Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička zajednica grada Zagreba organizira besplatne obilaske

Zagrepčani turisti u svom gradu

22.08.2015., Zagreb - U organizaciji Turisticko informativnog centra organiziran je besplatni turisticki obilazak za Zagrepcane. Gradjani su obisli Trg bana J. Jelacica, katedralu, Dolac, Tkalcicevu, Radicevu i Gornji grad.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
24.08.2015.
u 14:15

Gosti su fascinirani zelenilom, sigurnošću i čistoćom Zagreba, a domaći to više i ne primijete

Kako je biti turist u svome gradu uvjerilo se stotinjak Zagrepčana koji su ulice kojima svakodnevno prolaze u subotu poslijepodne razgledali drukčijim očima. Besplatni turistički obilazak grada organizira za Zagrepčane Turistička zajednica grada Zagreba svake subote do studenog, a prijavljuje se petkom na broj 099 322 7557.

Prvi javni zahod

Klasična ruta koju uglavnom biraju turisti provela je Zagrepčane od Trga bana Jelačića preko Kaptola i Dolca do Strossmayerova šetališta. Priča počinje prvim javnim zahodom koji je sada zatvoren. Kada je napravljen prije više od sto godina, Zagrepčani su se ponadali da je to prvi metar iz kojeg će se izroditi gradnja metroa. A kako je Zagreb dobio javni WC?

– Sadašnji Trg bio je kraj grada, postojao je još kolodvor. Kada su se ljudi vraćali u grad, morali su se negdje olakšati. Prvo je javni WC bio u jednoj privatnoj kući u Bakačevoj, no zbog nesnosnog smrada na kraju je gradonačelnik Milan Amruš napravio WC gdje je sada – ispričala je vodička Valentina Buklijaš Kunaver. A sada su turisti koje ona vodi, uglavnom Azijci i Amerikanci, fascinirani sadašnjim javnim zahodom koji se sam ispire, a daske im se okreću. Zagrepčani na maketi Zagreba u Bakačevoj pokazuju dozu divljaštva-stalno je oštećuju pa tako trenutno katedrali nedostaju križevi. A turiste koji posjete Zagreb oduševljavaju detalji koje stanovnici uzimaju zdravo za gotovo.

– Oduševljeni su sigurnošću, čistoćom i zelenilom! Tržnica Dolac ih impresionira jer je jedina takva tržnica koja još uvijek "živi" u Europi. Teško ih je nagovoriti da posjete groblje Mirogoj, no kad odu, to je lokacija koja ih se najviše dojmi. Što nije ni čudno jer je Mirogoj uvršten među deset najljepših groblja na svijetu – kazao je vodič Jurica Puškar. Iako su dosta detalja o povijesnim zanimljivostima grada Zagrepčani-turisti znali, uglavnom su još više informacija saznali u turističkoj šetnji.

"Sad znam sve"

– Kad odeš u neki grad, obiđeš ga i informiraš se o njemu. A o svome gradu mnogo toga ne znaš. Ovo je super ideja Turističke zajednice i voditeljica grupe je super, zna afirmirati. Dosta sam znao, ali ima jako puno novih informacija – kazao je domaći turist Alan Poldrugač. On je na razgledavanju bio sa sinom Janom koji je kazao da "on ništa nije znao, a sada zna sve". Gospođa Zlata Dominis priznala je da ju turističko razgledavanje vlastitog grada dugo zanima.

– Ali, stigla mi je u goste prijateljica iz Dubrovnika pa sam htjela da i ona razgleda grad na ovaj način – kazala je Z. Dominis.

Komentara 4

Avatar ankabutorac
ankabutorac
09:56 25.08.2015.

Ak ne vide zelenilo, nek broje fontane...

FI
franjo i ja
08:21 25.08.2015.

možete turiste odvesti u zag.holding i pokazati lika koji je ukrao 30 -40 milijuna eura ,a nije osuden za zlodjelo.Takoder možete turiste odvesti u opcinski sud,da vide stranci cirkus od suda,koji lopovcinu grarantiraju slobodu u ime ljudskih prava

FN
Fr@njo
23:48 24.08.2015.

nikako ne zaboraviti turistima pokazati i jedinstveni brijeg, brijeg hrvatske kulture u Jakusevcu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije