Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Dobili" obalu i šetnicu

Zagreb se odužio braći Veselica uz potporu 1300 ljudi iz cijelog svijeta

Foto: Privatna arhiva
1/4
05.11.2020.
u 08:30

Po glasovitim proljećarima, na inicijativu Sinjana, nazvani šetnica i park

Obojica su bili izravni sudionici stvaranja neovisne države od njenih samih začetaka.

A borila su se braća Veselica za hrvatski interes još od sedamdesetih, kao članovi Hrvatskog proljeća, zbog čega su marginalizirani. Vladimir je proglašen državnim neprijateljem broj 2, dok je Marko bio prvi na listi kao “šef kontrarevolucije”. Zbog političkog djelovanja i kritike komunističkog sustava Marko je u zatvoru proveo gotovo 12 godina, a Vladimir je uklonjen s Ekonomskog fakulteta, gdje je tada radio. Na fakultet su ovi proljećari i doktori ekonomije vraćeni tek nakon osnivanja samostalne Hrvatske, a osim što su bili jedni od osnivača HDZ-a, Vladimir je bio i ministar u trećoj Vladi od 31. srpnja 1991. godine.

Foto: zvonimir ferina

Obojica su ujedno i rođeni Sinjani koji su živjeli u Zagrebu, pa je stoga članovima zagrebačkog Kluba Sinjana bilo logično da pokrenu inicijativu da se u metropoli nazove ulica ili trg po njihovim imenima. Prvi put su se Skupštini obratili prije dvije godine kako bi se uvrstili u fond imena iz kojeg se određuju nazivi javnih površina. Nedavno su inicijativu obnovili, s obzirom da je iduće godine 50. obljetnica Hrvatskog proljeća, a ovaj je tjedan njihov prijedlog prihvaćen na Skupštini. Šetnica na Savskom nasipu od Jadranskog mosta do Ulice Gredice tako će se odsad zvati Obala dr. sc. Marka Veselice, a park s južne strane Ulice Divka Budaka u Maksimiru, u blizini križanja s Branimirovom nosit će naziv Park dr. sc. Vladimira Veselice.

03.11.2020., Zagreb - Setnica po sjevernoj obali Savskog nasipa u blizini sportskog objekta Mladost. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL

- Presretan sam odabranim lokacijama, poglavito za svoga oca, koji je "dobio" park u blizini Ekonomskog fakulteta, na kojem je radio dugi niz godina. Obje su lokacije izvrsne jer su ondje Zagrepčani u kontaktu s prirodom – kaže Vladislav Veselica, Vladimirov sin i Markov nećak, dodavši da su mediji, poglavito Večernjak, koji je prvi pisao o inicijativi, uvelike pomogli da se za ideju čuje. Pokrenuli su potom i online peticiju, putem koje su prikupili više od 1300 potpisa, a podržale su ih, ističe, i brojne osobe iz javnog života, poput primabalerine Almire Osmanović, glumice Ksenije Prohaska, glumca i redatelja Zlatka Viteza, članovi Prljavog kazališta...

– Javili su se i Hrvati iz cijeloga svijeta, od Australije, Čilea, Argentine do SAD-a i Kanade – kažu u Klubu Sinjana.

Prijedlog je, ističe Vladislav Veselica, prihvaćen jednoglasno, što je pokazatelj da je sazrelo vrijeme da obojica dobiju zasluženu društvenu valorizaciju, a mediji su pomogli da se ideji da na težini, što su oni koji su zaduženi za imenovanja i osjetili, jednako kao i ujedinjenje naroda oko inicijative.

– A njezina je poruka: isplati se usuditi – dodaje napominjući da sad predstoji postavljanje znakova na javne površine, a planiraju i svečano otvaranje, koje će organizirati s obzirom na situaciju vezanu uz koronavirus. Imena braće Veselica u fondu su od 2012., odnosno 2014. godine, a odgovarajuće javne površine u četvrtima Trešnjevka – jug i Peščenica – Žitnjak pronađene su u suradnji s Gradskim uredom za katastar i geodetske poslove, nakon čega ih je podržao skupštinski Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova te potom na posljednjoj sjednici prihvatili i zastupnici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije