Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Maksimirski vrt

Zagrebački Zoo svim ženama na njihov dan poklanja slobodan ulaz

Foto: ZOO Zagreb
1/4
07.03.2021.
u 10:53

Posjetitelji mogu svratiti do moćnih žena u Vrtu - kineskog lepoparda Odilije i ljenivice Matilde, koje na zagrebačkoj adresi žive sa svojim partnerima Enniom i Tadzikom.

Žene su zakon. Mlađe i one starije, ljudske i one životinjske. 

A zakon su i ženke koje stanuju u Zoološkom vrtu, poput kineske leopardice i ženke dvoprstog ljenivca kojima itekako godi život u Hrvatskoj. A posjetiteljice, i to svih dobi, koje do njih ali i ostalih stanarki vrta odluče svratiti na Dan žena u ponedjeljak, imaju slobodan ulaz.

A obje su ženke iz naše priče u svoje nastambe u Zoološkom vrtu grada Zagreba uselile prošle godine - ženka ljenivca Matilda iz Mađarske, a leopardica Odilia iz Austrije. Na novoj adresi započele su život sa svojim partnerima Enniom i Tadzikom. Objema se svidio spoj na slijepo, tj. partneri koji su im izabrani u sklopu uzgojnog programa Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija. Zahvaljujući skladnom ljubavnom životu i kvalitetnoj brizi ljudi za njih Matilda i Odilia dobro su raspoložene i odlično izgledaju.

Kineski leopardi, inače, jedna su od ugroženih podvrsta leoparda koji nastanjuje središnju i sjeveroistočnu Kinu. U prirodi ima svega nekoliko stotina jedinki, no zbog fragmentiranog staništa žive u malim izoliranim skupinama. Čudesne su to velike mačke koje u kratkom trku kada hvataju plijen mogu postići brzinu od 60 kilometara na sat. U visinu mogu skočiti tri, a u daljinu čak šest metara.

Dvoprsti ljenivci sve, pak, gledaju svisoka. Većinu života provode viseći naglavačke s grana drveća u tropskim kišnim šumama Srednje Amerike i sjevernog dijela Južne Amerike. U prirodi im alge prekrivaju dlaku što im pomaže u kamuflaži, no Matilda nema potrebu za tim. Čista je i uredna.

Zahvaljujući zatopljenju na otvoreno u svojoj nastambi posljednjih dana sve češće izlaze prerijski psi, šarmantni mali sisavci podrijetlom s travnjaka Sjeverne Amerike. Zimu provode u podzemnim hodnicima koje sami iskopaju. Tamo spavaju, razmnožavaju se i čuvaju hranu. Labirint tih hodnika naziva se gradom. On je podijeljen na susjedstva. Ženka ostaje u susjedstvu gdje je rođena, a mužjaci tumaraju cijelim gradom. Neobičan muško-ženski odnos karakterističan je za merkate. Udvaranje ženki za mužjaka znači i fizički sukob s njom. Te životinje dolaze s juga Afrike. Kao i prerijskim psima, za život im je važan splet hodnika pod zemljom. Žive u skupinama koje se nazivaju bandama, a u skupini je jedan merkat zadužen za stražarenje i dojavu opasnosti. Razmnožava se samo glavna ženka, a ostali članovi skupine pomažu joj othraniti mladunce.

 I žako, jedna od najpoznatijih papiga iz Afrike, snažno je vezana uz obitelj. Jedno stablo zauzima jedna obitelj. Za razliku od drugih papiga, Žako se ne voli miješati s drugim vrstama ptica. Istraživanja su otkrila da je žako jedna od najinteligentnijih vrsta životinja na svijetu. Budući da se s pripadnikom drugog spola spajaju za cijeli život, te papige s velikom pozornošću biraju partnera. Mužjaci se udvaraju ženkama tako što im donose hranu, a nakon toga se zajedno glasaju. Tijekom sezone gniježđenja mužjak čuva stražu dok ženka spava. 

Ključne riječi

Komentara 1

BE
berija
11:06 07.03.2021.

Dosta diskriminacije! Na koji dan će biti slobodan ulaz muškarcima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije