Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba s parkingom

Zagrebparking: Neka Grad plati garažu za stanare centra

garaža
ilustrativna fotografija
18.01.2011.
u 13:19

U garaži Tuškanac 158 mjesta rezervirano je za stanare koji imaju povlaštenu parkirališnu kartu koju Zagrebparking ne priznaje i traži naplatu pune cijene jer, kažu, gube na tim mjestima

Stanovnici Gornjeg grada, od Tuškanca pa do Markova trga, uskoro bi mogli postati najnovije žrtve Zagrebparkinga, koji stanovnicima želi ukinuti pravo parkiranja po povlaštenoj cijeni od 110 kuna na mjesec u garaži Tuškanac.

Naime, Zagrebparking 
kao glavni razlog spominje veliki gubitak novca, oko 180.000 kuna na mjesec, a za sve drže odgovornim Grad, koji je odredio cijene za stanare.

Prihod 180 milijuna kuna

Prepiranja gradske tvrtke i Grada ušla su u novu fazu i ovaj bi put posljedice mogli snositi građani.

– Mi želimo da garaža Tuškanac postane ono što treba biti, a to je javna garaža za koju se plaća prema važećem cjeniku – kazao je Robert Mišeta, koji je od Grada zatražio rješavanje tog pitanja, pa ako treba i udarom na račune stanara.

Mjesečnu kartu koja bi vrijedila 24 sata prema postojećem cjeniku svaki bi 
građanin trebao platiti 1.500 kuna, odnosno 16.500 kuna za godišnju parkirnu kartu.

Mijo Bezer iz Gradskog ureda za promet, s druge strane, smatra da nema potrebe za povećanjem cijene.

– Postoje situacije gdje tvrtka kao što je Zagrebparking ne mora poslovati pozitivno. Ljudi koji žive u najužem centru grada moraju imati mjesta za parkiranje, a mi nećemo dodatno financirati parkirališne karte za Tuškanac – kazao je Bezer i očitao bukvicu Zagrebparkingu, koji je u godini dana uspio uprihoditi oko 180 milijuna kuna.

Davor Jelavić, pročelnik ureda za izgradnju i promet, rekao je da će Grad pristati tek na dodatne subvencije za parking na Tuškancu kada Zagrebparking počne plaćati za korištenje javnih parkirališnih mjesta na gradskom zemljištu.

Od ukupno 429 parkirnih mjesta na Tuškancu, osim 158 predviđenih za stanare, za Vladu i Sabor rezervirano je 156 parkirališta. Iako Zagrebparking samo na Vladi i Saboru zarađuje oko 170.000 kuna na mjesec, apetiti Holdingove perjanice nisu zadovoljeni, te uz 115 parkirališta koja stoje na raspolaganju svim građanima želi dodati i gore navedenih 158 stanarskih.

Financijski problemi u ostalim podružnicama doveli su do toga da razumijevanja za građane više nema, a kasice bez milosti pune.

Razvlastiti podružnicu

Međutim, kako stvari stoje, to bi se ionako ubrzo moglo promijeniti, jer Grad sve otvorenije pokazuje da kani preuzeti rješavanje parkirališne trakavice u svoje ruke i tako razvlastiti Zagrebparking.

Komentara 11

JS
ja sam gladan
13:53 18.01.2011.

Riješenje je: stjerat i Zagreb parking i Holding i SDP-ovsku vlast u MP3

DE
detour
14:08 18.01.2011.

ako stanari imaju povlasteni parking u garazi koja im je na pet min od kuce, zasto na gornjem gradu nije zabranjeno parkiranje? gornji grad treba biti pjesacka zona s terasama kafica i restorana.

1O
1st-opinion
13:40 18.01.2011.

Rijesenje je izgardaiti viseetaznu javnu garazu ispod Tomislovaova trga i Zrinjevca, to bi u potpunisti rijesilo problem parkiranja u centru grada i povecalo propusnu moc prometnica u centru. Istim principom bi se moglo postupiti ispod svakog parka u gradu. Sredstva?a? Medjunarodna lizitacija za koncesiju na gradnju u upravljanje tim obijektima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije