Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neće nam doći do grla

Zagrepčanima voda ipak neće poskupjeti! Evo i zašto

Pučka kuhinja
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/2
03.02.2014.
u 11:20

Unatoč povećanju naknade Hrvatskih voda za 1,5 kuna po kubnom metru vode, ti računi od 1. travnja neće rasti, a gradonačelnik Bandić samo je poručio da će od ožujka građane razveseliti snižavanjem nekih računa. Inače, sve je više građana koji zbog skupljih režija traže pomoć Grada

Cijene komunalija koje su u nadležnosti Grada Zagreba neće rasti cijelu 2014. godinu, poručio je Zagrepčanima gradonačelnik Milan Bandić obećavši i da se od 1. travnja neće povećati ni računi za vodu. Iako nije objašnjavao detalje, poručio je da unatoč povećanju naknade Hrvatskih voda za 1,5 kuna po kubnom metru vode ti računi neće rasti.

– Zagrepčane ćemo nakon trećeg mjeseca razveseliti i sniženjem bar nekih računa – najavio je Bandić.

Država odredila pravila

Tako je izvjesno da će Grad 1,5 kuna po kubnom metru vode Hrvatskim vodama sufinancirati iz svog budžeta, no kako je riječ otprilike o sto milijuna kuna godišnje, proračun će se morati znatno prekrojiti. Praksa sufinanciranja računa iz gradske blagajne već je poznata, a primjenjuje se kod osoba lošijeg materijalnog stanja.

Prošle godine tako je pomoć pri plaćanju režija i podstanarstva dobila 1401 obitelj i 748 samac. Iz gradskog Ureda za socijalnu zaštitu objasnili su da je to pravo određeno Zakonom o socijalnoj skrbi koji se nedavno mijenjao pa od 1. siječnja vrijede novi, europski kriteriji. Tako pravo na naknadu za troškove stanovanja ostvaruju korisnici zajamčene minimalne naknade na koju pak pravo imaju samci ili obitelji koje nemaju dovoljno novca za podmirenje osnovnih životnih potreba. Osnovica je 800 kuna, koliko dobivaju samohrani roditelji, odrasle osobe 480 kuna, a djeca 320 kuna.

Pročelnica ureda Višnja Fortuna objasnila je da se iznosi zbrajaju, a prema tomu određuje i subvencija za troškove stanovanja (najamninu, komunalne naknade, električnu energiju, plin, grijanje, vodu, odvodnju).

Prijava na burzi rada

Nikomu se novac ne daje na ruke već se računi donose u naše ispostave i mi ih plaćamo – objasnila je Fortuna. Takvim korisnicima podmiruju se i troškovi ogrjeva, i to tako da im se godišnje osigura tri prostorna metra drva ili odobri novčani iznos za grijanje.

Prošle godine pravo na takvu pomoć primile su 883 osobe. A pravo na besplatan prijevoz ima oko 120 tisuća Zagrepčana. Od toga je u kategoriji nezaposlenih pravo na besplatnu vožnju iskoristilo 8900 građana.

U ZET-u kažu kako je uvjet da nezaposlene osobe ostvare besplatan prijevoz da su najmanje tri mjeseca prijavljene u Zavodu za zapošljavanje i da im po članu kućanstva prihodi ne prelaze 2000 kuna.

Komentara 6

PR
Prunus
13:47 03.02.2014.

Pohvalno je da grad Zagreb amortizira šokove koje nam kukuriku vlada priređuje.

DA
davords
13:56 03.02.2014.

Što je s drugim gradovima u Hrvatskoj?

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:29 03.02.2014.

Hm, nakon što je cijena vode u Zagrebu, zbog izgradnje još uvijek nedovršenog pročistača otpadnih voda i preuzetog kredita za njega od 365 milijuna eura skočila sa 6 na 12 kuna za građane i pitaj boga koliko za obrtnike, uz tendenciju daljnjeg napuhavanja, Supermen gradonačelnik nudi rješenja iz šešira, totalno socijalno osjetljiv i prilagodljiv. Nova radost i veleumna ideja je gradnja spalionice, smetlišta i kompostane na vodozaštitnom području, jer valjda vode imamo previše. Nekad si u Zagrebu zabio pumpu dva metra u zemlju i imao si vodu. Danas imamo jednu od najskupljih voda po kubiku u Europi. Stvarno trebaš biti pametan da bi to uradio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije