Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
po europski novac

Zagreb juriša na 50 milijuna eura za prugu do Velike Gorice

14.02.2014., Zagreb - Radovi na obnovi tramvajske pruge i betonskih blokova na Trgu bana Josipa Jelacica. Radnici ubrzano popravljaju prugu a za to vrijeme nema zastoja tramvaja. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
10.06.2016.
u 14:45

Grad može sam odabrati one projekte koje smatra najbitnijima. Najviše je novca, od ukupno 180 milijuna kuna, dosad povučeno za informatizaciju 25 osnovnih i srednjih škola – oko 50 milijuna kuna

Grad Zagreb izborio se za 180 milijuna kuna. Iznos je to koji je, na osnovi dosad objavljenih natječaja, odobren za financiranje iz EU fondova od siječnja 2014. do travnja ove godine i odnosi se na ukupno 14 različitih projekata kojima je Zagreb tražio novac od Europske unije.

Najveći “povučeni” iznos u kontekstu prijavljenih i ugovorenih projekata je 50 milijuna kuna koji se odnosi na financiranje e-škole, projekta kojem je cilj informatizacija 25 gradskih osnovnih i srednjih škola.

Pitka voda i urbani razvoj

Ipak, jedan od najvažnijih projekata za Zagrepčane je onaj kojim je osigurano nešto više od 30 milijuna kuna za projektiranje rekonstrukcije i proširenja vodoopskrbne mreže i kanalizacijskog sustava Grada Zagreba, kao i projekt vrijedan 20 milijuna kuna kojim se financira gradnja magistralnog cjevovoda Aleja Bologne – Lisičina, čime se unapređuje opskrba pitkom vodom za 65 tisuća stanovnika.

I dok se podvlači crta na već odrađenim i usvojenim projektima, Zagreb se priprema za korištenje novog mehanizma za financiranje projekata urbanog razvoja pod nazivom Integralna teritorijalna ulaganja (ITU), u okviru kojeg je za Zagreb predviđen iznos od otprilike 700 milijuna kuna.

U sklopu projekata za poboljšanje javnog prometa pripremaju se mnogi koji uključuju unapređenje tramvajskog prometa, kao i za građane zanimljiv projekt uspostave cjelovite biciklističke mreže

Jelena Ricov

Ured za fondove EU, pročelnica

– Specifičnost ovakvog načina EU financiranja je činjenica da grad sam odabire projekte za koje smatra da su prioritetni te preuzima aktivniju ulogu u dodjeli EU sredstava – objasnila je Jelena Ricov, pročelnica Gradskog ureda za programe i projekte EU.

Ima i za kulturu

Kako su kazali iz Ureda, u tijeku su i pripreme za izradu predstudije izvodivosti u suradnji s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture, a sve kako bi se realizirao dugonajavljivani projekt – povezivanje Zagreba i Međunarodne zračne luke Franjo Tuđman. Vrijednost takve investicije, koju više desetljeća čekaju i stanovnici Velike Gorice i Zagreba, procijenjena je na više od 50 milijuna eura.

– U sklopu projekata za poboljšanje javnog prometa pripremaju se mnogi koji uključuju unapređenje tramvajskog prometa, kao i za građane zanimljiv projekt uspostave cjelovite biciklističke mreže – kazala je pročelnica Ricov naglasivši da će se nove suvremene biciklističke staze povezati na već započeti projekt Greenway – gradnju 152 kilometra biciklističke državne rute po kruni Savskog nasipa u vrijednosti 140 milijuna kuna.

Za projektiranje i gradnju objekata u kulturi Zagreb je već prijavio Etnografski, Prirodoslovni i Tehnički muzej Nikola Tesla te obnovu crkve sv. Marije Pomoćnice i Omladinskog doma salezijanaca na Knežiji, čija se vrijednosti procjenjuje na 60 milijuna kuna.

Komentara 14

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
17:20 10.06.2016.

do aerodroma

KA
kažemja
18:11 10.06.2016.

Bliže se lokalni izbori. Miki će sve što se do tada bude počelo graditi pripisati sebi iako on sa tim novcima nema nikakve veze. Ali naivci će nasjesti na njegovu priču i populizam!

AL
albus221
18:44 10.06.2016.

Zagrebačka zračna luka i dalje se zove Međunarodna zračna luka Zagreb. Franjo Tuđman je ime samo jednog terminala, a ne čitave zračne luke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije