Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
građani oštećeni

Zagrebački holding direktorima plaća i kazne za parkiranje

'04.05.2011., Cirilometodska 5,  Zagreb - Izvanredna sjednica Gradske skupstine. Rasprava o cijeni djecjih vrtica u gradu Zagrebu. Ivo Covic.  Photo: Boris Scitar/PIXSELL'
Boris Ščitar/VLM
10.03.2012.
u 08:00

Opravdanje Holdinga: Među 13.000 zaposlenih ima pogrešaka, a Prekršajni sud za to tereti njihove šefove. Štitimo ih!

Sve novčane kazne koje “zarade” direktori podružnica Zagrebačkog holdinga zbog prekršaja poput isteklog tehničkog pregleda službenog vozila ili kazne za pogrešno parkiranje – padaju na teret Zagrebačkog holdinga, odlučila je prije tri i pol mjeseca uprava te gradske megatvrtke.

Na taj je način uprava na čelu s Ivom Čovićem “rasteretila” novčane odgovornosti Holdingove direktore i pritom, ističu, u spomenutoj odluci ne vide ništa sporno. Riječ je o primjeni prakse koju imaju i mnoge druge hrvatske tvrtke, pravdaju u Holdingu tu odluku, koju poznavatelji prava “krste” kao pogodovanje ionako već dobro plaćenim gradskim menadžerima.

HSS traži raspravu

– Svi građani ove zemlje trebaju poštovati zakone, a dužnosnici u javnim tvrtkama ne smiju biti povlašteni u odnosu na druge građane. Zakoni su jednaki za sve, a za prekršaje se snose posljedice bez obzira na to je li riječ o prometnom prekršaju ili neplaćenoj parkirnoj karti – poručuje odvjetnica Vesna Škare-Ožbolt, koja je prije zastupala i sam Holding.

Drukčije mišljenje o toj odluci Holdinga nema ni odvjetnik Davor Cahun.

– Tom su odlukom građani Zagreba oštećeni. Holding se financira iz džepova građana Zagreba, zar na njihov teret treba ići i odgovornost za plaćanja pogrešaka? – pita Cahun dodajući kako se tom odlukom Zagrebačkog holdinga šalje poruka direkorima podružnica: “Dođe li nešto vaše na naplatu, ne brinite se, mi ćemo to platiti.”

Osim pravne prozivke, na nož je ovu odluku uprave dočekala i zagrebačka oporba, o kojoj će rasprava sigurno biti i u Gradskoj skupštini, najavljuje HSS.

– Ovim rješenjem jasno je da kazne za Zagrebački holding, ali i za direktore u Holdingu, plaćaju građani Zagreba putem većih računa za komunalije. S obzirom na tajnost odluke, postavlja se pitanje je li odluka donesena zbog nekog konkretnog slučaja te je li po toj odluci već koja kazna plaćena – kaže Nenad Matić, predsjednik zagrebačkog HSS-a.

“Trošak podmirili sami”

Glavna motivacija za tu odluku, poručuju iz Zagrebačkog holdinga, ne leži u pogodovanju direktorima, nego u činjenici da se među 13.000 zaposlenih događaju “pogreške” u radu, za što Prekršajni sud tereti direktore podružnica u kojima rade.

– Tom smo odlukom nastojali preliti odgovornost na stvarno odgovorne osobe, ali smo radnicima ostavili mogućnost procjene situacija ako te odgovornosti nema – objašnjava Tomislav Bilić, direktor Službe za pravne poslove Holdinga.

Osim toga, ističe, veći dio voditelja podružnica i radnika samostalno je podmirio troškove koji bi nastajali u ovakvim okolnostima te tvrdi da kazne nisu išle na teret Zagrebačkog holdinga.

Komentara 42

00
0001
08:34 10.03.2012.

Mislim da jednino Bajić ne shvaća da je Zagrebački holding milijardski crni fond SDP-a. A sad da li stvarno ne shvaća ili ne smije shvatiti je veliko pitanje usko vezano za kriminal.

IV
ivicas
08:36 10.03.2012.

ne znam zasto me iritiraju te face iz holdingaa nekako mi lice na gradske oce iz alan forda

DA
darko9
12:45 10.03.2012.

a partija šuti ni glasa čuti nije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije