Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova izložba

Zagreb postao grad filma 1896., prvi studio dobio već 1926. godine

23.6.2014., Zagreb - Muzej grada Zagreba, Vesna Leiner priprema izlozbu pod nazivom Grad filma - tvornica snova.  Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
01.07.2014.
u 15:00

U metropoli je Orson Welles snimao Proces, Jackie Chan Božji oklop, a zagrebački kadrovi su i u filmu Sofijin izbor

Već godinu dana Muzej grada Zagreba intenzivno prikuplja stare fotografije, snimke, rekvizite, plakate i sve što je vezano uz filmsku stranu grada. Priprema se, naime, izložba "Grad filma – tvornica snova" o sedmoj umjetnosti u Zagrebu. Priča je to stara više od stotinu godina, gotovo koliko i sama filmska umjetnost.

Otkako je 1896. u zgradi Kola, na mjestu današnje Akademije dramskih umjetnosti na Trgu maršala Tita, prikazan prvi film, Zagrepčani su, ističu djelatnici Muzeja, odmah prihvatili kinoprojekciju. Povijest filma u Zagrebu prikazat će u devet poglavlja, a u svakom će obraditi određeni period ili koje od znamenitih imena zagrebačkog filma. Građani će tako upoznati život Franje Ledića, koji je 1926. godine dao sagraditi prvi filmski studio na Horvaćanskoj cesti, u zgradi koja je danas posve derutna.

– Ledić je želio Zagreb pretvoriti u Hollywood. Izložit ćemo kamere i projektore iz studija, od kojih je jedna iz 1912. godine. Kućište u kome se nalazi projektor je od drveta. Bit će izložen i moderniji projektor iz 1930-ih – kaže autorica izložbe Vesna Leiner.

Rekvizite su posudili iz različitih institucija te privatnih osoba vezanih za film. Tako su, primjerice, od Jadranfilma dobili odijelo Winnetoua i indijanske žene, a od Zagrebfilma su posudili kipić Oscara koji je Dušan Vukotić dobio za svoj crtani film "Surogat".

Bit će izložen i plakat za film "Bitka na Neretvi" koji je izradio Pablo Picasso ili onaj dokumentarnog filma Skoplje 63 Veljka Bulajića, koji je dobio pregršt inozemnih nagrada.

Posjetitelji će imati priliku vidjeti fotografiju s autogramom popularne slovenske glumice Ite Rine, čiji je dolazak u Zagreb izazvao strašnu gužvu pred hotelom Esplanade. Također, bit će tu i fotografije sa snimanja filmova u Zagrebu, recimo "Procesa" Orsona Wellesa, koji je sniman u Ulici grada Vukovara i na Zagrebačkom velesajmu, a "Vjetrovi rata" pokazat će kako je tada izgledao Gornji grad. "Sofijin izbor" snimao se pred Mimarom, dok je Jackie Chen u "Božjem oklopu" izvodio vratolomije na Dolcu.

Izložba se otvara 23. srpnja, a traje do 31. listopada 2014.

>>Izložba „Petrykivski rospis“ u Zagrebu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije