Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pretrčat će 300 km u 5 dana

Zagrepčanin kreće u životnu utrku: Bivši sam ovisnik i želim otvoriti oči drugima!

Marko Buljan
Foto: Privatna arhiva
1/5
05.06.2019.
u 12:41

Životna priča Marka Buljana nije uvijek bila bajna, ali nakon tri godine borbe s ovisnošću želio je poslužiti kao primjer i poticaj drugima da ne odustanu olako i da se bore. Tako je odlučio da u petak kreće na trčanje, a relacija je Zagreb – Benkovac.

Per aspera ad astra, u prijevodu – od trnja do zvijezda. Upravo je u toj rečenici sažeta priča 40-godišnjeg pekara iz Zagreba – Marka Buljana. Njegov životni put bio je uistinu trnovit, ali nakon mnogo strpljenja, odricanja i posvećenosti, uspio je izvući najbolje iz najgoreg, krenuti dalje i služiti kao motivacija drugima. Od ovog petka kreće u pothvat svojeg života trčeći 300 kilometara od Zagreba do Benkovca, a sve radi borbe sportom protiv ovisnosti.

– Htio sam ovu svoju priču prezentirati tako da budem motivacija i uzor drugima koji imaju isti problem u kojem sam i ja bio – sjetno je Marko Buljan počeo svoju inspirativnu životnu priču. 

– Naime, ja sam bivši ovisnik. Tri sam se godine borio s ovisnošću i želim ovom svojom životnom utrkom otvoriti oči drugima u istoj situaciji. Ja sam sve to prošao. To je jako težak put, pun odricanja i strpljenja, ali se u konačnici isplati – rekao je Buljan.

Objasnio je kako u životu nije trčao na tako duge staze, a ovu relaciju odabrao je zato što je 13. lipnja blagdan Svetog Antuna Padovanskog, a ujedno i 20-ta godišnjica postojanja terapijske zajednice "Mondo Nuevo". Jedna od lokacijskih kuća ove zajednice upravo je u Benkovcu, gdje je cilj njegova petodnevnog trčanja. Osnovana je u Italiji, u blizini grada Civitavecchia, a i danas joj je ondje glavno sjedište. Primarno se bave liječenjem ovisnosti, ali su na usluzi i bilo kome tko proživljava patnju.

– Trčao sam kratke relacije i uspone, tako duge nikada nisam. Živim tu priču kroz trčanje zato što, kao i u borbi protiv ovisnosti, kod trčanja treba jako mnogo rada, upornosti, strpljenja i truda – objasnio je Buljan.

Za ovaj put spremao se dugo, a treninzi su mu bili svakodnevno trčanje do posla i natrag, a vikendom i slobodnim vremenom trčao je  do Sljemena te svladavao veće uspone.

– Trenutačno radim u jednoj građevinskoj firmi na Črnomercu. Svaki sam dan do posla i natrag trčao, pa to ispada u prosjeku 25 do 30 kilometara dnevno. Vikendom i više – kazao je Buljan.

Njegova avantura počinje u Zagrebu, gdje u petak kreće prema selu Sjeničak. Nakon tih 53 kilometara, prenoćit će ondje kod mještana koji su, kaže, bilo dovoljno susretljivi i velikodušni da mu otvore vrata svojeg doma. Odatle nastavlja prema Slunju i nakon 52 kilometara odmorit će i prespavati u Župi Presvetog trojstva u Slunju. Treći dan, nakon 61 kilometra, prenoćit će u župnom uredu u centru Korenice, a predzadnji dan ima 60 kilometara do Gračaca, gdje će također prenoćiti u župnom uredu. Do željene destinacije, Benkovca, tada će ga dijeliti posljednjih 46 kilometara.

– Inače se bavim i biciklizmom pa sam već obišao neka mjesta da vidim gdje ću prenoćiti i skloniti se u slučaju kiše. Ovisi o tome gdje ću točno biti, ali vidio sam da još ima starih i napuštenih kuća iz rata. Tamo ću se privremeno skloniti od nevremena – objasnio je Buljan dodajući kako će jesti usput, a sa sobom nosi proteinske pločice, špek, kobasice, orašaste plodove i puno tekućine.

– Važno je imati mnogo proteina sa sobom jer će mi trebati energije – kazao je Buljan.

Ruksak na leđa, hrana u torbi, vedar duh i volja te je ovaj zaljubljenik prirode spreman za utrku svojeg života.

– Sigurno će biti ludo i nezaboravno – kratko zaključuje Buljan.

Komentara 2

KU
Kuruza
23:04 05.06.2019.

Nije loš dečko, moj bivši susjed. Svaka čast Marko!

BA
Barbasmora
00:25 11.06.2019.

Premnogi cesto samo zamijene jednuovisnost za drugu ili više njih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije