Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRAD PODRŽAO UGOSTITELJE

Na terasama punktovi za pripremu hrane. Održavanje Adventa upitno

Zagreb: Gradonačelnik Milan Bandić sastao se s predstavnicima udruženja ugostitelja
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/7
20.10.2020.
u 11:28

Od porezu na potrošnju, koju inače plaćaju samo ugostitelji, grad bi izgubio par milijuna kuna, ali bi to bilo u cilju očuvanja radnih mjesta

Grad Zagreb podržao je u utorak sva traženja zagrebačkih ugostitelja o mjerama za ublažavanje posljedica pandemije, a za to potrebne odluke će se naći će se na predstojećoj Gradskoj skupštini, zaključeno je na sastanku zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića s predstavnicima ugostitelja. 

O tome su nakon sastanka u gradskom poglavarstvu novinare izvijestili predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Zagreba i Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak i pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić, a na sastanku su uz ostale bili i predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba Franc Letica, direktorica zagrebačke Turističke zajednice Martina Bienenfelde i drugi. 

"Tražili smo od gradonačelnika da nas se oslobodi plaćanja najamnina za prostore u vlasništvu grada, smanjenje komunalne naknade za 30 posto, ukidanje poreza na potrošnju, da se na terase mogu postaviti punkoviti za pripremu i posluživanje hrane i pića te da se parkinzi koje imaju objekti upotrijebe za drive-in ili preuzimanje hrane", iznio je Medak. 

Kazao je da bi ugostitelje poreza na potrošnju trebao osloboditi do 1. travnja iduće godine dok ne počne lijepo vrijeme, kao i osloboditi ih plaćanja korištenja javnih površina za terase. 

Od porezu na potrošnju, koju inače plaćaju samo ugostitelji, grad bi izgubio par milijuna kuna, ali bi to bilo u cilju očuvanja radnih mjesta, kao što bi se i svim drugim mjerama sačuvala radna mjesta, poručio je Medak. 

VIDEO Ugostitelji su u Zagrebu sat vremena prekinuli s radom u znak prosvjeda: "Od 65,000 radnika, sigurno će 30,000 dobiti otkaz!"

Ističe kako ih je grad Zagreb podržao i u traženju pojednostavljenja zatvaranja terasa i stavljanja grijalica i ventilacije.

Razgovaralo se i o mogućnostima za Advent, pri čemu su ugostitelji tražili da se ove godine za najam kućica ili štandova eliminira svatko tko nije ugostitelj. 

To bi se trebalo riješiti određivanjem posebnih koeficijenata temeljenih na broju zaposlenih, prihodima i prometu pojedinih ugostitelja, što bi, kaže Medak, "dovelo do toga da na Adventu nema političara koji imaju svoje kućice". 

Po njegovim riječima, postoji mogućnost da se Advent održi, ali da bi bio na 15-ak lokacija u gradu, dakle u manjem obimu nego do sada, čime bi se nešto zaradilo i dodatno očuvalo poslovanje ugostitelja. 

Medak je iznio i podatak da je u zadnjih nekoliko dana od uvođenja novih mjera za ugostiteljstvo promet u objektima pao 30 do 70 posto, kao i da od ministra rada i socijalne skrbi Josipa Aladrovića očekuje da se promjeni mjera odnosno kriterija o padu prihoda za više od 50 posto, a kako bi se očuvala radna mjesta. 

Novinari su ga pitali i o mjeri od četiri metra četvorna prostora po gostu, koju su ugostitelji označili potpuno neodrživom i neisplativom za poslovanje. I o tome se na sastanku razgovaralo, ali ugostitelji za to, kaže Medak, traže obeštećenje od države o čemu za sada još nisu dobili povratnu informaciju iz vlade. 

Sve je to potvrdila i Mirka Jozić koja je istaknula da je Grad Zagreb prije par dana već uputio Gradskoj skupštini prijedlog za ublažavanje mjera jer one dovode u pitanje opstanak 13.000 obrta, od kojih je 4800 ugostitelja, i koji ukupno zapošljavaju više od 50.000 ljudi. 

"Sve što smo danas razgovarali očekujemo da će biti usvojeno i na Gradskoj skupštini, s time da sva oslobađanja za ugostitelje i obrtnike znače pravo oslobađanje, a ne odgodu, jer ako im nešto odgodimo oni ponovo dolaze u problem hoće li to moći platiti", rekla je Jozić. 

GALERIJA Gradonačelnik Milan Bandić sastao se s predstavnicima udruženja ugostitelja

Zagreb: Gradonačelnik Milan Bandić sastao se s predstavnicima udruženja ugostitelja
1/6

Najavila je i da će se oko Adventa stalno održavati radni sastanci, da će se slušati epidemiološka struka i mjere koje donose i nacionalni i gradski stožer civilne zaštite te da u svemu očekuju suradnju zagrebačkih ugostitelja, koji su se i ponudili da na sebe preuzmu dio i odgovornosti i organizacije. 

Na pitanje kako će to sve utjecati na zagrebački proračun do kraja ove godine, a i iduće godine, odgovorila je da se iduće godine planiraju i neki porasti prihoda pa bi sveukupno proračun mogao stagnirati odnosno biti na razini ove godine, ali i da je sve što planiraju za pomoć ugostiteljima i obrtnicima kompromis koji moraju poduzeti da bi se sačuvala radna mjesta, opstala poduzeća jer oni zapravo pune proračun. 

Najavila je i kako će Grad Zagreb ministarstvu nadležnom za državnu imovinu uputiti dopis u kojem će predložiti da se i država odrekne najamnina i zakupa za prostore u državnom vlasništvu a koje koriste ugostitelji i obrtnici. 

Komentara 5

SA
sargu123
12:08 20.10.2020.

Ništa od adventa ove godine, zaboravite to. Ili ćemo cijelom svijetu pokazati koliki smo retardi?

KO
Kokoiduhovi
09:06 21.10.2020.

Ma koji Advent?? Kaj je vama?? Ako može Advent, mogu i svadbe, plesnjaci, klubovi, tulumi svi vrsta. Gomile ljudi koje viču jer se od treštave glazbe i općeg vikanja, ne čuju i ne razumiju..pa prosipaju milijarde sline i kapljica naokolo.o. Maske će nositi na bradi - kao što i sada mnogi nose. Kakav Advent??

DU
Deleted user
16:28 20.10.2020.

Ni rezač etiketa ni pročelnica s diplomom fakulteta u Prnjavoru neće još dugo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije