Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europa pohvalila Zagreb

Zahvaljujući nagrađenome projektu Grada, mi danas imamo uspješan posao

01.12.2016., Zagreb - Marina Makvic i Marina Vuk, vlasnice obrta Leptiric koji pruza dnevnu skrb za djecu
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
11.12.2016.
u 11:45

Projekt namijenjen nezaposlenima, pretežito mladima i braniteljima, rezultat je suradnje gradskih ureda za branitelje i za gospodarstvo

Bez pomoći Grada, i dalje bi Marina Makvić, Marina Vuk, Robert Šišaković i još oko 600 Zagrepčana bili na burzi ili slali bezbroj životopisa i molbi za posao. Umjesto toga, za 30-ak tisuća kuna uspjeli su se pomaknuti s mrtve točke i pokrenuti svoj biznis. Zagreb je za taj projekt nedavno dobio europsku nagradu za drugi najbolji program kojim se nezaposlene osobe usmjeravaju u poduzetničke vode.

Već se i proširile

– Prijavile smo se da odradimo 40 sati radnih akcija, a da nam zauzvrat Grad plati prekvalifikaciju. Odabrale smo zanimanje dadilja – govore Marina Vuk i Marina Makvić, koje su se nakon završetka školovanja zatražile i nepovratnih 25 tisuća kuna za samozapošljavanje, a budući da su obje dobile potporu, novac su udružile i otvorile zajednički obrt za dadilje.

– U početku smo imale sedmero djece, a kako je rastao interes, preselile smo se u veći prostor i sad ih čuvamo jedanaestero. Zaradimo si za plaću, same smo svoji gazde i radimo ono što volimo – ističu djevojke dodajući da ne bi uspjele bez pomoći Grada. Potvrđuje to i Robert Šišaković, branitelj koji je ostao bez posla i koji se također odlučio na prekvalifikaciju.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

– Završio sam tečaj za uređivanje kućnih ljubimaca, a potom sam novac od Grada uložio u zakup prostora i plaćanje doprinosa za prvih šest mjeseci rada, bez čega bih teško pokrenuo posao – kaže Šišaković.

Opstalo ih 90 posto

Projekt namijenjen nezaposlenima, pretežito mladima i braniteljima, rezultat je suradnje gradskih ureda za branitelje i za gospodarstvo.

– Započet je 2005., kada smo uočili velik broj nezaposlenih branitelja koji nisu riješili svoj status pa smo pokrenuli javne radove, nakon čega su imali pravo na prekvalifikaciju. Zahvaljujući tomu, mnogi su došli do posla – objašnjava Vesna Helfrih, pročelnica Ureda za branitelje. Prije tri je godine, dodaje, Ured za gospodarstvo pokrenuo i potpore za samozapošljavanje, zahvaljujući kojima je dio branitelja pokrenuo i svoj posao.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

Pročelnica tog ureda Mirka Jozić kaže da je 90 posto osoba od njih 600 koje su dobile po 25 tisuća kuna za pokretanje posla opstalo. Ističe da je Zagreb nagrađen i zbog osnivanja Plavog ureda, gdje poduzetnici dobivaju besplatno sve informacije i savjete, kao i pomoć startupovima.

– Projekt smo nazvali “Zagreb, poduzetan i odgovoran grad”, a prepoznati smo u Europi kao jedan od gradova koji svojim projektima radi dobre poduzetničke aktivnosti – zaključuje M. Jozić. •

Komentara 1

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
18:45 12.12.2016.

Za svaku pohvalu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije