Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Zagrepčani u slovenskim toplicama troše 17 mil. € – zašto ih ne bi ostavili doma?

Sveučilišna bolnica
Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
30.01.2018. u 14:48

Terme Blato mogle bi uzeti velik dio kolača od zdravstvenog turizma. No nikako da zažive

Terme Blato ponovo su na početku. Grad Zagreb izgubio je strateškog partnera, najveću domaću naftnu kompaniju Inu, i sad traži novog investitora za projekt. Vijest je to koja većinu Zagrepčana nije ni začudila ni iznenadila. O velikom projektu koji uključuje i uređenje dvaju brda, većeg “wellness brega” na sedam katova s garažom te manjeg “fun brega” slušaju već godinama, jednako kao i o uređenju Sveučilišne bolnice, zdanja koje propada od 1992. godine i pokraj kojeg su se trebale graditi terme.

Prije dvije godine radnici Zrinjevca čak su i počeli raščišćavati devedeset hektara šikare uz nedovršenu bolnicu kako bi ondje niknuo park po uzoru na Bundek, no i to je stalo. Nikako da se osmjehne sreća ovom ukletom prostoru na desnoj obali Save iako ima i te kako velik potencijal koji uporno ističu svi koji se bave zdravstvenim turizmom.

Od te grane Hrvatska danas zarađuje oko 300 milijuna eura, a potencijala ima, kažu, i za više od milijardu eura godišnjeg prometa. Buduće terme u Blatu mogle bi “uzeti” velik dio tog kolača kada bi bilo volje da taj projekt konačno zaživi. Dobar dio prihoda ostvario bi se samo od novca Zagrepčana koji u slovenskim toplicama godišnje ostave oko 17 milijuna eura. Zašto toliki novac ne bi radije potrošili u vlastitom gradu umjesto da gledaju kako milijuni i milijuni iz proračuna odlaze na nešto što svojim očima nisu mogli vidjeti – na osnivanje društva koje će voditi projekt, na silne koncesije i papirologiju koja se morala ishoditi, a čak je u još nepostojećim termama jedno vrijeme bilo zaposleno četvero ljudi.

Silan uložen novac vjerojatno je nepovratno izgubljen, jednako kao i onaj koji je kanaliziran u realizaciju Bloka Badel, revitalizaciju bivše tvornice Gredelj i Paromlina, gradnju kongresnog centra, prenamjenu bivše vojne bolnice u Vlaškoj... Fantomski su to projekti o kojima se sluša već desetljećima, a sve je manje onih koji vjeruju u njihovu realizaciju.     

Sveučilišna bolnica
1/7

Komentara 10

Avatar Grunf
Grunf
17:20 30.01.2018.

pa na čemu bi Bandić dobio slijedeće izbore kad bi napravio sve obećano

Avatar links
links
17:09 30.01.2018.

zato jer glavati Matan samo radi parkiće, fontane,wc-e... a ne mostove, toplice, bolnice, kolodvore, žičare...

DU
Deleted user
17:12 30.01.2018.

Tamo gdje i imamo toplice, usluga je loša, zabavnih i atraktivnih sadržaja nema ili jedva ima, hrana je preskupa. Pa ne treba izimišljati toplu vodu; kopiraš ponudu koja provlači najviše gostiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije