Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ritam grada

Zagreb se uz Univerzijadu 1987. urbano preporodio, hoće li i sad?

Dom sportova
Foto: Anto Magzan/Pixsell
23.02.2016.
u 17:00

Za Europske sveučilišne igre ovoga ljeta nije iskorištena prilika da se povuče europski novac

Bio sam tinejdžer te 1987. kada je u Zagrebu održana Univerzijada. “Hype” oko, budimo iskreni, nama do tada gotovo nepoznatog događanja počeo je i puno prije službenog početka.

Establišment je dolazak studentskih igara u metropolu iskoristio za vlastitu promociju. Otvorenje je osmislio poznati etnolog Ivan Ivančan, maskotu Zagija nacrtao je Nedjeljko Dragić, jedan od najbriljantnijih autora Zagrebačke škole crtanog filma.

Ne treba sumnjati da će tako biti i sada, uz Europske sveučilišne igre. Uz bitnu razliku – oni tada bili su nešto pametniji. Univerzijada je bila razlog da i Zagreb napokon nešto novca povuče iz tada zajedničke blagajne kao i opravdanje da svoj novac uloži – u sebe. U svakom smislu od pomalo zapuštenoga grada negdje na Balkanu Zagreb je zahvaljujući Univerzijadi doživio potpun urbanistički preporod, pravu infrastrukturnu renesansu.

Što je sve napravljeno! Uređen je Jarun koji je dotad bio tek šljunčara obrubljena šikarom. Danas je to naselje čiji su kvadrati među cjenjenijima u gradu. I list koji čitate se nakon Univerzijade uselio u novu zgradu i nove prostorije iza Vjesnikova nebodera gdje je tijekom tog događanja bio press centar. Za gradnju Dvorane Dražena Petrovića zaslužna je i Univerzijada.

Zdušno je grad zapeo da se to ostvari, prijavilo se 22.000 volontera. A danas? Iako više nema takve zajedničke blagajne, jedna u koju se moglo zaviriti postoji. Nije ona državna gdje se lagano hvata paučina, nego europska gdje postoji novac za projekte. Njime su obnovljena dva ponajveća studentska doma, no u njima ipak ne mogu “uživati” Zagrepčani, već svi izvan njega. Dinamov je stadion nešto malo više od ruševine, i Zagrebov bi trebao tretman, kao i Dom sportova.

Sve se trebalo obnavljati za milijardu i pol kuna. Kud boljeg razloga od igara studenata koje se održavaju u zastarjelim objektima. Sve je, čini se, ostalo na najavi. Izgleda da više držimo do fontana nego do sportskih objekata, koji i za derbija većinom zjape prazni.

Komentara 24

BO
bovar12
21:49 23.02.2016.

BDP grada Zagreba iznosi 18.300€ po glavi stanovnika i ZG BDP je veći od europskog prosjeka i Zagreb kao razvijeni europski grad ne može baš tako lako do sredstava iz EU fondova. Rijeka koja je isto domaćin sveučilišnih igara ima 12.000€ po glavi stanovnika i kao manje razvijeni grad imaju puno veće mogućnosti za izvlačenje love iz EU fondova, i koliko su izvukli love iz EU fondova? Ništa!

Avatar mrljobrljo
mrljobrljo
22:33 23.02.2016.

valjda stadion u Maksimiru a ne Dinamov stadion.Smrd.... Dinamo si mora SAM izgraditi stadion da bi se zval dinamov stadion

Avatar gledatelj_zikine_dinastije
gledatelj_zikine_dinastije
19:52 23.02.2016.

da sjecam se humano ste se rjesili roma i naselili ih u pulu...stariji ce se sjecati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije