Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šest mjeseci nakon potresa

Zagrepčani će zimu dočekati u kontejnerima i sa zapečaćenim bojlerima

Zagreb mjesec dana nakon potresa
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
22.09.2020.
u 08:30

Nedavno je u Saboru donesen Zakon o obnovi Zagreba i dvaju susjednih županija, no posao bi mogao početi, prema predviđanjima pravnih i građevinskih stručnjaka, tek iduće proljeće ili ljeto.

Pucali su zidovi i crjepovi, a nekoliko sekundi na 5,5 Richtera činilo se kao vječnost. Mnogi su u pidžamama istrčali na ulicu, a neki ostali i cijeli dan, čekajući da seizmolozi kažu da je sigurno vratiti se doma. Tako je izgledao 22. ožujka koji je zauvijek promijenio život Zagrepčana i sliku glavnoga grada, a šest mjeseci nakon potresa ne može se reći da su se stvari puno pomakle.

Nedavno je u Saboru donesen Zakon o obnovi Zagreba i dvaju susjednih županija, no posao bi mogao početi, prema predviđanjima pravnih i građevinskih stručnjaka, tek iduće proljeće ili ljeto. Najviše stradali tako će zimu dočekati u napuknutim kućama, a mnoge i dalje muči problem urušenih i zapečaćenih bojlera koji se ne smiju koristiti jer nisu sigurni. Sudbina je to uglavnom stanovnika centra grada, barem onih koji svoj dom nisu zamijenili Cvjetnim naseljem, odnosno odnedavno hostelom Arena. A u podsljemenskom području ima i onih koji će zimu provesti u kontejnerima koji su im dani na korištenje jer su im kuće dobile crvenu naljepnicu. Procijenili su tako statičari volonteri koji su mjesecima obilazili objekte, a detaljne provjere inženjera koje je uposlila gradska uprava idu pak toliko sporo da ni u njoj nisu zadovoljni.

A trebat će, procijenio je gradonačelnik Milan Bandić, barem 10 godina da se sve vrati u prvobitno stanje. I puno novca jer se, prema novoj brojci, mora popraviti oko 86 milijardi kuna štete. Stradali, prema zakonu, plaćaju 20% od procijenjene štete, država će pomagati sa 60% konstrukcijske obnove, a županije i Grad Zagreb s 20%. No prije treba formirati i Fond za obnovu koji će njome koordinirati, a puno je i drugih koraka koje treba proći do samih radova. Podrhtavanja tla u međuvremenu su se nastavila, što je, kažu seizmolozi, normalno i treba se na njih naviknuti. No, na nekim se zdanjima i počelo raditi, pa tako i katedrala uskoro kreće u detaljnu obnovu, a mise se sele u crkvu Pohoda Blažene Djevice Marije na Dolcu i u kapelu Ranjenoga Isusa na Jelačićevu trgu. 

Ključne riječi

Komentara 2

GE
geler203
09:01 22.09.2020.

Hvala gradonačelniče.

IG
igorl
15:17 23.09.2020.

Nema smisla komentirati kad ako napises da se ne slazes s njihovom tezom - jednostavno obrisu. Nikad ne pisem uvredljiv niti prost sadrzaj, pa garantiram da nije obrisano zbog toga. Ugl - ako zelite stvarne komentare i misljenja, a nee iznimno redaktirane - bolje gledati na nekom drugom mjestu. Hvala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije