Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
550 IZLAGAČA NA INOVI

Zagrepčanin napravio dronobil - auto koji leti

INOVA
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/5
14.11.2019.
u 08:54

Naši su izumitelji predstavili niz proizvoda, poput robota za rješavanje labirinta, budilice za osobe oštećenog sluha, stroja koji vodik pretvara u gorivo, a i ove godine posebno su oduševili učenici Prve tehničke škole Tesla.

Tko prvi put ugleda dronobil, pomislio bi da se radi o dječjoj igrački. Imao bi i pravo, no ono što ne zna jest da ovaj plastični automobil za djecu također može i – letjeti. Kako mu ime kaže, kombinacija je automobila i drona, a zbog svog ultralaganog motora unatoč svojoj veličini bez problema može letjeti kao i bilo koji dron.

Izumitelj Zdravko Crnjak predstavio ga je na ovogodišnjem sajmu inovacija INOVA, koji se u sedmom paviljonu Velesajma održava do subote.

– Posebnost je u motoru, koji, osim što auto čini mnogo lakšim, proizvodi svoju struju, pa nema potrebe za akumulatorom. Može se koristiti za transport i na nebu i na zemlji – rekao je Crnjak, koji je samo jedan od 550 izlagača iz 31 zemlje svijeta.

Tako su inovatori iz Kambodže predstavili navigacijski sustav koji pomaže tamošnjim turistima da se ne gube po prašumama, predstavnici Bosne i Hercegovine donijeli su svoj detektor kontaminacije i eksplozivnih materijala, a izum koji je došao iz Slovenije zaintrigirao je mnoge. Riječ je o sjedalu za bicikl koje, osim što pruža udobnost, vozača i grije i hladi.

Foto: Ilustracija/Marin Tironi/PIXSELL

– Može grijati oko 25-30 minuta, a hladiti oko dva sata. Ugrađen je i regulator da se sjedalo ne pregrije, a baterija se puni jednostavno, s pomoću utičnice. Sjedalo se može staviti u svaki bicikl i jednako je udobno za svakog vozača – kaže izumitelj Matthew Gregorc, Amerikanac sa slovenskom adresom.

Naši su izumitelji predstavili niz proizvoda, poput robota za rješavanje labirinta, budilice za osobe oštećenog sluha, stroja koji vodik pretvara u gorivo, a i ove godine posebno su oduševili učenici Prve tehničke škole Tesla. Oni su izumili uređaj koji precizno mjeri potrošnju struje bilo kojeg uređaja “uštekanog” u utičnicu.

– Na mobitel dolaze detaljne informacije o naponu, struji i snazi uključenog uređaja. Aplikacijom se može i regulirati potrošnja, smanjiti ili pojačati – objašnjavaju učenici Tesle Matej Pečak i Kristijan Rojko.

Ključne riječi

Komentara 2

ĐU
Đubre...
10:07 14.11.2019.

Bravo za inovatore i izumitelje. Šteta je što će se sve to sakriti od čovječanstva, pogotovo uređaji koji jeftino ili gotovo besplatno proizvode energiju.

DU
Deleted user
16:42 16.11.2019.

Što je izložilo tih 550 izlagača na inovi, možda plakate ? Gdje su izlagači sakrili izloške, odnosno gdje su se sakrili izlagači-inovatori ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije