Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prve kritike

Hoćemo li sad morati dežurati nad kantama?

Foto: Luka Stanzl/Pixsell
18.01.2018.
u 13:59

Teško će biti dokazati da je određena vrećica baš od određenog stanara, svjesni su gradski čelnici, ali će zato dodatno motriti kontejnere

Ajmo sad svi, smetlarski je uviđaj – ruke u zrak dignut će obitelj, a djelatnici Čistoće pokazati im svoje iskaznice pa se “baciti” na pregled smeća.

Ako u njemu bude krivi otpadak, familiju, u čijoj će se kuhinji iz vrećice širiti miris 30 litara biootpada, “olakšat” će za tri tisuće kuna.

Educirati, ne kazniti

Pomalo filmski scenarij zamislio si je ovaj Zagrepčanin, koji je na svoj način protumačio prijedlog odluke o prikupljanju otpada, koji će se na sjednici Skupštine naći 30. siječnja. Jedini je to i način njegova tumačenja, složili su se i sami zastupnici, koji uopće nisu oklijevali priznati kako im gotovo ništa u prijedlogu odluke nema smisla. Biootpad skupljat će se u vrećice, ali u kakve i gdje će se one moći nabaviti? Kazne će se naplaćivati nađe li se u spremniku krivi otpad, ali što je onda s kontejnerima, odnosno hoće li ceh nečijeg nemara platiti cijela zgrada? Kako će stariji Zagrepčani nositi 30 litara otpada u kontejnere i neće li se to u kuhinjama ljeti usmrdjeti? Tko će uopće kontrolirati što je u kantama? Te i brojne druge nejasnoće mučile su zastupnike nakon što su pročitali odluku kojom se Grad nastoji uskladiti s Uredbom o gospodarenju otpadom.

– Ljude je općenito dosta teško uvjeriti na sudjelovanje u nečemu što je za njih dobro, u što sam se najbolje uvjerila kad smo radili energetsku obnovu zgrada. Kazne koje se sad predviđaju kod Zagrepčana će izazvati samo protuefekt, a nigdje se ni ne objašnjava kako će se one naplaćivati kod zajedničkih kontejnera. Hoćemo li morati imati dežurstvo nad kantama da vidimo tko što u njih baca – pita se Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a, kojoj u prijedlogu nove odluke najviše smeta što se odvoz otpada i dalje neće naplaćivati po količini, već će se mjesečna cijena, kao i dosad, bazirati na volumenu spremnika i broju mjesečnih odvoza. Sto pitanja ostalo je bez odgovora u novom dokumentu, kaže Mrak Taritaš, i tome se čudi jer, kako objašnjava, Grad se za novu odluku o prikupljanju otpada pripremao godinama. Priprema se, a i kasni za Europom deset godina, istaknuo je SDP-ov Saša Molan, koji kaže kako su kazne zadnje čemu bi se trebalo pribjegavati žele li se usaditi neke nove navike.

– Treba osigurati infrastrukturu, provesti edukaciju, a na određenoj razini mora biti i operativa – rekao je Molan, pa odmah dodao kako to nipošto ne znači da operativa ujedno mora biti zadužena i za to da gleda u kante i provjerava je li bačeno baš ono što je i trebalo biti.

– Stavljanje djelatnika Čistoće u špijunsku ulogu štetno je za radnike, a i sve nas – složio se i HSLS-ov Darinko Kosor, koji smatra da će takva odluka ljude koji skupljaju otpad dovesti u vrlo neugodne pozicije. Također, nije mu posve jasan članak u kojem se propisuje kazna po spremniku jer smatra da se čitava zgrada ne smije kazniti ako tek jedan od stanara odluči da otpad ne želi razvrstavati. Da još uvijek ima vremena za razradu odluke, uvjeren je Nenad Matić iz Zelene liste. Do sjednice Skupštine još su dva tjedna, pa će se dotad odgovoriti na većinu pitanja, a i eventualno još posavjetovati sa Zagrepčanima, kaže Matić.

Ništa nije nepromišljeno

Odgovore, međutim, već sad ima Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša. Svjesna je, i sama kaže, da ljude primjena nove odluke muči, ali ništa se, obećava, neće provoditi nepromišljeno.

– Nećemo sad nemilice pisati kazne, kao niti slati ljude da kontroliraju svaku vrećicu sa smećem. Cilj nam nije kažnjavanje, već da ljudi steknu dobru naviku. Jasno nam je da ćemo po kontejnerima, barem na početku, nalaziti svašta. Ali ići ćemo na sistem opomene, pogotovo jer smo svjesni toga da će teško biti dokazati da je baš određena osoba bacila određenu vrećicu – objasnila je Jozić, pa dodala kako se na čipiranje vreća nije išlo zbog dodatnog troška. 

1/13

Biootpad treba baciti svaki treći dan

U kućanstvima isti otpaci od hrane, a i ostali biootpad zadržavat će se po tjedan dana. Zagrepčane brine mogući smrad, posebice ljeti, pogotovo s obzirom na činjenicu da i sam Holding, čiji je dio Čistoća, na svojim internetskim stranicama preporučuje bacanje biootpada barem svaki treći dan.

Teško nositi, ali neće ga biti puno

Kako će nositi 30 i 60-litarske vreće u kontejnere ispred zgrada zabrinulo je starije Zagrepčane. Nekoliko desetaka kilograma njima je teško, pogotovo ako žive sami i nema im tko pomoći. Otpada, pogotovo u samačkim kućanstvima, kažu u Gradu, sigurno tjedno neće biti po nekoliko desetaka kilograma

Neće se stavljati posebne oznake

Spremnici u kućama evidentirat će se, ali vrećice koje će se dijeliti kućanstvima u višestambenim zgradama neće biti posebno označene. Njih će po stanovima distribuirati Grad, govori pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, i to periodično, ne svakog mjeseca. Zagrepčanima će se dijeliti besplatno.

Kontejnere će pratiti komunalni redari

“Policija” za smeće neće postojati, uvjeravaju u Gradu. Djelatnicima Čistoće neće biti dodatan posao da zaviruju u vrećice i kante svojih sugrađana, već će u svom standardnom poslu zasigurno primijetiti gdje se najviše odlaže kontra pravilima te će te lokacije dodatno nadzirati i pratiti komunalni redari.

Vrećice prilagođene materijalima

Vreće u koje će se u stambenim zgradama odlagati biootpad, ali i plastika te metal bit će od prilagođenog materijala. Točnije, kako kaže pročelnica Mirka Jozić, one za biootpad bit će biorazgradive jer će se bacati u kontejnere, a one predviđene za plastiku, bit će napravljene od plastike.

 

 

 

Volumen posude i broj odvoza ostat će i dalje glavni kriterij za naplatu otpada. Razlog je vrlo jasan, ističe pročelnica Mirka Jozić, svaka promjena Zagrepčane bi koštala.

– Razmišljali smo o svim varijantama i zaključili kako je ova daleko najbolja. Uredba kojoj se moram prilagoditi dozvoljava volumen i pri njemu smo i ostali. Računali smo ako samo vreće koje ćemo dijeliti po zgradama označimo s određenim barkodovima da znamo kojem stanu pripadaju, stajat će nas to oko 60 milijuna kuna – objasnila je pročelnica Mirka Jozić. Osim promjena u načinu skupljanja otpada, one korijenske dogodit će se, čini se, i u samoj Čistoći. Dosadašnja direktorica Marina Lovrečki jučer je smijenjena, a na njezino mjesto postavljen Goran Bradić, magistar ekonomije i bivši direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama te član HSP-a Ante Starčević. Razlog smjene navodno je sukob Marine Lovrečki s predsjednicom uprave Holdinga Anom Stojić Deban.

Komentara 55

DU
Deleted user
14:33 18.01.2018.

Na kraju od cijelog teksta ispada da ako susjed želi napakostiti susjedu samo mora ubaciti plastiku u kontejner za staklo kod susjeda. Za sve ostalo će se pobrinuti efikasna služba gradske komunalne službe koja će odmah naplatili veliku kaznu. Ili možda da pročelnici ubace krivi otpad.

Avatar Klodi
Klodi
15:52 18.01.2018.

kakve gluposti, tko će nadgledati kontejnere, ili će mene netko prebit ili ću ja nekog. Gluposti. RAZDJELNICI 2. DIO.

DU
Deleted user
14:19 18.01.2018.

30-litarske vreće za smeće su one najmanje vreće...radi se o volumenu, a ne o 30 kg. Svejedno me zanima kako će treći dan mirisati recimo iznutrice i glave od riba...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije