Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Le Petit Belge

Zagreb opet ima belgijsku pivnicu

Dalibor Urukalovic/PIXSELL
11.05.2020.
u 10:08

Belgijska piva zaštićena su od UNESCO-a kao svjetska nematerijalna baština, a neka od najpoznatijih od njih čak 1500 sada možete probati u novoj pivnici na Trgu Dražena Petrovića u Zagrebu

Nakon dugo vremena Zagreb ima belgijsku pivnicu. Le Petit Belge otvara se upravo danas, prvi dan ublažavanja mjera. Duvel, Rochefort, La Chouffe i druge poznate pivske etikete iz zemlje čiji je pivo jedan od najprepoznatljivijih zaštitnih znakova čekaju publiku u simpatičnom lokalu odmah ispod stepenica Trga Dražena Petrovića, pokraj kultnog Amadeusa. Mladen Iviš i Ivan Marković, dvojica pivskih entuzijasta, potpisuju ideju otvaranja pivnice u kojoj bi se ponajprije nudila poznata belgijska piva.

– Oduvijek mi je to bila želja, neko sam vrijeme i živio u belgijskim gradovima pa sam prilično dobro upoznao tamošnju kulturu. A i, naravno, zaljubio sam se u njihovo pivo – kaže nam Iviš. Kako ističu, nastojali su interijer urediti upravo po uzoru na lokale kakvi su posvuda u Belgiji.

Velika uloga u životu

– A zapravo to nije ništa previše komplicirano, željeli smo prije svega da mjesto ima dušu, da se u njemu možete bez problema opustiti. S pivom ćemo posluživati ono što se i inače poslužuje s njim u tamošnjim lokalima, malo tradicionalnih grickalica, uvijek u odgovarajućim čašama i podmetačima pivovare, na pladnju – govori Marković. Kao najveći propust takvih lokala smatraju manjak edukacije osoblja.

08.05.2020.,Zagreb - trg Drazena Petrovica, belgijska pivnica La Petit Belge, koja uskoro otvara svoj vrata posjetiteljima. Vlasnici Ivan Markovic i Mladen Ivis. Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

– Belgijska piva nisu obična piva, nego su upravo suprotno. Iza njih stoji duga povijest, posebna su i po pripremi, gostu se moraju predstaviti na pravilan način kako bi shvatio što dobiva u čaši te će znati to i cijeniti – kaže Mladen Iviš podsjećajući kako ima pregršt dobrih razloga zašto je belgijsku pivsku kulturu zaštitio UNESCO kao nematerijalnu baštinu. Doista, UNESCO je 2016. godine stavio belgijsku pivsku kulturu na popis zaštićene svjetske nematerijalne baštine. Riječ je, navodi se, o živućem naslijeđu u cijelom nizu zajednica u Belgiji koje igraju ulogu u svakodnevnom životu te u vrijeme svečanosti. UN-ova organizacija ističe kako se u Belgiji danas pravi oko 1500 vrsti piva različitim metodama fermentacije. Znači, otvaranje belgijske pivnice važno je ne samo ako ste ljubitelj dobrog piva već tako u metropolu dolazi i dašak kulture prepoznate u cijelom svijetu. Zidovi su lokala urešeni suvenirima i memorabilijom koja podsjeća na Belgiju, na najistaknutijem je mjestu dres jednog sjajnog nogometaša – Edena Hazarda. Dres je donacija Tina-Svena Sušića, a Hazard ga je nosio na kvalifikacijskoj utakmici za EP 2016. protiv reprezentacije Bosne i Hercegovine.

– Pa da! Često sam znao organizirati sportske kvizove, bit će toga i ovdje. Podršku otvaranju lokala Le Petit Belge dali su poznati naši sportski novinari, ali i sportaši popu Marina Rozića te Darija Gjergja, koji je izbornik muške belgijske košarkaške reprezentacije. Pandemija nas je malo omela da postignemo potpunu atmosferu jer bi se u našem lokalu glazba poput belgijskog jazza svirala i uživo, ne samo sa zvučnika. Ali, doći će vrijeme… – kažu pokretači novog belgijskog puba u Zagrebu. U lokalu ukrašenom i slikama jednog od simbola Belgije, patuljka koji nosi, dakako, pivo, kao i umjetničkim impresijama vizura tamošnjeg krajolika. Ipak, najveća je motivacija doći u Le Petit Belge (ili kod Malog Belgijca, kako je ime pivnice na hrvatskom) jasno, pivo.

1/5

– Pivo je kuće La Chouffe, fino belgijsko pivo za koje mislimo da će se svidjeti mnogima. Ali, popiti Trappiste Rochefort ili Chimay, neko drugo trapističko pivo, koja su redom među najboljima na svijetu, pravi je doživljaj pa mislimo da će ga mnogi prepoznati – kažu Iviš i Marković. Brasserie La Chouffe, odakle dolazi pivo kuće, pivovara je koju su 1982. godine osnovala dva šogora kao hobi.

Najpoznatije pivo na svijetu

U vlasništvu je Pierrea Gobrona i Christiana Bauweraertsa bilo sve do 2006. godine kada prelaze u vlasništvo još jednoga velikog, možda i najpoznatijeg belgijskog pivskog brenda, a to je Duvel. I ovo poznato belgijsko pivo također ćete pronaći u pivnici kod Cibone.

Duvel je jedno od najpoznatijih piva u svijetu. Riječ je o jakom aleu s 8,5 posto alkohola. Teško ćete pronaći sladokusca koji vam ga neće pohvaliti. No, trapistička piva su “pod mus” za svakoga ambicioznijeg pivopiju. Tako će u Le Petit Belge preporučiti Trappiste Rochefort 10, jako pivo koje se pravi po pravilima trapističkog reda, znači prihod od njegove prodaje koristi se samo za održavanje samostana iz kojeg potječe. Riječ je o vrlo jakom quadrupelu s čak 11,3 posto alkohola, ali predivnih aroma i posebna okusa u kojima se ta količina alkohola praktično i ne osjeti. Od domaćih piva točit će se Houblon i Zeppelin, a u boci će se moći naručiti PriMarius i Zeppelin.

Komentara 2

Avatar BettyFH85
BettyFH85
01:22 14.05.2020.

w​w︅︆​w​.​​l​​​o︅︆​v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​ub

IG
igorl
10:45 11.05.2020.

Rochefort 10 - meni najbolje pivo koje sam ikad igdje pio. Steta kaj je kod nas skupo za ranit se. 35 kn mala boca. Dok sam zivio u Belgiji je bilo lakse i jeftinije nabavit. Hehe. Duvel je takav glavoboljni skart da nemam pojma kak je tak popularan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije