Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedini u svijetu

Zagrebački vatrogasci privlače poglede: Pogledajte vježbu Počasne postrojbe

Na Markovom trgu održana vježba Počasne vatrogasne postrojbe
Foto: Josip Regović/Pixsell
1/21
03.05.2019.
u 14:01

Momci ne smiju biti niži od 180 centimetara, a moraju imati između 20 i 35 godina

Da sutra sve bude razrađeno do najsitnijih detalja, posljednja su tri dana pripadnici Počasne postrojbe Vatrogasne zajednice marljivo vježbali na Markovu trgu.

Sutra je Dan vatrogasaca, a upravo oni položit će u 17 sati vijenac “ocu vatrogastva” Đuri Deželiću u prilazu nazvanu po njemu, dok ih u 18 sati na Gornjem gradu očekuje prigodan program uz violončelisticu Anu Rucner te puhački orkestar.

U crkvi sv. Marka u 18.45 održat će se misa, dok će u 20 sati u Dvercu biti podjela pokala najuspješnijim dobrovoljnim vatrogasnim društvima.

Inače, pripadnici Počasne postrojbe sastaju se jednom tjedno zbog usavršavanja koreografije, a čast pripadanja ekipi imaju samo odabrani. Prvi je uvjet za pristupanje elitnoj postrojbi, naravno, zanimanje vatrogasac, ali ne nužno profesionalni jer većinu postrojbe sačinjavaju dečki iz dobrovoljnih društava.

Drugi je uvjet visina, odnosno momci ne smiju biti niži od 180 centimetara, a moraju imati između 20 i 35 godina. Osim u Zagrebu, ovakav oblik postrojbe u svijetu postoji još samo u Francuskoj, a kako njihovi vatrogasci dijelom pripadaju vojsci, takav se ustroj kod njih podrazumijeva, što Zagrepčane čini jedinstvenima u svijetu.

Na Markovom trgu održana vježba Počasne vatrogasne postrojbe
1/21
Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Hržić_Danijel
Hržić_Danijel
14:29 03.05.2019.

Čekamo nekog LEFTARDA a možda i Bernarić glavom i bradom da se popne na krov crkve i skine bjelopoljni crijep sa grba!

Avatar HajdukLika
HajdukLika
19:37 03.05.2019.

Isuse dragi, na crkvi iza vatrogasaca hrvatski grb sa prvim poljem u bijeloj boji! Ajme, ustaška guja je gmizala i prije 150 godina! Ajoj, pa kako to?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije