Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAVLJE U MAKSIMIRU

Zagrebački lavići Tuma i Uzuri proslavili prvi rođendan

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/6
10.06.2017.
u 16:56

Gradonačelnik Bandićo obećao je da će Zoološki vrt sljedeće godine napokon udomiti i žirafu te dobiti 'afričku savanu'

Zagrebački Zoološki vrt danas slavi 92. rođendan te prvi rođendan lavića Tume i Uzuri, a gradonačelnik Milan Bandić na najavio je da će u rebalansu gradskog proračuna na jesen osigurati 20 milijuna kuna za ZOO vrt, a do kraja iduće godine dobit će i dugo očekivanu žirafu koje nije bilo od 1957., te izgrađenu afričku savanu. 

 Lavići koji su se lani okotili u zagrebačkom ZOO-u, na dar su dobili loptu, a lavlja obitelj počašćena je tortom punjenom njihovim najdražim poslasticama.

 "U životu morate stalno 'dizati letvicu', pomicati granice", poručio je gradonačelnik Bandić koji se pridružio rođendanskom slavlju. Rekao je kako mu je zadnji put kad je bio u ZOO-u ravnatelj Damir Skok darovao plišanu žirafu, a on je tu poruku shvatio.

 "U rebalansu, na jesen, proračuna Grada Zagreba ćemo osigurati 20 milijuna kuna za Zoološki vrt, budući da smo 35 milijuna kuna dobili iz Europskih fondova, sad je red da Grad Zagreb osigura sredstva i iduće godine izgradimo, dočaramo ovdje afričku savanu, i nabavimo žirafu. Tako da ćemo imati do konca iduće godine žirafu", rekao je Bandić.

 Zahvalio je svima koji pohode Zoološki vrt i poručio neka bude "dnevni boravak roditelja sa djecom grada Zagreba". Rekao je kako 65 posto posjeta više nego lani nešto govori i zato se mora ulagati u infrastrukturu.   

 "Grad Zagreb bez Zoološkog vrta ne bi bio Zagreb, a Zoološki vrt bez Zagreba ne bi bio zagrebački Zoološki vrt", poručio je Bandić. Godine 1925. je bilo mudrih i pametnih ljudi poput plemenitog Mije Filipovića koji je tada sa tri sove i tri lisice osnovao mali Zoološki vrtić, koji je tijekom vremena mijenjao ime u "Zvjerinjak", a iz "Zvjerinjaka" u "Zoološki vrt", kojega danas imamo, podsjetio je.

 Ravnatelj ZOO-a Damir Skok pozdravio je goste proslave 92. rođendana Zoološkog vrta i prvog rođendana lavića Tume i Uzuri te poručio da je njihov dolazak na svijet velika stvar koja im se, uz modernizaciju ZOO-a, dogodila prošle godine.

 Skok je istaknuo da im je okot lavića te modernizacija ZOO-a i aktivnosti koje poduzimaju gotovo svaki vikend, donijelo povećanje broja posjetitelja od 65 posto i u odnosu na prošlu i na pretprošlu godinu.  

Skok je istaknuo da u ZOO-u imaju oko 360 vrsta životinja i oko 7700 stanovnika. 

 "Ove godine samo je nebo granica", poručio je, dodavši da ih veseli vidjeti krasne laviće kako napreduju. Glede projekta "afričke savane" rekao je da bi se nastavljao lijevo od lavare, gdje bi bile toliko dugo čekane žirafe, kojih u ZOO-u nije bilo od 1957.

 "To bi jako oplemenilo naš rad i naravno i u smislu ugroženih vrsta i dobrobiti životinja bi donijelo nešto novo u ZOO kako bismo mogli dalje raditi i razvijati se", rekao je.

 Najavio je da je pred ZOO-om još puno projekata, kao što su nastambe za medvjede, odnosno kompleks hrvatske zvijeri - vuk, ris, medvjed te potpuna obnova stare "majmunare".

 Ove godine uz pripreme tih kapitalnih projekata u ZOO-u gotovo svakodnevno rade nešto novo -  obnavljaju nastambe, grade neke manje.

 Podsjetio je kako su ove godine u ZOO doveli patuljastu vodenkonjicu, kao dio programa za zaštitu ugroženih vrsta, koja će, kako se nadaju, biti buduća partnerica njihovom patuljastom vodenkonju. Okotila im se i tapirka Tara. Podsjetio i da su otvorili veliku afričku volijeru koja je puna ptica koje u njoj mogu slobodno letjeti te se posjetitelji kod nje stalno zadržavaju. Najavio je da će do kraja godine svaki vikend u ZOO-u imati novosti. 

 Ravnatelj Skok zahvalio je, kako je rekao, najboljim timariteljima na svijetu koje imaju u ZOO-u, a naročito onima za lavove koji su najviše vezani sa tim životinjama i njihovim uspjehom.

 Zahvalio je i gradonačelniku Bandiću i njegovoj zamjenici Jeleni Pavičić Vukičević koja je u Upravnom vijeću ZOO-a te svim poslovnim partnerima, a veliko hvala uputio je i medijima, te poručio da su svi oni pridonijeli uspjehu zagrebačkog Zoološkog vrta,  koji je vrt svih posjetitelja koje ga generacijama posjećuju. 

 Zagrebački ZOO je za svoj 92. rođendan te prvi rođendan lavića Tume i Uzuri i posjetitelje počastio velikom tortom koja se dijelila na Zebrinu trgu.

 Za posjetitelje, a posebno najmlađe, organiziran je i bogat edukativno-zabavni program o lavovima i afričkoj savani. Rođendan lavića ima i humanitarnu notu.

U sklopu akcije "Afrika – Možemo zajedno" Dejana Nemčića u suvenirnici ZOO-a je postavljena kutijica u koju posjetitelji mogu ubaciti novac za liječenje afričke djece od malarije. Jedan lijek stoji pet kuna. U tu svrhu Robert Mareković i Swingersi snimili su pjesmu i spot "Ti traži ljubav, ti pruži ljubav" (Lions sleep tonight). 

 Devedeset i drugi rođendan zagrebački ZOO proslavio je "pomlađena lica" jer im je to prvi rođendan nakon dovršetka prve faze modernizacije u sklopu koje je izgrađeno deset, a obnovljeno devet objekata. Zahvaljujući tome ZOO je stekao još bolje uvjete za obavljanje svojih zadaća: znanstveno-istraživački rad, zaštitu ugroženih vrsta te edukaciju o životinjskom svijetu i njegovoj povezanosti s čovjekom.

Komentara 1

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
18:35 10.06.2017.

Nikada u povijesti zagrebačkog zoološkog vrta lavovi nisu imali gora imena od ova dva jadna mala nedužna lavića

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije