Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Stop rastu cijena goriva'

'Zagrebe, srami se': Kolone u Samoboru i Velikoj Gorici, a u Zagrebu bez zastoja

Zagreb: Unatoč najavljenom prosvjedu promet na križanju Slavonske i Holjevca odvijao se bez poteškoća
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/9
21.06.2018.
u 15:20

Na većini cesta u glavnom gradu promet je tekao bez duljih zastoja, zaustavili su se na sat vremena jedino na remetinečkom rotoru

“Zagrebe, srami se.” Tim je riječima opisan jučerašnji prosvjed u Facebook-grupi građanske inicijative “Stop rastu cijena goriva”. Promet u glavnom gradu od 15.30 do 16.30, za kada je bio najavljen prosvjed kako bi se cijene goriva spustile ispod devet kuna po litri te smanjile trošarine, na većini cesta tekao je gotovo bez većih zastoja. Na križanju Slavonske i Avenije Većeslava Holjevca, jednoj od žila kucavica metropole, gotovo da nitko nije znao da uopće prosvjeda ima, a osim uobičajenih zastoja na semaforu zbog povratka s posla, automobili se na ovom raskrižju nisu zaustavljali. Možda je razlog tomu policajac koji je automobilom neko vrijeme stajao na obližnjem križanju ulice Kruge sa Slavonskom avenijom. Reagirao je čim se zaustavio jedan automobil, koji je vrlo brzo nakon što je primijetio policajca, produžio dalje, a “plavac” je krenuo za njim.

Igrali belot na haubi

– Prošao sam Slavonsku pješice od križanja s Heinzelovom do Mosta slobode, no ništa nisam primijetio – kazao je Tomislav Škreblin, pješak, koji se prisjetio kako je prije 12 godina, dok je imao auto i vozio iz Ivanić-Grada do Zagreba gotovo svakodnevno, cijena dizela bila 4,5 kune.

Bez obzira na upozorenja iz zagrebačke policije da će kažnjavati sve koji će ometati promet, pojedinci su ipak na kratko ugasili motor na pojedinim lokacijama grada. Zaustavili su se na križanju Branimirove i Heinzelove, na Zagrebačkoj aveniji kod hotela Antunović u Španskom čak su i trubili u znak podrške, a zakrčili su i Zagorsku magistralu kod trgovačkog centra Westgate. Nije se vozilo ni u Zaprešiću, Ogulinu, Puli, Zadru, Splitu, a na jednom od rotora u Rijeci igrala se čak i odbojka. Napravila se i kolona od Samobora do Svete Nedelje duga više od pet kilometara, a u Velikoj Gorici se na haubi igrao i belot.

Iznimka u Zagrebu bio je jedino remetinečki rotor na križanju Avenije Dubrovnik i Jadranskog mosta. Iako su organizatori prosvjeda više puta na društvenoj mreži upozorili vozače da, kada stanu, obavezno ostave jednu traku slobodnu za slučaj nužde, kako bi njome moglo proći i vozilo Hitne pomoći, na rotoru su se u jednom trenutku oglušili i blokirali sve tri trake. Policija je promptno reagirala, a vanjska je traka ponovno bila slobodna za desetak minuta. Davale su se i kazne, na što su ukazali građani putem Facebooka.

“Svi ćemo platiti kazne”

– Ako ste dobili kaznu, ostanite na mjestu, ionako ne možete dobiti drugu – upozoravala je jedna korisnica društvene mreže, dok su drugi komentirali kako je žalosno koliko su policije poslali na prosvjednike. Neki su, pak, unatoč tome što su dio grupe, odnosno građanske inicijative na Facebooku, otvoreno iskazali svoje negodovanje zbog prosvjeda.

– Nije sporna borba za nižu cijenu, nego način na koji to radite. Blokirajte Vladu RH, a ne maltretirajte ljude koji se žure pokupiti dijete u vrtiću, odvesti stare roditelje kod doktora i kronične bolesnike u automobilima bez klime – jedan je od komentara koji je u grupi od više od 62.000 članova “pokupio” 139 lajkova. Podijeljenost se osjetila i na zagrebačkim cestama pa su oni koji su stali doživljavali da im drugi trube, ljute se i zaobilaze ih. Doživio je to i jedan vozač koji je sam stajao na Domovinskom mostu i tražio pomoć, no, sudeći prema kasnijim komentarima, nitko mu se nije odlučio pridružiti.

Zagreb: Unatoč najavljenom prosvjedu promet na križanju Slavonske i Holjevca odvijao se bez poteškoća
1/45

Nakon prosvjeda pojavila se i ideja da se prikupe svi podaci o kaznama koje su ispisane te se napiše ukupan iznos i broj računa da bi u plaćanju kazni sudjelovali svi koji su odlučili na taj način poslati poruku Vladi.

Protesti nemaju učinka

Snježana Valjak:

Hrvati su najbolji kad treba humanitarno djelovati, no trebali su se na taj način organizirati i po pitanju ovog prosvjeda. Podržavam ga, treba pokušati na neki način doprijeti do Vlade.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Edo Murtić:

Nikako mi se ne sviđa taj prosvjed. Ljudi dižu tlak drugima i bez veze rade probleme. Mislim da bi se trebao pronaći način kojim će vozači poslati vlasti poruku bez da nanose štetu jedni drugima.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Stephanio Vranešić:

Podržavam prosvjed jer vozači pokušavaju na neki način doći do niže cijene goriva, ali mislim da neće imati koristi jer nam je državu "u banani" i ne sjećam se da je ikad ijedan protest imao učinka.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Tomislav Škreblin:

Nisam vozač, ali mislim da su cijene goriva jako napumpane. No mislim da prosvjed ne može promijeniti ništa jer to jednostavno tako ne funkcionira u Hrvatskoj. Samo riskiraju kazne.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Ključne riječi

Komentara 26

VI
Vito
07:51 22.06.2018.

ne maltretirajte ljude koji se žure pokupiti dijete u vrtiću, odvesti stare roditelje kod doktora i kronične bolesnike u automobilima bez klime – jedan je od komentara koji je u grupi od više od 62.000 članova “pokupio” 139 lajkova. ::: To je jedan od udbaševih sljedbenika, ili anemičarev simpatizer kojem su lekarke prije poštenja i bogate Hrvatske o kojoj laprda pljačkaška organizacija pred sudom osuđena za pljačku Hrvatske. __ Da nije neprijatelj Hrvatske znao bi da se djeca u vrtićima - znači zbrinuta i nahranjena - ne smiju koristiti u ovakvim prosvjedima --- pokvareni udbaški okot čak koristi i stare roditelje - očito ne svoje, jer su ilikrepali ili imaju dovoljno za svog doktora izvan Hrvatske do kojih dolaze autima s odličnom klimom i službenim vozačom. __ Za kronične bolesnike obitelji pozovu službena vozila hitne medicinske pomoći, a za njihov prolaz su osigurane prometnice bez zaustavljenih vozila. __ Zaključak - neprijatelj Hrvatske i prijatelj, ako ne i sudionik, pljačkaša na vlasti

JO
josip4
16:05 21.06.2018.

tko nema love za benzin neka ostavi auto na livadi imamo fala bogu odlican gradski prjevoz.

GR
grebza
17:57 22.06.2018.

Najveća sramota za Zagreb je bandić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije