Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
indeks sreće

Zagrepčani imaju najveći BDP, ali najnesretniji su hrvatski građani

\'unu zagreb 05.05.2008 ...Prosvjed pirotehnicara...jelacicev trg... Foto:Antonio Bronic  =VECERNJI LIST=\'
Antonio Bronić/Pixsell
06.09.2011.
u 15:50

Godine 2008. stanovnici glavnoga grada prednjačili su u zadovoljstvu, no u međuvremenu im se srozala kvaliteta života.

Unatoč najvećem BDP-u po stanovniku, stanovnici glavnoga grada Hrvatske najnezadovoljniji su kvalitetom života. Pokazuju to najnoviji podaci u sklopu istraživanja Nacionalnog indeksa sreće u organizaciji Hendala i časopisa Banka, gdje sve komponente ocijenjene s manje od 50 bodova pokazuju nezadovoljstvo.

Premda su još 2008. prednjačili u zadovoljstvu, Zagrepčani sada imaju opću razinu indeksa 63,1, najlošiju u Hrvatskoj, a pri dnu su i po emotivnom stanju (58,7 bodova), procjeni životnog standarda (57,2 boda) te osobnom razvoju i socijalnoj okolini (67,3 boda). Radnom okolinom nezadovoljniji su samo Dalmatinci, s indeksom 70,7. Stanovnici metropole izgubili su i optimizam pa su predzadnji u procjeni situacije za dvije godine (59,9 bodova). Sa 54,6 bodova gori su samo stanovnici sjeverne Hrvatske, a veći optimizam pokazuju čak i stanovnici najnerazvijenijih dijelova zemlje – Like, Korduna i Banije (69,8 bodova).

Uzroci su očaja Zagrepčana, među ostalim, u visokim troškovima života – najvećoj stopi prireza, najskupljem parkiranju i najmu stanova, visokim cijenama komunalnih usluga i vode te odnedavno i poskupljenju vrtića. Među najvećim problemima ističu se pronalazak posla, kupnja nekretnine i zdravstvene usluge. Iznad prosjeka u Zagrebu je jedino ekološka svijest (56 bodova).

Ključne riječi

Komentara 44

VI
vidimškoj
16:51 06.09.2011.

nije im lako gledat svaki dan ove iz kukulelele koalicije kako se vozaju gradom.

Avatar kukulelavac
kukulelavac
16:56 06.09.2011.

Ma ne,,,oni žive loše ,zbog komunističke bande kukurikavaca

SI
sinaj
22:26 09.09.2011.

Pa naravno da će biti nesretni kad sad i bogati moraju plaćati vrtiće. Mi u ostatku Hrvatske smo već navikli na to da i tete u vrtiću moraju dobiti neku plaću, pa stoga nismo nesretni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije