Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ISELJAVANJE' NA OBALU

Egzodus: kamo se ide, koliko se plaća i što se nosi

Autobusni kolodvor: Zagrepčani odlaze na more
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/5
18.07.2017.
u 13:50

Zagrepčanima je najdraži Srednji Jadran, a traže se apartmani do 3500 kuna i na rate

Trideset u hladu, ljeto je u gradu – davnih godina pjevali su tad još momci iz Srebrnih krila i ne sluteći da će sad već svevremenski hit i danas zabavljati uzbuđene i sendvičima opskrbljene putnike u autobusima na putu do mora. Jer kad je trideset u hladu i ljeto u gradu, u njemu nije nitko tko se barem na dan može maknuti do bilo kakve vode. Ili mora, upozorili bi odmah na rječnik “obalnjaci” purgere.

Šlauf samo za napuhavanje

Gotovo cijeli Jadran, kažu turistički djelatnici, rezerviran je već mjesecima, a mjesta, što se hotela tiče, ima još tek u onima s dvije zvjezdice. Najviše se traži srednji Jadran, Kvarner i Istra, no odlazak na odmor ne znači da će si Zagrepčani dati oduška u trošenju. U hotelima se traže posebne pogodnosti, kao što je besplatni ili jeftiniji smještaj za dijete, ali i mogućnost otplate smještaja na rate. U putničkoj agenciji Azur Tours kažu da su kod njih najtraženiji Murter i Dugi otok, dok u Mondo Travelu vele da Zagrepčani posebno vole Biograd na Moru.

Autobusni kolodvor: Zagrepčani odlaze na more
1/8

– Najprodavaniji su aranžmani za 3500 kuna po osobi, a prosječna cijena sedmodnevnog hotelskog ljetovanja za obitelj na Jadranu kreće se između deset i 12 tisuća kuna – kaže Tanja Pilat iz Mondo Travela. A kada je u pitanju “zimmer frei”, tu se Zagrepčani radije pouzdaju u samostalno traženje jer soba i apartmana koji se po komforu mogu mjeriti s hotelskima sve je više.

Foto: VLm

Na Pagu je, primjerice, prosječna cijena apartmana po danu 50 eura, pa tjedan dana mora, nađe li se smještaj vlastitim naporima, ne bi trebao stajati više od dvije tisuće kuna. A prije mora valja se i pripremiti, pa se još tamo u ožujku počnu listati modni časopisi, a i razmišljati o tome kako bi bilo dobro da jedini šlaufić koji će sa sobom nositi na Jadran bude onaj na napuhavanje.

Peeling i faktor 30

Ima, naravno, i kampanjaca, koji tijela žele “sklesati” u zadnjih mjesec dana prije mora. Već kad je, ističe fitness-trener i profesor kineziologije Tomislav Dolušić iz novozagrebačkog centra Dream Gym, možda malo i prekasno.

– U mjesec dana ne može se izgubiti 15 kilograma, ali može do pet-šest jer prvo odlazi voda. Optimalno je gubiti tri do četiri kilograma mjesečno – konkretan je Dolušić, koji kaže kako je uvjet pravilna prehrana. A bolji rezultati, ističe, postići će se i ako se iz svakodnevice izbaci barem jedna nezdrava navika, kao što je, primjerice, korištenje rafiniranog šećera.

U pripremi tijela za plažu ne izostaju ni razni tretmani njege, a najtraženije su depilacije, anticelulitni programi, limfne drenaže i body wrapping. I to ne samo među ženama, otkrila nam je Nikolina Bulajić, vlasnica salona Nikki beauty & more.

Autobusni kolodvor: Zagrepčani odlaze na more
1/27

– Dosta mladih dečki dolazi mi na depilaciju leđa i prsa te čišćenje lica – rekla je kozmetičarka, pa dodala kako je kožu općenito za ljeto najbolje pripremiti redovitim peelingom i mazanjem kremama koje štite od sunca i UV zračenja.

– Potrebno je koristiti zaštitni faktor od 30 do 50 i piti dosta tekućine – savjetuje N. Bulajić, pa čak i kad se na obalu ode samo na jedan dan. Ponuda je to raznih agencija koje do Crikvenice, Selca, Novog Vinodolskog... voze za najčešće 89 kuna, a koristi je sve veći broj Zagrepčana. 

Evo i prijedloga za one koji ostaju: kleti, vidikovac, paintball...

Bazeni će vam za 10 kuna radnim danom, a 15 vikendom doći kao spas od ljetnih vrućina. Lokacije su Utrina, Svetice, Šalata, Jelkovec...

Ključić Brdo u okolici Velike Gorice izletište je u kojemu se nakon ručka možete prošetati voćnjacima i vinogradom ili nahraniti srne.

ZOO magare u Ivanić-Gradu edukativni je zoološki vrt s domaćim životinjama koji je otvoren vikendima od 11 do 19 sati. Može se ondje probati magareće mlijeko i pomaziti krave, koze i ovce.

Izletište Polovanec kod Kašine mirni je kutak za ručak u kleti uz kapljicu dobrog vina, penjanje na vidikovac, vožnju kočijom...

Seoski turizam Stari Glog kod Vrbovca, osim tradicionalnih specijaliteta ili ležanja na dekicama u hladu, za one aktivnije nudi i “okršaj” u paintballu.

 

Komentara 2

Avatar ivo587
ivo587
14:12 18.07.2017.

Idu pamet tražiti po moru, idu a ni sami ne znaju kam idu, onda se vrate bijesni i frustrirani u Zagreb i tu dižu živce u prometu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije