu plemenitu akciju.  Ustrajnim radom i zalaganjem Zaklade, ističu, omogućeno je proširenje Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica te osnivanje javne Banke krvi iz pupkovine "Ana Rukavina" u sklopu KBC-a Zagreb.

Više od 61.500 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica

U Hrvatski registar upisano je više od 61.500 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a dosad je organizirano više od 440 akcija upisa održanih u 150 gradova i mjesta. Sve to Hrvatsku, prema izvješću Svjetskog registra iz 2014. godine, čini 11. državom u svijetu po broju potencijalnih darivatelja na 10.000 stanovnika te osmom u svijetu po broju darovanih krvi iz pupkovine na 10.000 stanovnika.

Zaklada Ana Rukavina tijekom ove je godine donirala hrvatskom zdravstvu sredstva za opremu i projekte u vrijednosti od oko 1,3 milijuna kuna, pa je tako KBC-u Zagreb donirala 500 testova za HLA tipizaciju u iznosu od gotovo 135 tisuća kuna kako bi se prikupljeni uzorci iz što prije tipizirali.

U opremanje jedne sterilne jedinice na Zavodu za pedijatrijsku hematologiju, onkologiju i transplantaciju matičnih stanica KBC-a Zagreb uloženo je milijun kuna, a predviđena je izgradnja i opremanje šest sterilnih jedinica za najmlađe bolesnike u kojima bi se liječili mali pacijenti nakon transplantacije, kao i oni s imunodeficijencijom.

Također, Zaklada je Dječjem domu Vrbina Sisak, koji je nastradao u potresu, donirala 183 tisuće kuna za unutarnje uređenje kuhinje i pomoćne prostorije te opremu iste s pripadajućim uređajima, što će korisnicima omogućiti normalno funkcioniranje nakon gotovo godine dana od potresa. Korisnici doma su djeca od pet do 17 godina bez roditeljske skrbi.

Stručno usavršavanje mladih liječnika kao zalog za budućnost

Kao zalog za budućnost, Zaklada je omogućila stručno usavršavanje mladim liječnicima te je dosad sedmero liječnika iz Hrvatske dobilo priliku razvijati se na najboljim svjetskim klinikama u području hematologije i pedijatrije, kako bi po povratku mogli pomoći pacijentima u domovini. Zbog nepovoljne epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, ponovo se neće održati tradicionalni humanitarni koncert na Trgu bana Jelačića, pa će se program 18. prosinca emitirati na programu i online platformama Nove TV.

"Želim život!" napisala je 29-godišnja novinarka Vjesnika Ana Rukavina Erceg i ganula hrvatsku javnost iskrenom molbom za pomoć u liječenju od leukemije od koje je umrla 2006., a nakon čega je pokrenuta istoimena akcija, uz upozorenje kako za vrijeme Anina liječenja u Hrvatskoj nije postojao dovoljno razvijen sustav dobrovoljnog darivanja koštane srži.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije