Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nezdrava prehrana

Zagrepčani jedu previše mesa i premalo povrća

hrana
VL
02.05.2012.
u 13:00

Sol je vodeći problem u prehrani Zagrepčana, kaže Sonja Njunjić, Šampionka zdravlja 2009. godine, pa traži smanjenje soli u kruhu

Prosječni Zagrepčanin jede previše mesa, zaobilazi povrće i voće, konzumira i do 15 grama soli dnevno (prosjek u EU je sedam grama) te u svoj organizam unosi i do 100 grama šećera dnevno.

>> Što Zagrepčani jedu?

Problem brza hrana

Po delicijama cijela nas Europa cijeni – posebno dalmatinski i istarski pršut, paški sir, zagorske štrukle, slavonski kulen. No unatoč kvaliteti domaćih proizvoda, Zagrepčani sve češće pribjegavaju gotovim jelima, sve manje se kreću, na žalost, i sve češće obolijevaju od kroničnih neprenosivih bolesti za koje se iz zdravstvenog proračuna godišnje izdvaja oko 15 posto.

– Naše se tijelo pomalo navikava na što manje napora. Pa i Einstein je rekao da je teže razbiti navike nego atome – kaže Sonja Njunjić, predsjednica Udruge za prevenciju prekomjerne tjelesne težine.

Zagrepčani, koji čine gotovo četvrtinu ukupnog stanovništva u državi, vodeći su, napominje, po kardiovaskularnim, malignim i cerebrovaskularnim bolestima i karcinomima.

Ipak, smatra da je vrlo lako suprotstaviti se "fast food" trendu jer je potreba za brzom hranom emocionalna. Stoga traži edukaciju građana te se zalaže da se na svim proizvodima istaknu sastojci i tako ljudima ponudi izbor – hoće li nešto pojesti ili ne.

Zagreb zdravi grad

Sonja Njunjić sudjelovala je u kreiranju projekta "Zagreb zdravi grad", a i izabrana je za Šampionku zdravlja Grada Zagreba 2009. godine. Do 2014. Njunjić očekuje pozitivne pomake u prehrambenim navikama.

– Svakih 10 metara otvaraju se pekarnice, a upravo bi pekari trebali nastojati smanjiti aditive i količinu soli u proizvodima – zaključuje Njunjić koja je sol, kao i stručnjaci, identificirala kao tihog ubojicu Zagrepčana.

Rezultati borbe protiv bolesti već su postignuti, pa je Žito zajednica svojim članovima preporučila da 10 posto smanje udio soli u kruhu i tijestu, a ugostitelje se motivira da sa stolova uklone soljenke. Uskoro će se organizirati i edukativna predavanja u školama i vrtićima.

Komentara 4

LA
larala
15:07 02.05.2012.

šta je pala prodaja povrca pa sad ju treba potaknuti raznim clancima po novinama? inace, cijena kg mladog zemlja u opuzenu se otkupljuje po 0,90 kn/kg....dok isto to zelje građani u gradu zagrebu placaju 4,99 po kg kad je naa akciji a, redovna cijena mu iznosi 8,99.... ako je vecernjaku vec do zdravog života naroda nek se malo pozabavi cijenama kod proizvođaca i trgovinama...da narod vidi tko ubire vrhnje u zacaranom lancu od polja do stola...a, kad cijena povrca padne onda ce porasti i potrošnja

MA
maksimus
20:13 02.05.2012.

Kad je svinja jeftinija od paradajza i paprike!!!!!!!!!!!!

VK
veronika.k
20:23 02.05.2012.

Cijena povrća je nepotrebno previsoka i većina građana si ga ne može priuštiti. Trebala bi se pokrenuti prodaja bez posrednika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije