Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otrkiveni detalji

Zagrebački Advent u doba korone fokusira se na kvartove

advent zagreb
Sanjin Strukić/PIXSELL
11.11.2020.
u 20:32

Ove godine neće biti klizališta ni obilja kućica, ali će se organizirati kulturni programi, a i ugostitelji imaju plan

Adventa na kakav su Zagrepčani navikli i koji je hrvatskoj metropoli tri puta donio nagradu za najbolju blagdansku manifestaciju u Europi ove godine neće biti. Predviđeno je da na Trgu bana Jelačića bude svega petnaestak kućica na kojima će se prodavati suveniri i rukotvorine zagrebačkih obrtnika. One klasične, s kuhanim vinom, kobasama i fritulama, nisu u ponudi, a na ovogodišnjem Adventu, koji po činje 28. studenog, neće biti ni kućica na Zrinjevcu ni Fuliranja, pa čak ni omiljenog klizališta na Tomislavcu.

Od Podsuseda do Sesveta 

Razlog je nepredvidiva situacija s koronom pa se nije htjelo riskirati. Ipak, spasit će se ono što se da spasiti pa je tako na konferenciji za novinare najavljeno da se adventska priča širi na lokacije po cijelom gradu, od Podsuseda pa sve do Sesveta.

–Svih će 17 četvrti zasvijetliti. Budući da nismo mogli u drugim uvjetima, ostat ćemo odgovorni i organizirati što možemo. Ovo je vrijeme preživljavanja. No, proći će – kazao je gradonačelnik Milan Bandić. Potvrdio je da će kućice u centru imati samo petnaestak obrtnika, a što to znači za ugostitelje objasnio je predsjednik njihove nacionalne udruge Marin Medak, koji smatra da je pronašao način da se zahvaljujući ovogodišnjoj organizaciji Adventa spasi više tisuća radnih mjesta u sektoru koji spada među najpogođenije koronakrizom. 

– Znamo da je nemoguće organi zirati Advent kao što je bio prije. Ugostitelji su plaćali infrastrukturu, a rizik je sada prevelik. Zbog toga sam predložio da kućica nema, već da se adventski program održava na terasama kafića kojih u Zagrebu ima oko 4000. Svima njima omogućit će se da postave aparate za kavu i kuhana vina, roštilj za kobasice, friteze za fritule i tostere za vafle te tako gostima omoguće adventski ugođaj. Uključiti se mogu i restorani koji jela sa svojih menija mogu ponuditi u street food varijanti. Gosti kuhana vina i hranu mogu konzumirati unutar kafića, no ako žele, i ponijeti za van – objasnio nam je ideju Medak. Čeka se, dodao je, još samo “blagoslov” Ministarstva turizma. 

– Umjesto kućica, u ponudi će tako biti 4000 ugostiteljskih  objekata u cijelom gradu pa uopće neće biti potrebe da se ide u centar jer će Advent biti moguć u svakom kafiću u kvartu. Trošak je nula kuna pa smatramo da ćemo tako spasiti nekoliko tisuća radnih mjesta – zaključio je čelnik Nacionalne udruge ugostitelja.  

Promet na 30% lanjskoga

No, no zato za blagdane neće manjkati kulturnih događanja. U sklopu kriznog Adventa, kazala je Martina Bienenfeld, direktorica zagrebačke Turističke zajednice, održat će se desetak kulturnih programa, uglavnom koncerata prigodne glazbe na više lokacija,  a najavljena su i tri nova projekta. “Svjetlost Adventa” program je koji će biti fokusiran na ukrašavanje metropole raznobojnim lampicama, a njemu će sudjelovati brojne zagrebačke institucije, pogotovo one na Gornjem gradu.

Zagrepčani su također pozvani da se pridruže projektu ukrašavanjem svojih okućnica i prozora. U planu su i organizirane šetnje gradskim crkvama te uređivanje jaslica, a najavljen je i projekt “Proširena stvarnost” koji će se održati na dvadestak lokacija raspoređenih po staroj jezgri.

– Ne bude li strožih mjera, očeku jemo da ćemo završiti godinu na  razini od 30 posto u odnosu na  lanjsku – odgovorila je Martina  Bienenfeld na pitanje o očekiva nom padu prometa u odnosu na  prošli Advent.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar JPlesi
JPlesi
05:09 12.11.2020.

Jesam Hrvat i slavim sve to no kod mene se već par godina više ništa ne slavi a bor koji sam imao do sada i sve one kerefeke od kuglica i sve što čini dodatke za to slavlje završilo je u smeću...dakle ne slavim više ništa a sad još manje jer ipak to više nema veze sa vezom ništa a kamo li za na dolazećim danima...čovjek je sam sebi uništio sve ono najbolje i najljepše u životu odabirom ovih koji nam danas sudbine kroje i žele nas staviti sve na dlan takoreći...a vrijeme koje nam je došlo i koje je više pakao nego imalo blizu života koji smo do danas proživljavali je uzaludno trošenje zraka ove planete....jednostavno više nema svrhe živjeti ovako nešto niti se ičemu veseliti....sad i za sad je samo bitno i pitanje koliko ćemo svi još trajati prije onog najgoreg...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije