Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tvrtka Iddi

Zagrebački startup proizveo prvi hrvatski električni romobil

25.10.2020.
u 09:47

Tvrtku Iddi čini tim mladih entuzijasta koji imaju znanje, volju i ideju proizvesti nešto svoje, hrvatsko i pritom riješiti problematiku s kojom se susreću korisnici električnih romobila

Da bi bio siguran za promet, na njega su stavili pokazivače smjera i limitator brzine, a da ga drugi sudionici u prometu mogu  čuti, dodali su zvuk. Ukrasti ga je vrlo teško jer je opremljen integriranim sustavom za praćenje, a sve vrijeme kad ga se ne koristi, zaključan je u svojoj punionici. Tako Ivan  Šimatović i njegovi kolege iz tvrtke Iddi opisuju svoj projekt Rolla, paket koji čine prvi hrvatski električni romobil, pripadajuća mobilna aplikacija i punionica, a sve je, ističu, proizvedeno u Hrvatskoj. Prvi je prototip već proizveden, a do ožujka, po 10 komada isporučiti bi trebali u tri privatna turistička objekta na Plitvicama i u Istri.  

– Ideja je da romobil iznajmljujemo turistima u privatnim objektima poput kampova i hotela, gdje gužva i nedostatak parkirnih mjesta stvaraju nepotrebni stres. Mi ostajemo vlasnici i u neposrednom kontaktu s korisnicima, a ti objekti rade kao posrednici –  objašnjava princip Šimatović.  

Romobil je povezan uz mobilnu aplikaciju koja također služi i  kao njegova nadzorna ploča, a na njoj se mogu vidjeti podaci o  vozilu poput brzine i stanja baterija, ali opremljena je i nizom  zanimljivih funkcija koje veliku korist imaju u turizmu.  

– Služi primjerice kao turistički vodič  jer korisnik na njoj može pročitati sve zanimljivosti kraja u kojem se nalazi, kao i prikaz događaja poput koncerata. A služi i kao navigacija, pa ako že lite posjetiti neku atraktivnu lokaciju možete je odabrati na zaslonu, a aplikacija vas vodi do nje – ističe Šimatović.

Ideja je nastala, govori nam voditelj tvrtke, prije godinu dana, a cilj iza projekta Rolla je stvoriti romobil koji je siguran za promet.  Ekipa koja ju čini ove godine je jedna od 19 koji se natječu na ovogodišnjem Startup Factoryju u organizaciji Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER) i utrci su za dio fonda koji ove godine iznosi 550 tisuća kuna. 

– Mi smo tim od sedam mladih entuzijasta koji imaju znanje iz područja elektronike, elektrotehnike, strojar stva i srodnih područja te volju i ideju  da proizvedemo nešto svoje, hrvatsko i  pritom riješimo problematiku s kojom se  susreću korisnici električnih romobila –  kažu u Iddiju.  

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
07:06 27.10.2020.

bravo dečki,, sad još samo certificiranje, pa na tržište

1V
1VAN0
11:13 26.10.2020.

Stavili su Xiaomi u njihovo kučište

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
22:27 25.10.2020.

Bravo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije